• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA finala za pamćenje i otkud tu Kavaj Lenard?

Autor mondo.rs

Majkl Džordan, Šakil O'Nil, Dvejn Vejd, Lebron Džejms, Kobi Brajant... Svi oni imali su impresivna izdanja u NBA finalima, ali jedan igrač izdvaja se i aktivan je i danas.

Sada, kada se serija između Golden Stejta i Klivlenda odužila, a naredne noći saznaćemo i u kojoj meri, možda je pravi trenutak da se osvrnemo na prošlost i zapitamo – ko su bili najprecizniji košarkaši u najvažnijim mečevima NBA lige.

Nije redak slučaj bio NBA superstarovi "kidaju" tokom sezone, pa počnu da se "guše" u plejofu, naročito finalnoj seriji, kada je pritisak najveći.

Ali ima i onih koji su baš tada, kada je bilo najvažnije, pružali najbolje partije.

U istoriji lige bilo je mnogo sjajnih šutera koji su igrali velika finala i, utoliko, verovatno će vas iznenaditi ko se nalazi na prvom mestu večne liste kada je procenat šuta iz igre u pitanju.

Sajt "Hoopshype" napravio je zanimljiv video, gde je poređao velikane NBA po tome koliko su bili precizni u mečevima za titulu prvaka, ne obraćajući pažnju na ukupan broj poena i ostalim statističkim kategorijama.

Pogledajte...



Dakle, najprecizniji igrač – za sada – u finalima je as San Antonio Sparsa, Kavaj Lenard, sa prosekom od 55,03 odsto po meču, što je za više od deset procenata preciznije od proseka koji imaju njegovi savremenici Stef Kari (44,09) iz Golden Stejta i Lebron Džejms (44,74) iz Klivlenda, koji i dalje imaju priliku da poprave, ali i pokvare prosek.

Majkl Džordan (Čikago Buls) povukao se sa 48,07, Džon Stokton (Juta Džez) sa 48,54, Džo Dumars (Detroit Pistons) sa 49,55 odsto su takođe u vrhu, a pozitivne procente imali su samo – Medžik Džonson (L. A. Lejkers) sa 51,59, Džulijus Irving (Filadelfija Seventisiksers) sa 52,55, Kevin Durent (Oklahoma Siti Tander) sa 54,80 i pomenuti Lenard, koji je pritom i drugu godinu zaredom proglašen za najboljeg defanzivca lige.



As kog je "izmislio" Greg Popovič klasičan je primer da potrošnja energije u odbrani ne mora da znači i gubitak koncentracije u napadu.

Procenti šuta iz igre jesu važna statistička kategorija, ali se samo na osnovu njih ne mogu odrediti najdominantniji nastupi pojedinaca u finalnim serijama.

Legendarni Džordan jedini je košarkaš u istoriji koji je tokom karijere beležio više od 30 poena u proseku, a još impresivnije su njegove brojke u plejofu i naročito finalima.

No, on nije "vlasnik" statistički – i ne samo statistički – najdominantnijeg nastupa u finalima NBA lige. Na vrhncu moći, u sezoni 1999/2000, Šakil O'Nil u šest mečeva serije sa Indijana Pejsersima istetorisao je Rika Smitsa, Žana Tabaka, Sema Perkinsa i Dejla Dejvisa prosekom od 38 poena po utakmici uz nestvaran procenat šuta iz igre od 61,1 odsto!

"Šek" je vodio Los Anđeles Lejkerse do titule skupljavši prosečno 16,7 skokova, uz 2,3 asistencije.

O'Nil protiv Indijane.
Izvor: YouTube



Proseku od 38 poena po meču niko nije prišao ni pre, ni posle toga, a ukupno gledano skoro jednako impresivan, ali uz dve bitne razlike, bio je Lebron Džejms prošle sezone u seriji sa Golden Stejtom, nakon što su se povredili i Kevin Lavi Kajri Irving.

"King" je protiv Voriorsa beležio prosečno 35,8 poena, 13,3 skoka i 8,8 asistencija, ali – procenat šuta iz igre bio mu je 39,8 odsto, a Kavsi su na kraju poraženi, tako da je ova klasična Lebronova dominacija ostala u senci slavlja franšize iz Oklenda.

Kevin Durent u glatkom porazu od Majami Hita rezultatom 1:4, u finalu 2012. godine, beležio je prosečno 30,6 poena, ali uz sjajnih 54,80 odsto šuta iz igre, što za šutera jeste vanserijsko ostvarenje, međutim u moru impresivnih nastupa u finalima još dva se izdvajaju.



Džordan ne samo da se 1998. oprostio od košarke i Čikago Bulsa šutem za pobedu uz zvuk sirene za šestu titulu u karijeri, a drugi trijumf uzastopno nad Jutom Džez, već je i impresivno dovršio posao u šest mečeva sa "džezerima" prosekom od 33,5 poena po meču, uz šut iz igre 42,7 odsto, 4,7 skokova i 2,3 asistencije.

Džordan protiv Jute.
Izvor: YouTube



Dugo je taj nastup, kada su bekovi u pitanju, bio smatran nedostižnim, ali jedan čovek pomerio je granice pre tačno deset godina.



Naime, živa ikona Majami Hita, Dvejn Vejd, igrao je kao mahnit u finalu 2006. sa Dalas Meveriksima i, pomognut O'Nilom pod obručima, doneo prvu titulu na Floridu, gde se NBA igra od 1988. godine i osnivanja sada već trofejne franšize.

Za razliku od podele uloga u Lejkersima, gde je bio dominantan, a pratio ga Kobi Brajant, O'Nil je od trejda u Majami prihvatio da bude "backup" Vejdu, koji je u šest mečeva sa Mevsima stigao do proseka od 34,7 poema po meču, uz 46,8 odsto šuta iz igre, a kupio je usput i 7,8 skokova i 3,8 asistencija.

Vejd protiv Dalasa.
Izvor: YouTube



Svedoci kažu da je to bilo najspektakularnije napadanje obruča kada su igrači niži od dva metra u pitanju i, ujedno, jedan od razloga zbog kojih Vejd dugo već ima problema sa kolenima.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC