• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportska godina u BiH: Uspon Banjaluke

Uz tradicionalno uspješne borilačke sportove, 2010. godinu u Bosni i Hercegovini obilježila je renesansa banjalučkog sporta.

 Sportska godina u BiH: Uspon Banjaluke  Izvor: MONDO

Iako su gotovo sve godišnje nagrade otišle u ruke karatistima, u finansijski teškoj godini na izmaku posebno se mora istaći uspjeh Fudbalskog kluba Borac iz Banjaluke.

Iako je izgubio trku za titulom u Premijer ligi BiH od Željezničara, banjalučki klub se vratio na nekadašnje stare staze slave. Osvojio je Kup Bosne i Hercegovine i poslije više od dvije decenije ponovo zaigrao u Evropi. Renoviran je Gradski stadion, a jesenja titula i pet bodova viška u odnosu na pratioce (Željezničar i Sarajevo) daju nadu navijačima crveno-plavih, koji su bili najbrojniji od svih u BiH, da će i u narednoj sezoni ponovo okusiti igranje u evropskim takmičenjima.

Banjaluka je ove godina dobila još jedan "mali" fudbalski klub, ali sa velikim srcem. Riječ je o FK Rekreativu, koji se takmiči u posljednjem rangu, ali među svojim simpatizerima ima najveće fudbalske zvijezde današnjice - od Lea Mesija do Aleksa Fergusona!



Uspješnu godinu imali su i košarkaši Igokee iz Aleksandrovca. Po prvi put su izborili nastup u NLB ligi u kojoj za sada imaju prosječan učinak od pet pobjeda i osam poraza. Domaće utakmice igraju u novoizgrađenoj dvorani u Laktašima, koja je iz kola u kolo sve popunjenija i svakako će predstavljati solidnu bazu za budući razvoj košarke.

Široki je i dalje neprikosnoven u BiH. Aktuelni šampion je na drugom mjestu u regionalnom takmičenju sa skorom (8-5) i ako nastavi s dobrim igrama, ne bi bilo iznenađenje da izbori Fajnal-for NLB lige.

U takozvanoj Ligi 13, sarajevska Bosna je lider, a za petama joj je Borac Nektar i najprijatnije iznenađenje šampionata BiH Mladost iz Mrkonjić Grada, koja u svojim redovima ima i košarkaša godine u Republici Srpskoj - Miloša Komatinu.

Banjaluka je i u rukometu imala predstavnika u Evropi. Borac m:tel vratio je publiku u dvoranu Borik i plasmanom u treće kolo Kupa EHF, gdje je eliminisan od mađarske Tatabanje, ostvario je solidan uspjeh. Takođe, Banjalučani, koji su nedavno proslavili 60. rođendan, poslije prvog dijela sezone nalaze se na drugom mjestu iza Bosne, koja u Ligi šampiona nije uspjela da ostvari zapažen rezultat.



I košarkašice iz Banjaluke imaju čime da se pohvale u ovoj 2010. godini. Mladi Krajišnik igrao je završni turnir u regionalnoj ligi, a Milica Deura bila je najefikasnija na Fajnal-foru, zbog čega joj je pripala nagrada košarkašice godine u RS.

Ipak, sve glavne nagrade u Bosni i Hercegovini pokupili su borilački sportovi, dok je titulu “Idola nacije” odbranio fudbaler Volfsburga Edin Džeko.

Na nivou države, nagrade za sportiste godine otišle su u ruke džudistkinje Larise Cerić i karatiste Nermina Potura, dok je sportistkinja godine u RS Dragica Drapić, evropska i svjetska prvakinja u karateu.

Najbolja džudistkinja BiH Larisa Cerić i prošle godine je izabrana za najbolju sportistkinju, a u 2010. krunu je zaslužila jer je na Svjetskom kupu u Majamiju osvojila bronzu, slavila je na Evropskom kupu u Sarajevu, dok je na Evropskom kupu u Hamburgu bila treća. Ona je juniorska i seniorska šampionka Balkana, dok je na EP za mlađe seniore i seniorke u Sarajevu osvojila srebrnu medalju. Ima i zlato sa juniorskog Evropskog kupa u Paksu i još nekoliko dobrih rezultata na jakim džudo takmičenjima.



Potur, višestruki prvak BiH u karateu, ove godine je na Evropskom prvenstvu u Atini osvojio bronzanu medalju (ekipno), a još dva ovakva odličja uzeo je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu (pojedinačno i ekipno). Treću svjetsku bronzu osvojio je na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Podgorici. U trci za titulu najboljeg Potur je iza sebe ostavio Ratka Vardu (košarka), Mitra Mrdića (džudo), Damira Džumhura (tenis) i Marija Kojića (biciklizam).

Drapićeva, članica trebinjskog kluba "Leotar Plus" nagradu je zaslužila obzirom da je ove godine postala svjetska i evropska prvakinja.

Prvo je u martu u Beogradu na Svjetskom prvenstvu ITKF federacije, nastupajući za BiH, postala pojedinačna i ekipna šampionka svijeta. Pored svjetskog, ona je osvojila i evropsko zlato, takođe u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, ovaj put kao članica reprezentacije Republike Srpske. Osim rezultata na najvećim takmičenjima, Dragica je osvojila titule na prvenstvu i u Kupu Srpske u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u borbama, bronzu u Kupu RS u katama pojedinačno, kao i titule na turnirima u Banjaluci i Nikšiću.



Džeko, o čijem transferu iz Volfsburga u neki od najvećih evropskih klubova, napisano je hiljade redova u svjetskim medijima i svakako je jedan od omiljenijih sportista u BiH.

“Zmajevi” predvođeni selektorom Safetom Sušićem igrali su solidno ove godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

Nalaze se na četvrtom mjestu sa četiri boda iz tri utakmice i imaju realne šanse da se uz malo sreće domognu baraža iza Francuske, koji su lideri i prvi favoriti za plasman iz Grupe 6.

Nadamo se da će uspjeti da napokon izbore jedno veliko takmičenje, a ostalim sportistima želimo srećnu Novu godinu i što bolje rezultate.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC