• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO ANKETA: Biramo najbolji klub Republike Srpske za 2020. godinu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Glasajte u našoj novogodišnjoj anketi, a u komentarima nam obrazložite zašto ste glasali za svog favorita među 26 ponuđenih.

 MONDO novogodišnja ANKETA: Biramo najbolji klub Republike Srpske za 2020. godinu Izvor: MONDO

Godina na izmaku bila je izuzetno turbulentna u svim sferama života, a burna dešavanja nisu mogla zaobići ni sport, kako u svijetu, tako i kod nas.

Pandemija korona virusa potpuno je poremetila, na izvjesno vrijeme u potpunosti i zaustavila sportska dešavanja širom planete. Ipak, sportski kolektivi i organizacije uspjeli su da se izbore sa opakim virusom u određenoj mjeri i nastave, ne sva, ali pojedina takmičenja, iako bez navijača.

Možda će vas zanimati

Neki svjetski sportski događaji su prolongirani za narednu godinu, u nadi da će 2021. biti bolja, pa su tako pomjereni datumi održavanja Olimpijskih igara, Evropskog prvenstva u fudbalu i mnogih drugih.

Ipak, brojna takmičenja su ipak održana, istina u nešto drugačijim uslovima nego što smo to navikli prije korone, tako da su i pojedini klubovi iz Republike Srpske nastupili na međunarodnoj sceni.

Pojedina domaća takmičenja započeta 2019. godine nisu završena. Krovni savezi odlučili su da je zdravlje sportista najvažnije i sezona je prekinuta, ali je smirivanjem stanja započeta nova sezona - 2020/21.

Odlučili smo se da na jednom mjestu objedinimo sve uspjehe klubova iz Republike Srpske u timskim sportovima, a na vama je da izaberete ko će ponijeti titulu najboljeg u 2020.  godini.

Zbog obimnog broja sportskih kolektiva, u novogodišnjoj MONDO anketi biramo najbolji klub Srpske u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Na osnovu završnih rezultata u sezoni 2019/20, te trenutnih rezultata i plasmana na kraju jesenjeg dijela prvenstava, odlučili smo se na ovih 26 klubova, 12 kod muškaraca i 14 kod dama.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

FUDBAL

Krenućemo od fudbala, svakako najpraćenijeg i najpoluparnijeg sporta današnjice.

Borac iz Banjaluke je u 2020. godini predstavljao Republiku Srpsku i BiH u kvalifikacijama za Ligu Evrope, zauzevši četvrto mjesto u trenutku prekida sezone 2019/20. usljed pandemije. U tekućem prvenstvu Banjalučani su plasirani stepenicu niže u odnosu na kraj prošlog prvenstva, sa izglednim šansama da se na proljeće ponovo bode za izlazak u Evropu.

"Crveno-plavi" prvu su golom kapitena Stojana Vranješa eliminisali Sutjesku iz Nikšića (0:1), nakon čega su nesrećno poraženi od portugalskog Rio Avea (0:2), iako su do 90. minuta imali aktivan rezultat i nadali se da mogu proći dalje.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ipak, znatno iskusniji Portugalci su se radovali, zatim izbacili i Bešiktaš, dok ih je na putu ka grupnoj fazi zaustavio slavni Milan i to tek nakon penala, što dovoljno govori koliko je kvalitetan bio rival Banjaluča.a

VIŠE O BORCU

Iako u posljednje dvije sezone ne pruža partije kao ranijih godina, bijeljinski Radnik godinama je stabilan premijerligaš. Turbulencije u klubu, odlasci i dolasci predsjednika i trenera, promjena igračkog kadra, znatno su uticali da Semberci ne ostvare planirane rezultate.

U društvu Borca i Radnika našli su se još Krupa i Rudar Prijedor. Ekipa iz Krupe na Vrbasu prošle sezone osvojila je šampionsku titulu u Prvoj ligi Republike Srpske i vratila se u najviši rang. bh. fudbala. Ipak, start povratničke sezone nije bio baš uspješan, pa tim iz kanjona Vrbasa na proljeće očekuje žestoka borba za opstanak.

Prijedorčani su na najboljem putu da se izbore povratak u Premijer ligu BiH jer su prvi dio šampionata u m:tel Prvoj ligi Republike Srpske završili na čelnoj poziciji. Zimska pauza dobro će im doći da napune baterije i u drugoj polusezoni ostvare ono što njihovi navijači očekuju.

Kada su u pitanju fudbalerke, ženski klubovi iz Srpske nisu imali baš sjajne rezultate u 2020. godini. Ove jeseni najbolji rezultat ostvarile su fudbalerke Lokomotive izBrčkog, prošlogodišnje finalistkinje Kupa BiH, koje su aktuelnu polusezonu okončale na trećem mjestu.

Nešto lošije plasirane od njih su fudbalerke bijeljinskog Radnik Bumeranga i Banjaluke.

Izvor: MN PRESS

KOŠARKA

Košarkaši Igokee u tekućem prvenstvu ABA lige igraju sjajno. Nedavnim trijumfom, i to ubjedljivim protiv Crvene zvezde, na liderskoj poziciji bodovno su se izjednačili sa Beograđanima, a tim Dragana Bajića potvrdio je da se može ravnopravno nositi sa svim rivalima u regionalnom takmičenju.

Član "igosa" Dalibor ilić nedavno je u izboru "Glasa Srpske" proglašen za najboljeg sportistu u RS, krunisavši sjajnu godinu u kojoj se obukao i seniorski dres "orlova", dok je Bajiću pripala nagrada za najuspješnijeg trenera.

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Takođe, Aleksandrovčani su prošlogodišnji ligaški dio prvenstva, koji je prekinut u martu, okončali na prvoj poziciji. Trenutno su na tom mjestu igrači Leotara, koji zimuju na vrhu. Trebinjci su prethodno prvenstvo završili u sredini tabele, tako da se može reći da je 2020. godina za njih bila poprilično uspješna.

U najviši rang vratio se i Borac, koji je dobio priliku da nastupi i u Drugoj ABA ligi, tako da se i Banjalučani vraćaju na košarkašku scenu BiH. Tu su još učesnici bh. prvenstva Bratunac i Radnik BN Basket.

Kod dama je najzapaženije rezultate u tekućoj godini imala ekipa Orlova iz Banjaluke, koja nastupa i u regionalnoj WABA ligi. Banjalučanke su u trenutku prekida prošle sezone dijelile lidersku poziciju sa Banovićima, sa učinkom 18 pobjeda i samo jednim porazom.

Ove sezone u vrhu im se pridružio još jedan banjalučki klub, Feniks, dok su se u konkurenciji za najbolji klub Srpske našle i njihove sugrađanke, košarkašice Mladog Krajišnika i Ušća. Na našoj listi našle su se i košarkašice trebinjskog Leotara, koje su tradicionalnu pri vrhu tabele u Ligi BiH.

Izvor: MN PRESS

RUKOMET

Rukometaši Borca m:tel prednjače i ove godine među klubovima Republike Srpske, ali su u tekućem prvenstvu dobili jaku konkurenciju u vidu Sloge iz Doboja, koja je osvojila jesenju titulu.

Banjalučani su prošle sezone osvojili šampionsku titulu, te izborili nastup u EHF Evropskom kupu, gdje su nakon odličnog dvomeča protiv kosovske Bese osigurali evropsko proljeće (igraju protiv Gorenja iz Velenja).

Borčev evropski u 2020. godini put mogli ste da pratite na našem portalu.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

U nastavku domaćeg prvenstva ove Sloga i Borac m:tel vodiće žestoku borbu za titulu.

VIŠE O BORCU M:TEL

I rukometašice Borca iz Banjaluke poprilično uspješno okončale su 2020. godinu, u samom vrhu Premijer lige BiH, a osvojile su i Kup RS. Prošle sezone bile su šestoplasirane, poziciju niže od Mire iz Prijedora, koja je takođe na našem spisku najsupješnijih kolektiva RS, baš kao i Jedinstvo iz Brčkog, koje se trenutno nalazi u sredini tabele.

LAZAR CIROVIC, odbojkas Srbije, na prijateljskoj utakmici protiv Bugarske, u hali Impuls. Beograd, 24.07.2019. foto: Nebojsa Parausic Odbojka, Srbija, Bugarska
Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

ODBOJKA

U odbojkaškim takmičenjima na nivou BiH i dalje su neprikosnovene brčanske ekipe, Mladost kod muškaraca, odnosno Bimal-Jedinstvo kod dama.

Osim sad već tradicionalnih titula u domaćem prvenstvu i kupovima (Mladost osvojila 10. uzastopni Kup RS, a Jedinstvo osmi u nizu, ukupno 15. trofej u najmasovnijem takmičenju Srpske), uspješan nastup imale su "princeze" na međunarodnoj sceni.

Brčanke su u svom premijernom pojavljivanju u MEVZA ligi (Srednjoevropska liga za žene) osvojile sjajno treće mjesto, dok su dostojnog rivala na domaćoj sceni Brčanke imale u ekipama Gacka i BL Voleja.

Gačanke su prekinuto prvenstvo dočekale na prvoj poziciji.

I to bi bilo to.

Ko su vaši favoriti? Glasajte u anketama, a u komentarima nam recite zašto ste se odlučili baš za te klubove...

Anketa

MUŠKARCI: Najbolji klub Republike Srpske u 2020. godini je...?

  • RK Borac m:tel, Banjaluka

    57.94% (1752)

  • RK Sloga, Doboj

    28.51% (862)

  • FK Rudar Prijedor

    3.6% (109)

  • KK Igokea, Aleksandrovac

    3.51% (106)

  • FK Borac, Banjaluka

    2.81% (85)

  • KK Borac, Banjaluka

    1.29% (39)

  • KK Leotar, Trebinje

    0.6% (18)

  • FK Krupa, Krupa na Vrbasu

    0.53% (16)

  • KK Radnik BN Basket, Bijeljina

    0.36% (11)

  • OK Mladost, Brčko

    0.33% (10)

  • KK Bratunac

    0.3% (9)

  • FK Radnik, Bijeljina

    0.22% (7)

Anketa

ŽENE: Najbolji klub Republike Srpske u 2020. godini je...?

  • ŽRK Borac, Banjaluka

    44.11% (6011)

  • ŽKK Feniks, Banjaluka

    40.7% (5546)

  • ŽKK Orlovi, Banjaluka

    11.54% (1573)

  • ŽKK Ušće, Banjaluka

    1.59% (216)

  • ŽRK Mira, Prijedor

    1.09% (149)

  • ŽKK Leotar, Trebinje

    0.23% (32)

  • ŽKK Mladi Krajišnik, Banjaluka

    0.15% (20)

  • ŽRK Jedinstvo, Brčko

    0.1% (14)

  • ŽOK BL Volej, Banjaluka

    0.1% (13)

  • ŽOK Bimal-Jedinstvo, Brčko

    0.08% (11)

  • ŽOK Gacko

    0.08% (11)

  • ŽFK Radnik Bumerang, Bijeljina

    0.07% (10)

  • ŽFK Banjaluka

    0.07% (10)

  • ŽFK Lokomotiva, Brčko

    0.07% (10)

Pročitajte i ovo

Komentari 78

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poštena

Ovi glasovi su se skupljali po haustorima

Orlovi kasno lete

Bila je rovovska borba ali sve pohvale Feniksu sami protiv svih. U svemu je profitirao marketing sa 20000 klikova na bezveznu vijest

505

Čujem da su vas ranije pustili sa treninga da biste mogle glasati 👀 A, na treningu samo prstice zagrijavale hehehe

#samoOrlovi

Osice nam moraju vratiti lojalnost sledeci put

🏀

Feniks se ne diže iz pepela... Jesu li to mame oduzele telefone 👀 poyy

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC