• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kokoškov na mukama, klinci ne slušaju

Autor mondo.rs

Znao je srpski trener da će biti teško na klupi tima koji je u prethodne tri sezone pobijedio u samo 27 odsto utakmica, ali vjerovatno nije pretpostavljao da će biti ovako teško.

Niko nije pomislio da će Igoru Kokoškovu, prvom neameričkom treneru u istoriji NBA lige, biti lako na klupi Finiks Sansa ove sezone.

Organizacija iz Arizone dugo traži sebe, plej-of se u jednom od najvrelijih gradova SAD ne igra od sezone 2009/10, ekipa je od tada samo jednom završila iznad 10. mesta na Zapadu, u posljednje tri sezone ukupno zabilježeno je 68 pobjeda za 27,6 odsto uspješnosti, ali...

Malo ko je očekivao, Beograđanin prvi verovatno, da će biti ovako teško i mučno na početku.

U prvih 25 utakmica od kako se krajem prošle sezone odvojio iz stručnog štaba trenera Jute Džez, Kvina Snajdera i ubijedio predsjednika Sansa, Džejmsa Roulija, da je pravo rješenje za neprijatnu ulogu šefa ovog mladog tima, Kokoškov (46) je zabilježio samo četiri pobjede.

U noći između četvrtka i petka u Oregonu, Portland Trejblejzersi nanijeli su Finiksu još jedan ubjedljiv poraz ove sezone, kom su doprinijele povrede dvojice od trojice najvažnijih igrača, Devina Bukera i Ti-Džej Vorena - 108:86.

Sansi, koji su ljetos na draftu birali prvi i izabrali "vunderkinda" na poziciji centra, Deandrea Ejtona, imaju pobjedu manje od "fenjeraša" sa Istoka, Atlante Hoks i Čikago Bulsa, a da u Arizoni ove zime sija "zubato sunce" može se vidjeti i prema prosječnoj razlici kojom ekipa srpskog trenera gubi mečeve - 11,4 poena.

Finiks je u seriji od sedam poraza i ima jednu pobgedu u poslgednjih 11 mečeva, a narednu utakmicu odigraće u noći između subote i nedgelje sa Majami Hitom, timom za koji nastupa jedan od najboljih igrača Sansa u prethodnoj deceniji, slovenački as Goran Dragić.

Kokoškov i Dragić kao tandem donijeli su prije dva ljeta Sloveniji istorijsku titulu prvaka Evrope u košarci, što je naročito srpskom stručnjaku pomoglo u nastojanjima da deceniju sakupljano iskustvo i znanje na klupama nekoliko NBA timova iskoristi za "reizgradnju" nekada ozbiljne franšize.

Sansi su 1993. sa Čarlsom Barklijem igrali finalnu seriju protiv Čikago Bulsa i Majkla Džordana, a potom sredinom prethodne decenije predvođeni Stivom Nešom bili posljednja i najteža konferencijska prepreka San Antonio Sparsima, Dalas Meveriksima i Los Anđeles Lejkersima u njihovim šampionskim pohodima.

"RUKI" NIJE SASLUŠAO TRENERA KOKOŠKOVA

Istok: Toronto 21-5, Milvoki 16-7, Filadelfija 17-9, Detroit 13-9, Indijana 14-10, Boston 14-10, Orlando 12-13, Šarlot 11-13 (plej-of), Vašington 11-14, Majami 9-14, Njujork 8-18, Bruklin 8-18, Klivlend 5-19, Čikago 5-20, Atlanta 5-20.

Zapad: Denver 17-7, Oklahoma 16-7, L. A. Klipers 16-8, Golden Stejt 17-9, L. A. Lejkers 15-9, Memfis 14-9, Portland 14-11, Dalas 12-11 (plej-of), Sakramento 12-11, Minesota 13-12, Nju Orleans 13-13, Juta 13-13, Hjuston 11-13, San Antonio 11-14, Finiks 4-21.

Sansi koje je 2018. preuzeo Kokoškov imaju sasvim druge izazove pred sobom , a prvi je da gube utakmice prije nego što one i počnu. Ovu u Portlandu, recimo, izgubili su još na zagrijavanju o čemu svedoči i rezultat prve četvrtine - 34:9.

Bez Bukerovih 23,5, odnosno Vorenovih 17,7 poena u prosjeku ove sezone, Finiks nije mogao da se nada pobjedi nad Blejzersima, ali...

"To je veliki izazov za naš tim. Očigledno je da smo mlada grupa. Kada nastupe teški trenuci potrebno je pokazati čvrstinu", rekao je Kokoškov.

I Portland je jutros bio oslabljen neigranjem "drugog igrača" tima, Si-Džeja Mekaluma, ali se u njegovom odsustvu Džejk Lejman priključio sa klupe i na 25 poena lidera tima, Damijana Lilarda, dodao rekord karijere od samo poena manje. Jusuf Nurkić je meč završio sa devet poena, 14 skokova i dvije asistencije.Domaćin je poveo 26:5, a u posljednjoj četvrtini imao i maksimalnih 31 razlike.

U odsustvu Bukera i Vorena, Kokoškov se oslonio na trojicu "rukija", Ejtona, Elija Okoba i Mikala Bridžesa, što bi u nekom smislu mogao da bude i "zalog za budućnost", u kojoj će Finiks sasvim izvjesno imati prilike da se dodatno ojača na draftu. Ejton je meč počeo sa klupe zbog stomačnog virusa koji ga je napao u međuvremenu, ubacio je 11 poena, uz osam skokova, tri asistencije, ukradenu loptu i blokadu, dok su Okobo i Bridžes kao starteri postigli 11, odnosno sedam poena.

Troj Denijels doneo je ekipi 15 poena sa klupe, što je samo ublažilo 12. poraz na 13. gostovanju ove sezone.

Frustracija je bila vidljiva u timu, čak i kod prekaljenih veterana poput Džamala Kraforda i Trevora Arize.

Prvi je pred kraj utakmice zaradio tehničku tako što je "zakucao" loptu u parket napuštajući igru, a drugi pokušao da objasni i zbog čega, recimo, "ruki" Bridžes nije želio ni da sasluša trenera Kokoškova prilikom jedne izmene u drugom poluvremenu.

"Teško je gubiti. Zaista je teško, ali u ovom trenutku jedino što možemo je da pokušamo da budemo pozitivni i ohrabrimo naše mlađe igrače da ne odustanu i nastave da rade naporno, kako bismo bolje počinjali utakmice", rekao je Ariza, koji je prošle sezone bio član najbolje postave u ligaškom dijelu sezone, Hjuston Rokitsa.



Rezultati:


Boston - Njujork 128:100
/Horford 19, 12 sk, 3 as - Vonli 12, 10 sk, 3 as/

BOSNYK
Izvor: YouTube


Portland - Finiks 108:86
/Lilard 25, 5 sk, 8 as - Džekson 14, 7 sk, 3 as/

PHOPOR
Izvor: YouTube


Juta - Hjuston 118:91
/Fejvors 24, 10 sk - Kapela 12, 10 sk/

UTAHOU
Izvor: YouTube



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC