• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rej Alen podvukao crtu - i to kako!

Autor mondo.rs

Rekorder NBA lige po broju ubačenih trojki posle više od dve godine neigranja objavio definitivni kraj karijere, obraćanjem samom sebi kao 13-godišnjem dečaku.

Rej Alen dugo je razmišljao o povratku NBA košarci, ali je posle jedne sezone totalnog predaha i potom više od godinu dana vaganja opcija, odlučio da u 42. godini života saopšti odluku o "penzionisanju".

Kao njegova poslednja utakmica ostaće zabeležen peti meč finala plej-ofa između San Antonio Spursa i Majami Hita (105:87), odigran 15. juna 2014.

Alen te sezone nije uspeo da sa Majamijem odbrani šampionsku titulu, ali se posle svega što je prošao u životu i karijeri nije mnogo potresao.

Jer, kako je napisao u oproštajnom pismu 13-godišnjem Reju Alenu, na sajtu "The Players Tribune", kao "41-godišnjak koji je potpuno čist pred sobom" - "nije poenta u titulama".

Alen je bio šampion sa Majamijem (2013) i Boston Seltiksima (2008), nastupio je na 10 Ol star utakmica, bio biran u drugu i treću idealnu petorku lige, a u istoriji košarke ostaće upisan kao jedan od najboljih šutera svih vremena i igrač sa najviše ubačenih trojki u NBA mečevima - 2.973, tokom 18 sezona provedenih u Milvokiju, Sijetlu, Bostonu i Majamiju.

Sada, kada se definitivno oprostio od košarke, iskoristio je priliku da u "mini" autobiografiji ukaže mladim ljudima na stvari koje su zaista važne u jednoj sportskoj karijeri i kakav je, zaista, put koji vodi do vrha.

"Kako da ti sažmem skoro dve decenije u NBA? Šta je zaista potrebno da znaš? Šta je zaista važno?", obratio se Alen samom sebi, kada se kao dete vojnog lica, sa 13 godina, peti put preselio u potpuno novu sredinu i bio primoran da se iznova uklapa i dokazuje u svakodnevnom životu.

"Dobićeš priliku da igraš protiv svojih idola, Majkla Džordana i Klajda Drekslera. Saigrači će ti biti budući članovi Kuće slavnih - Kevin Garnet, Pol Pirs, Lebron Džejms, Dvejn Vejd. Ponekada ćeš biti uplašen. Ponekada ćeš misliti da nisi dovoljno dobar, ali ćeš svakog dana dolaziti u salu i ulagati napor. U karijeri ćeš uputiti više od 26.000 šuteva. Skoro šest od 10 neće ući. Ali, ne brini. Uspešan čovek izgrađen je od hiljadu neuspeha. Ili u tvom slučaju, od 14.000 promašenih šuteva".

"Osvojićeš titulu u Bostonu. Osvojićeš još jednu u Majamiju. Ličnosti u ta dva tima biće različite, ali oba tima imaće jednu zajedničku stvar - navike. Dosadne, stare navike. Znam da želiš da ti otkrijem neke velike tajne o tome kako se stiže do uspeha u NBA ligi. Tajna je da nema tajni. Samo dosadne, stare navike".

Alen je napisao da je suština u kontinuiranom, napornom radu, u trenucima kada te niko ne vidi.

"Svi šampioni se takmiče u tome ko će prvi da dođe u dvoranu i ko će poslednji da je napusti. Tvoji vršnjaci, koji misle da je to kliše, ili da se to ne odnosi na njih, zato što raspolažu bogom danim talentom, nikada neće osvojiti titulu. Ali, želim da razumeš nešto dublje. Poenta nije u titulama".

"Da, kada podigneš trofej iznad glave, osetićeš se potvrđenim i setićeš se svakoga ko ti je ikad rekao da nećeš postići ništa. Ali, posle te, prve titule, shvatićeš da je takvo uzbuđenje prolazno. Ako 'pucaš' samo do te visine, završićeš u velikoj depresiji", poručuje Rej Alen.

"Titule su gotovo sporedne u odnosu na osećaj koji dobijaš ustajući na noge svakog jutra i ulažući napor. Titule su samo kulminacija. Tvoj krivudavi put do tih momenata je mesto u kome ćeš pronaći sreću. I zaista to mislim, suština života je putovanje, a ne mesto na koje ideš. To putovanje će te promeniti, kao osobu".

Ceo "manifest" Reja Alena možete pročitati OVDE.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC