• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dončić je senzacija, Dalas izgubio i četvrtu "od naših"

Autor mondo.rs

Posle Finiksa, Sakramenta i Denvera, i Klipersi su savladali Meverikse, u čijim redovima je ponovo impresivan bio "ruki" iz Slovenije. Na drugoj strani SAD, Dvejn Vejd nastavio je da se oprašta sa stilom.

Luka Dončić i Dalas Meveriksi završili su rano jutros u Los Anđelesu svojevrsnu "turneju" tokom koje su igrali protiv sva četiri NBA tima u kojima nastupaju srpski košarkaši i treneri.

Uprkos novoj maestralnoj partiji senzacionalnog "rukija" iz Slovenije, koji je u "Stejpls centru" ubacio 32 poena, uz četiri skoka, pet asistencija i po četiri ukradene i izgubljene lopte, Mevsi su doživeli i četvrti poraz od "naših".

Posle Finiks Sansa (99:89), Sakramento Kingsa (113:120), Denver Nagetsa (126:118), savladali su ih i Klipersi za koje je ovog puta nastupio samo Boban Marjanović – 125:121.


Gosti iz Teksasa gubili su 89:82 početkom četvrte četvrtine, kada su zahvaljujući seriji od šest poena Devina Herisa pronašli momentum i ušli u egal završnicu sa domaćinom, u kojoj su se ekipe šest puta smenjivale u vođstvu u poslednjih deset minuta, uz još četiri izjednačenja rezultata.

Publika u El-Eju verovatno je "videla" peti uzastopni poraz ekipe trenera Doka Riversa, kada je Maksi Kiber pogodio trojku i doneo Meveriksima pet poena prednosti (104:109) na 5:14 do kraja, međutim usledio je odlučan odgovor sa druge strane - serijom 15:2, Klipersi su preuzeli kontrolu nad utakmicom i potom dobili meč na iskustvo Danila Galinarija i Lua Vilijamsa.

Italijan je postigao 32, jedan od najboljih "šestih igrača" lige dodao 26, pa se u poslednji minut meča ušlo sa osam poena razlike.

Riversov sastav zabeležio je tek treću pobedu u poslednjih deset susreta, nakon što je u prethodnih deset izgubio samo jednom, pa se od ovog petka ujutru nalazi na deobi četvrte, pete i šeste pozicije na Zapadu sa gradskim rivalima, Lejkersima i Portland Trejlblejzersima.

Marjanović je igrao sedam minuta, ubacio četiri poena bez promašaja, uz jedan skok.

Miloš Teodosić nije dobio priliku da zaigra drugu utakmicu zaredom, nakon što je pre toga vezao četiri nastupa sa solidnim učinkom u odnosu na minutažu.

Tobajas Heris ubacio je 16 poena, ali uz šut 4/12 iz igre i uz Galinarija bio jedini "dvocifren" među starterima, dok su ostala trojica šutirala skupa 5/12 iz igre i postigla deset poena (Marćin Gortat 4, Šaj Gildžus-Aleksander 4 i Ejveri Bredli 2).

Montrezl Herel jedini je atleticizmom uspevao da odgovori na igru legende Klipersa, Deandrea Džordana, koji od ove sezone sa uspehom nosi i dres Meveriksa. Herel je za 28 minuta ubacio devet šuteva iz 13 pokušaja, postigao 18 poena, sakupio šest skokova, uz četiri asistencije i dve blokade, a s njim na parketu Klipersi su ostvarili 13 razlike.

Poređenja radi, Gildžus-Aleksander igrao je 19 minuta kao starter i za to vreme "pomogao" Dalasu da napravi 19 razlike, što su uz mnogo energije ulaskom sa klupe uspeli da "ponište" Heris i Vilijams.

Dončić je Sansima našeg trenera, Igora Kokoškova, ubacio 13 poena (6/12 iz igre), u duelu sa Nemanjom Bjelicom, Bogdanom Bogdanovićem i ostatkom mladog tima Sakramenta pogodio je devet od 15 šuteva za 28 poena, 23 je ubacio u sudaru sa Nikolom Jokićem i Nagetsima u Denveru, da bi posebno inspirisan bio u susretu sa Klipersima kojima je ubacio deset šuteva iz 20 pokušaja.

LACDAL
Izvor: YouTube



Džordan je postigao 11 poena i pokupio 22 skoka, uz četiri asistencije, Harison Barns ubacio 16, ali i "nestao" u završnici, u kojoj su Dončiću "asistirali" Heris sa 13 i Džej-Džej Barea sa 19 poena i osam asistencija - ipak, nedovoljno za četvrti poraz u nizu i pad na pretposlednje mesto Jugozapada.

Dončić ove sezone beleži prosečno 18,4 poena, 6,7 skokova i 4,9 asistencija, šutirajući sa 43,1 odsto uspešnosti iz igre, a na prethodnoj utakmici sa Denverom probio je granicu od 500 poena, 150 skokova i 100 asistencija za samo 25 nastupa u NBA karijeri. Od 1983. do danas to je uspelo samo još jednom igraču za tako kratko vreme - Lebronu Džejmsu.



Hjuston Roketsi jedva su sleteli u Majami zbog opasnog nevremena koje je "šibalo" Floridu uoči njihovog meča sa Hitom, ali kada su se sklonili pod svodove dvorane trostrukog NBA šampiona - usledilo je novo nevreme ulaskom Dvejna Vejda u igru u drugom poluvremenu.

Odlazeća košarkaška legenda podsetila je navijače Majamija na neke od nezaboravnih scena iz prethodnih 14 zajedničkih sezona, ispunjenih Vejdovim "clutch" majstorijama na obe strane parketa.

Bez pomoći Gorana Dragića, koji će zbog operacije kolena pauzirati dva meseca, Majami je dugo "kaskao" za gostima, ali je energičan ulazak Vejda u igru u trećoj i četvrtoj četvrtini "podigao" samopouzdanje ekipi i inicirao preokret zasnovan na jakoj odbrani na indisponiranom Krisu Polu.



Istok: Toronto 24-9, Milvoki 21-9, Filadelfija 21-12, Indijana 20-12, Boston 18-12, Detroit 15-14, Šarlot 15-15, Orlando 14-16, Majami 14-16, Bruklin 15-18, Vašington 12-20, Njujork 9-24, Klivlend 8-24, Atlanta 7-23, Čikago 7-25. Zapad: Denver 21-9, Oklahoma 20-10, Golden Stejt 21-11, L. A. Lejkers 18-13, Portland 18-13, L. A. Klipers 18-13, San Antonio 17-15, Hjuston 16-15, Memfis 16-15, Sakramento 16-15, Dalas 15-15, Juta 15-17, Nju Orleans 15-17, Minesota 14-17, Finiks 8-24.

Iz njegovih grešaka, Majami je dolazio do lakih koševa i vođstva od 11 poena početkom četvrte četvrtine (90:79), a potom i pet razlike (99:94) na ulasku u poslednjih 100 sekundi. Shvativši da njegovom iskusnijem saigraču ništa ne polazi za rukom, Džejms Harden preuzeo je brigu o igri Roketsa u finišu meča i lakoćom "iz pika" kreirao poene za Pi-Džej Takera i Erika Gordona, koji je ubacio trojku iz ugla za 101:99 na svega 37 sekundi pre kraja i borbu sveo na jedan posed.

Trener Majamija, Erik Spoltra, tražio je izolaciju za Vejda u poslednjem napadu, ovaj majstor košarke bez problema je rešio Nenea Ilarija u izolaciji, ali potom promašio zicer i umalo bio tragičar, jer je u preostalih sedam sekundi Harden ponovo uspeo da "namesti" otvoren šut Gordonu za pobedu i isprati pogledom loptu koja je završila na obruču.

U prvom porazu Hjustona posle pet uzastopnih pobeda, Harden je učestvovao sa 35 poena (7/23 iz igre), šest skokova i 12 asistencija, Pol postigao samo četiri poena (1/3 iz igre), uz skok, četiri asistencije i dve ukradene lopte, Gordon pogodio samo pet od 13 trojki za 20 poena, a Taker tri od 11 za 14 poena.



Vejd je promašio svih šest trojki, pogodio četiri od 17 šuteva iz igre, ali na neki način uspeo da bude "iks faktor" u ovoj utakmici u kojoj je postigao deset poena uz dva skoka i tri asistencije.

Važno je reći da su centimetri nedostajali da Vejd spusti rampu Gordonu prilikom njegovog šuta za pobedu što verovatno nije bilo beznačajno za ishod cele akcije.

Džoš Ričardson postigao je 22, a Tajler Džonson 19 poena za Majami.

MIAHOU
Izvor: YouTube



Rezultati:

Majami - Hjuston 101:99
/Ričardson 22, 6 sk, 7 as - Harden 35, 6 sk, 12 as/

L. A. Klipers - Dalas 125:121
/Galinari 32, 6 sk, 4 as - Dončić 32, 4 sk, 5 as/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC