• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sport u 2010: "Furija", "orlovi", Nadal, Fetel…

Sportsku 2010. godinu pamtićemo po trijumfu fudbalera Španije na Mundijalu, dominaciji Rafaela Nadala, šampionskoj tituli Sebastijana Fetela, trijumfu Srbije u Dejvis kupu…

 Sport u 2010: "Furija", "orlovi", Nadal, Fetel… Izvor: MONDO

Svjetski sportski događaj broj jedan u godini na izmaku bilo je Svjetsko prvenstvo u fudbalu održano u Južnoafričkoj republici na kome je superiorno trijumfovala reprezentacija Španije.

Organizatori prvog Mundijala na afričkom kontinentu uspješno su položili ispit, a "crvena furija" predvođena mahom igračima Barselone, gazila je redom i na kraju trijumfom nad reprezentacijom Holandije u finalu rezultatom 1:0 poslije produžetka okitila se titulom svjetskog šampionata.

Kasiljas, Ćavi, Inijesta, Vilja i drugovi tako su objedinili evropsku i svjetsku titulu pošto su 2008. godine postali i šampioni Evrope.

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Dijego Forlan koji je sa pet golova predvodio Urugvaj do četvrtog mjesta, a najbolji strijelac je Tomas Miler, koji je takođe pet puta tresao mreže, ali je upisao i tri asistencije.



Reprezentacija Srbije razočarala je svoje navijače pošto je elimisana već nakon grupne faze. "Orlovi" su prvo izgubili od Gane, zatim pobjedom nad Njemačkom vratili nadu da mogu ostvariti značajniji rezultat na Svjetskom prvenstvu, a onda je uslijedio poraz od Australije i oproštaj od Mundijala. Reprezentacija BiH nije učestvovala pošto je u baražu kvalifikacija eliminisana od Portugala.

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi obilježile su i vuvuzele, afričke trube kojima su navijači na stadionima iritirali kako igrače na terenu, tako i milione ljubitelja fudbala koji su pratili utakmice preko malih ekrana.

Ostaće zapamćena i "Božja ruka" Luisa Suareza u posljednjem minutu četvrtfinala protiv Gane, kao i čuvena hobotnica Pol, koja je tačno prognozirala sve mečeve Njemačke, kao i ishod finalne utakmice.



Fudbalsku 2010. godinu obilježio je i Inter, koji je se okitio titulom evropskog šampiona. Poslije osvajanja Lige šampiona klub je napustio Žoze Murinjo koji je otišao u madridski Real, a "neroazuri" pod vođstvom Rafe Beniteza nisu više ista ekipa, iako su krajem godine uspjeli da osvoje FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo.

Ove godine odigrano je i Svjetsko prvenstvo u košarci koje je osvojila reprezentacija SAD, koja je u finalu bila bolja od domaćina Turske. Turci su do finala stigli preko Srbije, koju su savladali rezultatom 83:82 u vrlo uzbudljivom meču. Srbija se nije uspjela oporaviti od ovog poraza pa je u meču za bronzanu medalju poražena od Litvanije 99:88.

Svjetsko prvenstvo igrale su i košarkašice, a i u ženskoj konkurenciju slavila je selekcija SAD. Amerikanke su u finalu savladale domaćina Češku i domogle se svjetske titule.

U najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA ligi Los Anđeles Lejkersi su odbranili titulu, ali mnogo jače od toga odjeknula je vijest o prelasku Lebrona Džejmsa iz Klivlenda u Majami.

"Kralj" Lebron nije više mogao da čeka da Klivlend napravi bolju ekipu koja bi mogla da konkuriše za šampionski prsten pa se pridružio Vejdu i Bošu u Majamiju, a navijači Klivlenda uzvratili sum u paleći njegove dresove.



Ljetos je održano i Evropsko prvenstvo u vaterpolu, a domaćin je bila Hrvatska, koja je na kraju i osvojila titulu evropskog šampiona pobjedom u finalu nad Italijom.

Reprezentacija Srbije, koja je prije evropskog šampionata osvojila Svjetsku ligu i Svjetski kup važila je za favorite, ali je morala da se zadovolji bronzanom medaljom, poslije poraza u polufinalu od Hrvatske, te trijumfa nad Mađarima u meču za 3. mjesto.

Početkom godine u Vankuveru su održane Zimske olimpijske igre na kojima je najuspješnija bila selekcija domaćina. Kanađani su osvojili 26 medalja, od čega 14 zlatnih i tako nadamašili Njemačku sa deset zlatnih medalja te, SAD i Norvešku sa po devet.



ZOI u Vankuveru će međutim ostati upamćene i po tragediji koja se desila dan prije svečanog otvaranja. Gruzijski reprezentativac u sankanju Nodar Kumaritašvili poginuo je na treningu kada je izletio sa staze i udario glavom u stub.



Ako je 2010. godina bila nečija godina, bila je godina Rafaela Nadala. Rodžer Federer jeste osvojio Australijan open i rekordnu 16. grend-slem titulu, ali svjetskim tenisom dominirao je Nadal.

Španski teniser osvojio je Rolan Garos, Vimbldon US open i brojne turnire pa je godinu završio sa gotovo duplo više bodova od prvih pratilaca Federera i Nadala.



Na reprezentativnom nivou blistali su reprezentativci Srbije. Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić donijeli su Srbiji prvu titulu osvajača Dejvis kupa pošto su u finalu igranom u Beogradskoj areni savladali Francusku 3:2.

Srpski teniseri koji su pobjedu proslavili šišanjem na "nulu" su prije toga pobjeđivali selekcije SAD (3:2), Hrvatske (4:1) i Češke (3:2).



Šampionat Formule 1 bio je jedan od najuzbudljivijih u posljednjih nekoliko godina, a u "infarct završnici", bukvalno u posljednjoj trci titule se domogao vozač Red Bula Sebastijan Fetel koji je ujedno postao i najmlađi šampion u istoriji "najbržeg cirkusa na svijetu".

Rekord je postavio i filipinski bokser Manu Pakjao koji je pobjedom nad Meksikancom Antonijom Margaritom, osvojio titulu u supervelter kategoriji, verzija WBC, odnosno titulu prvaka svijeta u osmoj različitoj težinskoj kategoriji!

Španski biciklista Aleberto Kontador pobijedio je na Tur d' Fransu ali je kasnije utvrđeno da je koristio nedozvoljena sredstva, pa će vjerovatno biti suspendovan.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC