• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Novo leto velikih promena

Autor mondo.rs

Iz tima koji je završio ovu sezonu, u klubu će verovatno ostati samo četvorica. Čekaju se potvrda Džikićevog ostanka i finansijski izveštaj. U toku popunjavanje prijave za Evrokup. Birčević prvo pojačanje.

 PARTIZAN: Novo leto velikih promena Izvor: MN PRESS

Porazom od Crvene zvezde u četvrtoj utakmici finala plej-ofa, za Košarkaški klub Partizan završena je jedna od najtežih sezona u 70 godina dugoj istoriji.

Počev od totalne besparice letos i strahovanja za opstanak kluba, preko razlaza sa najtrofejnijim trenerom crno-belih Duškom Vujoševićem, selektiranja tima na brzinu i loših rezultata tokom jeseni, do stabilizacije dolaskom Aleksandra Džikića, uspona na tabeli ABA lige i ravnopravne borbe za oba domaća trofeja.

Partizan je zajedno sa svojim navijačima pokazao žilavost, spremnost da se bori i sposobnost da pronađe put do boljeg mesta.

Međutim, tek treba da se vidi da li će ova sezona biti upamćena kao "odskočna daska" za povratak na nekadašnje pozicije, ili samo kao period preživljavanja, posle kojeg sledi novi početak, praktično od nule, samo u stabilnijoj situaciji od one u septembru 2015.

Izvor: MN PRESS


1. FINANSIJE

Nova uprava je krajem oktobra saopštila da je klupski dug na dan njenog izbora iznosio šest i po miliona evra, od čega se 3,6 miliona odnosilo na zaostale isplate trenerima i igračima (potencijalna pretnja tužbama FIBA tribunalu i zabranom dovođenja igrača).

Partizan je tada preuzeo obavezu da redovno obaveštava javnost o finansijskoj situaciji i koracima koji se preduzimaju u pravcu konsolidacije kluba.

Od konkretnih podataka u poslednjih sedam-osam meseci je saopšteno samo da će kompanije "NIS" i "Telekom Srbija" ostati glavni sponzori crno-belih i da će njihovim donacijama biti obezbeđen značajan deo budžeta za sezonu 2016/17.

Govoreći o perspektivi kluba za narednih 12 meseci, trener Aleksandar Džikić u četvrtak je rekao:

"Ima mnogo ljudi koji su nezadovoljni što neke stvari radimo u tišini, ali mi ih rešavamo. Problemi nisu mali, mada neki misle da može brže i bolje. Predsednik i Upravni odbor rade posao najbolje što mogu".

Ovih dana trebalo bi da se oglasi i Nikola Peković, koji se sredinom aprila vratio u Beograd iz Mineapolisa i preuzeo glavnu ulogu u rukovođenju klubom.

Izvor: MN PRESS


2. TRENER

Aleksandar Džikić zimus je preuzeo tim na ivici provalije i, za sada, u potpunosti opravdao očekivanja. Malo je nedostajalo da ih i premaši. Iz kluba je, što izjavama funkcionera, što putem zvaničnih saopštenja, više puta istaknuto da je Džikić dugoročno rešenje i da je odmah potpisao ugovor na dve i po godine.

Međutim, u poslednje vreme pojavile su se nezvanične i neproverene informacije da situacija nije sasvim "čista", a i sam Džikić je na konferenciji za novinare u četvrtak ostavio blagu ogradu po pitanju ostanka.

Osim što sa stručne i sportske strane nema nikakvog vidljivog razloga za promenu na klupi, postavlja se pitanje kog bi to boljeg trenera Partizan u ovom trenutku mogao da angažuje?

Izvor: MN PRESS


3. EKIPA

Minule sezone je dres Partizana nosilo čak 18 igrača. Tokom sezone odlazili su Kosta Perović, Danilo Anđušić i na kraju perspektivni junior Miloš Glišić, koji nakon 18. rođendana nije potpisao prvi profesionalni ugovor.

Od 15 igrača koji su tokom finala plej-ofa bili u ekipi, ili uz nju, na početku priprema za sledeću sezonu mogla bi da se pojave samo četvorica: Aleksandar Cvetković, Vanja Marinković, Adin Vrabac i Miloš Koprivica.

Svim ostalim prvotimcima ugovori su istekli, ili se na njih više ne računa, mada ne treba isključiti mogućnost da se neko "provuče" u oktobarski roster. Oni najistaknutiji - Džons, Veličković, Vilijams i Murić, mogu se smatrati bivšim igračima Partizana.

Što se tiče dolazaka, potpisivanje ugovora sa Stefanom Birčevićem praktično je gotova stvar. Nekadašnji krilni centar Metalca, Radničkog iz Kragujevca i Estudijantesa, osvajač srebrne medalje na Mundobasketu 2014, vratiće se u Srbiju posle dve godine, a transfer će biti ozvaničen početkom sledeće nedelje.

Džikić je istakao da će se prvo raditi na dovođenju domaćih igrača, mada ih "nema baš previše, onog kvaliteta kakvog mi želimo da budemo sledeće sezone".

Prethodnih nedelja i meseci kao želje su nezvanično pominjani Petar Rakićević, Đorđe Majstorović (obojica Metalac), Nikola Radičević (Sevilja), pa i kapiten Mega Leksa Rade Zagorac, koji je, objektivno, van domašaja u ovom trenutku.

Crno-beli su i u godinama najvećih uspeha imali strance na poziciji plejmejkera, pa treba očekivati nastavak te tradicije. Na ostalim pozicijama, zavisiće od stepena popunjenosti igračima sa srpskim pasošem.

Izvor: MN PRESS


4. TAKMIČENJA

Crno-beli će posle jedne sezone odsustva ponovo zaigrati na evropskoj sceni.

Sportski direktor Dragan Todorić u petak je potvrdio za "Mozzart sport" da je stigao zvanični poziv za učešće u Evrokupu i da nadležni u klubu popunjavaju prijavu, koja treba da ode nazad za Barselonu do kraja juna.

"Vratićemo se u ritam igranja dve utakmice nedeljno, na šta smo godinama navikli navijače, a što je dobro i za grad Beograd", rekao je Džikić.

Kalendar i format regionalne lige, kao i domaće Superlige, tek treba da budu zvanično potvrđeni, ali sezona 2016/17 sigurno će navijačima Partizana ponuditi više nego tek završena, tokom koje od početka marta do početka maja nije odigrana nijedna zvanična utakmica!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC