• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

50 minuta drame, "milion" grešaka i poraz Atinjana

Autor mondo.rs

U Istanbulu je odigran i sjajan i očajan meč, zavisi iz kog ugla se gleda. Drama nije izostala, ali je broj grešaka u haotičnoj završnici od dva produžetka bio teško sabirljiv.

Na kraju je morao neko da pobedi.

Bio je to domaći tim.

Teško je reći da li su Anadolu Efes i Panatinaikos ovog petka uveče odigrali sjajan ili očajan meč (s obzirom na broj grešaka u haotičnoj "produženoj" završnici), ali oko toga da li je bilo neizvesno nema dileme – posle dva produžetka i nekoliko velikih preokreta – 91:83, 77:77, 70:70 (16:20, 19:22, 18:11, 17:17).

Demetris Nikols promašio je prvu trojku posle tri vezane u četvrtoj četvrtini na pet sekundi pre kraja, za potencijalnih 70:73, posle čega je Tajler Hanikat na drugoj strani dobio šansu da uz zvuk sirene pogodi za pobedu, ali je i peti put promašio trojku, pa je meč u polupraznoj "Abdi Ipekči" dvorani u Istanbulu otišao u produžetak.

Prvi.

Jer, nakon što je Brajant Danston na 1:23 do kraja produžetka pogodio dvojku za 12. poen i 77:75, oba tima promašila su po tri napada i vezala nekoliko neverovatnih grešaka, sve dok sjajni Kej-Si Rivers nije pogodio "flouter" preko ruke protivnika, u poslednjoj sekundi, za novih pet minuta igre u 5. kolu Evrolige. Bio je to potez koji je vredelo "čekati" u povremeno nedokučivoj igri i jednih i drugih – 77:77.

Ali...

Umesto da ih Riversov koš za TV špice podigne, momci Ćavija Paskuala loše su otvorili drugi produžetak mada su morali da se bore bez Janisa Burusisa i Krisa Singltona, koji su bili u problemu sa penalima, a kad se na drugoj strani uključio Bris Koton, a Hanikat pogodio prvu trojku tek iz šestog pokušaja za 86:77, na 3:12 do kraja, Turci su već počeli da slave pobedu i umalo za to bili kažnjeni jer...

Highlights: Anadolu Efes Istanbul-Panathinaikos Superfoods Athens
Izvor: YouTube



Džejms Gist pogodio je dvojku, pa silno "prikucao", pre nego što je Koton dobio rampu, a Rivers pogodio ponovo za brzih 86:83, na 1:51 do kraja, pa je i Velimir Perasović morao tajm-autom da brani već dobijenu utakmicu i, ispostaviće se, odbranio je zahvaljujući pribranosti Derika brauna i vezanim greškama Atinjana koji su srljali u napadu u trenucima kada su uspaničili rivala brzim "kambekom".

Na pas Tomasa Ertela, Braun je na 38 sekundi pre kraja ubacio dugu dvojku za 11. poen i 88:83, a sve nakon što je Džejms Feldejn dobio blokadu, pa promašio dvojku, a nadovezao se i Nikos sa izgubljenom loptom, pa su zeleni itekako pomogli Braunu da im presudi.

Završeno je trojkom Ertela za 17. poen i pobedu od osam poena razlike koja ne govori o tome koliko su i jedni i drugi bili blizu pobede.

PAO je ispustio šansu da ode na 4-1 i pridruži se Real Madridu i Fenerbahčeu na deobi drugog mesta, a Efes se "isčupao" iz neugodne situacije, jer je u nekoliko navrata u finišu četvrte četvrtine mogao da sklizne na 1-4.


U Kaunasu jedna "prava" četvrtina Darušafake bila je dovoljna za pobedu.

Konačna razlika od tri poena ne oslikava odista kako je odigrana poslednja četvrtina, jer su Turci imali između pet i sedam poena razlike sve do poslednjih desetak sekundi.

Na kraju: Žalgiris – Darušafaka 80:83 (25:15, 10:11, 21:35, 24:22), tako da "zelenima" Šarunasa Jasikevičijusa ostaje jedna pobeda u pet kola, ona nad Baskonijom kod kuće, a čeka ih put u Barselonu, meč sa Galatasarajem u njihovoj dvorani, pa put u Moskvu na meč sa CSKA.

Žalgiris je ima 25:15, 35:24 i 39:29 na startu treće četvrtine, kada se probudila Darušafaka, stegla odbranu i počela da gazi domaćina, a gosti su se zaustavili tek na 52:59, posle serije od 13:30!

Kao što smo rekli, u poslednjoj četvrtini razlika je išla od početnih pet, do dva, a onda i na sedam poena u korist turskog tima (74:81), posle čega je trener sa NBA iskustvom i bivši osvajač Evrolige, Dejvid Blat, rutinski priveo utakmicu kraju.

U Jasikevičijusovom timu samo su Leo Vesterman (21 poen, 3/7 za dva, 2/4 za tri, 6 skokova, 6 asistencija, 5 izgubljenih lopti) i Paulijus Jankunas (21 poen, 11 skokova, 3 asistencije, 7/9 za dva) bili na visini zadatka, a dvocifren je bio samo još Brok Motum sa deset poena.

Na drugoj strani, američki trio Bredli Vonamejker (14 poena, 3 asistencije), Skoti Vilbekin (16 poena) i igrač utakmice Adrijen Moerman (16 poena, 5 skokova, 4 asistencije, 5 ukradenih lopti) bio je dovoljan za treću pobedu Blatovog tima u pet mečeva do sada, a treću na strani.

Darušafaka je u međuvremenu kao domaćin gubila od Armanija iz Milana i gradskog rivala Anadolu Efesa, ali je uprkos tome u gornjem delu tabele.

Zanimljivo, Blat će povesti ekipu na put tek 25. novembra kada Darušafaka gostuje Panatinaikosu, a u međuvremenu će sve utakmice Evrolige i turske Superlige biti odigrane u Istanbulu, što u dvorani zeleno-belih što u halama gradskih rivala (Fenerbahče, Bamberg, Bešiktaš, CSKA, Galatasaraj, Ankara).

Žalgiris
Izvor: YouTube



Rezultati 5. kola:

U petak:

Žalgiris - Darušafaka 80:83
Anadolu Efes – Panatinaikos 91:83, 77:77, 70:70
Crvena zvezda mts - Baskonija 63:70

U četvrtak:

Real Madrid - Galatasaraj 90:81
Bamberg - Milano 106:102, 91:91
Olimpijakos - CSKA Moskva 75:81

U sredu:

Fenerbahče - Uniks Kazanj 73:81
Makabi - Barselona 69:79

TABELA: CSKA 5-0, Real 4-1, Fenerbahče 4-1, Panatinaikos 3-2, Olimpijakos 3-2, Barselona 3-2, Darušafaka 3-2, Baskonija 3-2, Makabi 2-3, Bamberg 2-3, Crvena zvezda 2-3, Milano 2-3, Efes 2-3, Uniks 1-4, Žalgiris 1-4, Galatasaraj 0-5.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC