• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u borbi za Mundobasket 2023!

Autor mondo.rs

Da li će Srbija, nakon što joj je 1994. oduzeto SP u košarci, dobiti ono što inače zaslužuje?

Godine 1994. Beograd je trebalo da bude domaćin Svetskog prvenstva u košarci, ali je ono "otišlo" u Toronto, Kanadu, zbog sankcija međunarodne zajednice prema SR Jugoslaviji.

Da li će srpska prestonica dobiti novu, zasluženu šansu da prvi put u istoriji organizuje Mundobasket? Pokazaće vreme, a sledi vreme žestokog lobiranja.

Naime, Srbija se nalazi među 11 kandidata za organizaciju Svetskog prvenstva u košarci 2023. godine, saopšteno je na sajtu FIBA.

Pored Srbije, kandidaturu su podneli Argentina, Australija, Nemačka, Hong Kong, Izrael, Japan, Filipini, Poljska, Rusija i Turska.

FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbija i dalje su na večnoj listi ispred SAD, koje takođe imaju pet zlata, ali tri srebra i četiri bronze. Slede SSSR/Rusija tri zlatne, pet srebrnih i dve bronzane medalje, a dalje listu čine Brazil (2-2-2), Argentina (1-1-0) i Španija (1-0-0).

FIBA je objavila i da postoji mogućnost da više zemalja organizuju Mundobasket, jer smatra da je prošlogodišnje Evropsko prvenstvo održano u četiri evropske zemlje (Francuska, Nemačka, Hrvatska, Letonija) bilo jako uspešno.

Zvanične kandidature sa predstavljenim planom biće podnete početkom naredne godine, a Bord FIBA konačnu odluku o domaćinu šampionata doneće krajem 2017.

Jugoslavija je 1970. bila domaćin SP, ali u Ljubljani.

Inače, Srbija je naslednik najtrofejnije reprezentacije u istoriji svetskih prvenstava sa pet zlatnih, četiri srebrne i dve bronzane medalje, od kojih je poslednja – srebrna – osvojena pod imenom Srbija na Mundobasketu u Španiji 2014. godine.

FIBA je, inače, odlučila da posle Madrida 2014. promeni godinu održavanja Mundobasketa, pa će tako naredno SP biti održano 2019. u Pekingu, u Kini.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC