• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reprezentativac Srbije najbolji sportista Srpske: Sjajna godina Dalibora Ilića ukrašena nagradom "Glasa Srpske"

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Košarkaš Igokee i reprezentacije Srbije Dalibor najbolji je sportista Republike Srpske za 2020. godinu.

 Reprezentativac Srbije najbolji sportista Srpske: Sjajna godina Dalibora Ilića ukrašena nagradom "Glasa Srpske" Izvor: Glas Srpske/Velibor Tripić

Godinu na izmaku obilježio je košarkaš Igokee i reprezentativac Srbije Dalibor Ilić, te je u 66. Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske, koji tradicionalno organizuje dnevni list "Glas Srpske", ponio titulu najboljeg sportiste Srpske za 2020. godinu.

Za stručni žiri, na čijem čelu je bio proslavljeni srpski vaterpolista Dejan Savić, dileme nije bilo - Ilić je sjajnu kalendarsku godinu završio i sa prestižnom nagradom u rukama, koja će mu, u to ne treba sumnjati, mnogo značiti u nastavku karijere.

Za razliku od prethodnih godina, epidemiološka situacija nije dozvolila svečanost u Banskom dvoru, pa se ovogodišnji dobitnik "Glasove" nagrade oglasio elektronskim putem.

Možda će vas zanimati

“Ipak je treća sreća. Do sada sam bio drugi i sedmi na Izboru deset najboljih sportista, a sada mi je pripala čast da budem najbolji. Biti najbolji sportista u svom sportu je veliko priznanje, a biti najbolji sportista Republike Srpske velika je privilegija. Кao i uvijek potajno sam se nadao da će baš mene izabrati i sada se to ostvarilo tako da sam presrećan kao poslije neke velike pobjede svog tima. Hvala mojim trenirima i saigračima bez kojih ne bih stigao do ovoga. Hvala žiriju koji me izabrao, hvala ‘Glasu Srpske’ na novoj odličnoj organizaciji ove manifestacije i vjerujem da ćemo iduće godine ponovo svi zajedno biti u Banskom dvoru. Trudiću se da Republiku Srpsku i dalje predstavljam u najboljem svjetlu", poručio je Ilić, jedan od najvažnijih igrača Igokee, zahvalivši se Saviću i ostalim članovima žirija na nagradi.

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Ilić je u februaru debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, čime je postao prvi igrač jednog kluba iz Republike Srpske koji je obukao dres "orlova". Ranije je sa dosta uspjeha nosio kapitensku traku u juniorskoj selekciji Srbije.

Sa Igokeom nastupa u ABA ligi, te FIBA ligi šampiona, koju su Aleksandrovčani izborili prvi put ove sezone.

Ilić je tek četvrti košarkaš izabran za najboljeg sportistu Srpske. Prije njega to je za rukom pošlo Zoranu Kukiću, Nemanji Gordiću i Filipu Adamoviću. Dodajmo da su najbolje bile i tri košarkašice: Slađana Golić, Sanda Vuković i Mersada Bećirspahić.

NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTISTI

Vuk Bošković (košarka), Oleg Galić (atletika), Nikša Petrović (rukomet), Jovan Lekić (plivanje), Matej Rašić (streljaštvo), Nikolina Čučak (karate), Marko Кujundžić (fudbal), Sara Mikača (tenis), Dario Pejić (stoni tenis), Sofija Bratić (odbojka) i Aleksandar Đurić (sjedeća odbojka).

Nekadašnji fudbaler Borca, a sada član portugalskog Nasionala Vladan Danilović u izboru "Glasa Srpske" zauzeo je drugo mjesto, dok je trećeplasirana atletičarka Vanja Spaić.

Četvrtoplasirana je Anja Lolić (karate), a prošlogodišnji laureat Bojan Ljubišić, član Rukometnog kluba Borac m:tel, zauzeo je peto mjesto.

Među deset najboljih sportista Srpske za 2020. godinu našli su se još Strahinja Erić (skijanje), Katarina Popović (odbojka), Radenko Tomić (boks), Božidar Vučurević (džudo) i Marko Trklja (kuglanje).

Izvor: MN PRESS

ŽIRI

Osim predsjednika Savića, ove godine u žiriju su bili Vule Trivunović, Đorđe Paštar, Oliver Gačić, Goran Кarać, Dragan Novaković i Dušan Repija.

Predsjednik žirija Dejan Savić, uvijek rado viđen gost u najvećem gradu Srpske, istakao je da je poziv "Glasa Srpske" prihvatio bez razmišljanja.

"Pandemija je uticala da sada imamo malo manje obaveza pa sam prihvatio poziv da bude predsjednik žirija. Podatak da akcija traje 66 godina govori sama za sebe i tom činjenicom malo ko se može pohvaliti, a lijepo je vidjeti da neko vrednuje i nagrađuje rezultate sportista iz Republike Srpske. Sigurno je da se među njima nalaze neka nova braća Pijetlović, nova Tijana Bošković, Nemanja Majdov... kao i mnogo njih koji su ranije nastupali za državne reprezentacije. Iako je godina bila siromašan rezultatima imali smo potežak posao da vrednujemo sve rezultate. Uzeli smo sve činjenice u obzir i sa svih strana sagledali ono što su postisti Srpske ostvarili u godini na izmaku. Vjerujem da nismo pogriješili u našem odabiru", naglasio je Savić.

Od ostalih nagrada džudista Nemanja Majdov ponovo je ponio epitet najboljeg sportiste iz Republike Srpske (bio najbolji i 2017. godine), najbolji trener je Dragan Bajić (Igokea), ambasadori sporta su rukometne sudije Tatjana Praštalo i Vesna Balvan, te doskorašnji trener fudbalera Legije Aleksandar Vuković.

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Predsjedniku žirija Dejanu Saviću uručena je Plaketa za razvoj specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije, kao i genseku Srpskog atletskog saveza Slobodanu Brankoviću.

"ZLATNO PERO - LIMUN PAPIĆ"

Nagrada najboljem sportskom novinaru u 2020. godini pripala je Aleksandri Perić, urednici sportskog programa Radija Republike Srpske.

Plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta otišla je u ruke Zorana Ješića (OKI Banjaluka), Plaketa za izuzetan poduhvat godine dodijeljena je Teniskom savezu Republike Srpske, Nagradu za izuzetne rezultate u paraolimpiskom sportu dobio je član KKI Vrbas Nenad Ritan.

Međunarodna ulična trka u Prnjavoru proglašena je za sportski događaj godine.

Plaketa posthumno pripala je legendarnom plivačkom treneru Branku Mićinu koji je preminuo ove godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Primejćivač

Najbolji sportista 1993. godine je bila Sanda Vuković (košarkašica) .

MONDO

@Primejćivač Hvala, dodali smo.

Radovan

@Primejćivač najbolji sportista srpske,srbijanac

Jako glupo

@Radovan Mogu misliti koliko se glupo osjećate dok to pišete..

Zole

@Radovan rodjen u Višegradu,guglaj malo

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC