• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac: Pisani spomenik srpskog sporta

Dvotomna monografija "Olimpijski vekovnik", priređena povodom obilježavanja 100 godina Olimpijskog komiteta Srbije, predstavljena je u srijedu u Beogradu.

 Divac: Pisani spomenik srpskog sporta Izvor: MONDO

Autor monografije Čedomir Šoškić istakao je da je ovo djelo svojevrsna "istorija srpskog olimpizma" i "veliki poduhvat ostvaren na jubilarnu stogodišnjicu olimpijskog pokreta u Strbiji".

"Monografija ne predstavlja samo uspheh za sportiste, već i za srpsko sportsko novinarstvo", rekao je Šoškić.

Predshednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac nazvao je monografiju "pisanim spomenikom" srpskog sporta.

"Drago mi je što sam i ja dio istorije srpskog sporta zapisane na stranicama ove monografije. Najznačajnije dostignuće nas sportista je činjenica da smo predstavljali zemlju na najbolji način", tvrdi Divac.

Nekadašnji košarakški as i osvajač dve olimpijske medalje Žarko Paspalj istakao je da je sport uvijek bila "najsvjetlija stranica naše zemlje".

Bivša košarkašica Anđelija Arbutina podsjetila je da je učešće na Olimpijskih igrama "san svih sportista".

"Drago mi je što se kroz ovu monografiju još jednom potvrđuje da su sportisti najvredniji proizvod ove zemlje", rekla je članica reprezentacije Jugoslavije koja je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. osvojila srebrnu medalju.

Nekadašnji vaterpolo reprezentativac i osvajač tri olimpijske medalje Dejan Savić napomenuo je da je monografija način da "sportisti sagledaju prošlost, kako bi bili motivisani za budućnost".

"Nema ničeg ljepšeg od predstavljanja svoje zemlje na Igrama", rekao je Savić.

Direktor "Službenog glasnika" Slobodan Gavrilović naglasio je da je ova monografija "čuvar prošlosti, odnosno 100 godina olimpizma u Srbiji".

"Olimpijski vekovnik" je kapitalno izdanje na 1.100 strana u kojem su objavljena imena, plasmani i rezultati svih olimpijaca koji su od 1912. godine pod srpskom i jugoslovrenskom zastavom učestvovali na Olimpijskim igrama.

Monografija je opisala put osvajanja svih 98 medalja na ljetnim i četiri na zimskim Igrama, kao i 42 odličja sa Ljetnih olimpijskih festivala mladih Evrope, tri medalje na Olimpijskim igrama mladih i 601 odličje osvojeno na Mediteranskim igrama.

(Tanjug/MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC