• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Srbiji protiv Hrvata treba čudo

Srbija u srijedu igra još jedan derbi u Grupi C, ovaj put protiv Hrvatske. Svi se slažu da su "kockasti" favoriti, ali da ne pobjeđuju uvijek bolji.

 RUKOMET: Srbiji protiv Hrvata treba čudo Izvor: MONDO

Srbija će u srijedu na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj pokušati da napravi čudo i savlada Hrvate. "Orlovima" bi trijumf nad favorizovanim komšijama donio siguran plasman u narednu rundu, ali i realne šanse u borbi za polufinale.

Ipak, gledano čvrsto sa zemlje, Srbija je miljama daleko od svjetske elite, u kojoj već godinama pored Francuza dominiraju i Hrvati. Gdje je u ovom trenutku Srbija u odnosu na najjače selekcije svijeta najbolje je pokazao susret sa Dancima u trećem kolu Mundijala. Hansen, Lindberg i društvo održali su joj u Malmeu javni čas iz modernog rukometa.

Nakon prespavane noći Veselin Vuković daje završni komentar za prvi jači meč "orlova" na šampionatu i najavljuje drugi.

"U meču sa Danskom desio nam se pad koncentracije u pojedinim trenutcima. Poslije odgledanog snimka, mislim da sam bio grešan prema igračima, jer definitivno je bilo situacija kada su bili nemoćni, zbog sudijskih grešaka. Hansenu su oprostili tri isključenja, a jedno od ta tri je moglo da bude i za crveni karton. Nisam htio ništa da pričam poslije meča o suđenju, da ne bude gore. Mi nemamo snagu da se izborimo sa tim. Protiv kvalitetne repreznetacije, ne možemo izdržati tu vrstu odmaganja", iskreno i pomalo ljutito komentariše selektor Srbije.

Vidjelo se da je Vuković pobjesnio na Rastka Stojkovića nakon njegovog isključenja u finišu meča. U tom trenutku selektor je smatrao da je jedini krivac pivot "orlova", ali ga je snimak poslije meča uvjerio u suprotno.

"Bio sam ljut na Stojkovića, jer sam mislio da je namjerno udario protivnčkog igrača. Izvinio sam mu se poslije pregledanog snimka. Čak ne mogu da prihvatim ni to da su nam uzeli loptu poslije tog 'prekršaja'".

U srpskoj reprezentaciji nisu bili upućeni u novinu koja je uvedena na prvenstvu u Švedskoj.

"Sada sam čuo od Hrvata... Kažu da ako delegat ili supervizor primijete da sudije 'navlače' za nekoga, mogu ih promijeniti na poluvremenu. To je kraj sporta", konstatovao je Vuković.

Dueli Srbije i Hrvatske imaju tradiciju na velikim takmičenjima. Prvo smo dominirali u tim susretima, da bi posljednjih šest-sedam godina bili u podređenom položaju.

"To je posebna utamica za sve. Mi ćemo pokušati da damo sve od sebe, međutim moramo da budemo i praktični. Ako vidimo da su jači od nas i ako to dokažu u određenom dijelu, vjerovatno ćemo pokušati da sačuvamo nešto snage i za Rumuniju. Bojim se egal utamice i ne daj Bože poraza, jer bi se onda zaista istrošili."

Recept za pobjedu nad Hrvatima je zaustaviti Ivana Balića, a to je vrlo teška, možda i nemoguća misija.

"Riječ je o vrhunskom igraču, gdje osim organizacije igre, može sam da iznese teret cijele utakmice. Tu ne može da bude iznenađenja. Mi nemamo mogućnosti da spremimo tri odbrane. Da se ne lažemo. Tako je!"
Vuković smatra da je meč sa Hrvatima bitniji od onog sa Danskom.

"Prije svega zbob tog rivalstva. Reći ću momcima da uđu u duel, kao i u svaki drugi. Ne smije biti naboja, da ne bi napravili nešto glupo, jer nas čeka još utakmica na prvenstvu. Svaki igrač nam treba i ne daj Bože da neko dobije crveni karton. Mislim da neće, jer vidim da se igrači druže i da su dobri među sobom", zaključio je Vuković.

Mladen Bojinović kaže da je meč sa Danskom već arhiviran i da su svi fokusirani na Hrvate.

"Zdrav sam i sve je u redu. To je najbitnije sada pred duel sa Hrvatskom. Činjenica je da nas je malo iznenadio ukupan skor utamice sa Danskom. Nismo očekivali da ćemo izgubiti sa osam golova razlike, to nije realno poslije svega prikazanog. Mi možemo mnogo da dobijemo poslije utakmice sa Hrvatskom."

Kapiten "orlova" ne krije da Balić čini prevagu.

"Balić je jedna prevaga, da se ne lažemo. Izdvojio bih i Lackovića, koji je u fantastičnoj formi. Oni su dobra cjelina, dobra grupa koja se tim kolektivom izvlači iz neugodnih situacija. Ali, vjerujem u nas, u moje momke da možemo da napravimo dobar rezultat", optimista je Bojinović.

Za Danimira Ćurkovića Mundijal u Švedskoj je prvo veliko takmičenje u karijeri:

"Jako je teško, pogotovo za mene koji sam ovdje prvi put. To je dosta veliki teret, ali ja ga ne osjećam. Jednostavno, imam potrebu da dam sve od sebe i maksimalno doprinesem timu. Protiv Hrvata opasnost nam prijeti sa svih strana. Znamo da imaju čvrstu odbrnanu. U svim segmentima igre su jaki i nisu slučajno jedna od najboljih ekipa na svijetu."

Selektor rukometne reprezentacije Hrvatske Slavko Goluža pirhvatio je ulogu favorita, uz napomenu da kvalitetniji timovi ne pobjeđuju uvijek.

"Selekcija Srbije nema šta da izgubi u tom meču. Takva situacija može da im donese rasterećenost u igri", istakao je Goluža koji je bio kapiten najtrofejnije generacije u istoriji hrvatskog rukometa.

On je zapazio da "orlovi" nemaju iskustva, pošto prethodnih godina nikako nisu uspjevali da se domognu završnice na velikim takmičenjima.

"To može da predstavlja veliki problem na ovakvim utakmicama u kojima uvijek odlučuju nijanse", napomenuo je Goluža, koji predviđa da će takav slučaj biti i sutra u okršaju dve bivše jugoslovenske republike.

Mladi stručnjak je pobornik shvatanja rukometa prema kojem pojedinac nikako sam ne može da riješi utakmicu i donese pobjedu svom timu.

"Odbrana je polazna osnova svakog uspjeha. Sutrašnji duel odlučiće čvrsta odbrana i raspoloženi golman", smatra Goluža.

Hrvatski čuvar mreže Mirko Alilović u prva tri meča na Mondijalu branio je veoma dobro, a pred utakmicu sa Srbijom poručuje da njegove saigrače i njega očekuje "teško iskušenje".

"Idemo na pobjedu koja bi nam puno značila, jer počinje borba za bodove koji se prenose u drugi krug takmičenja. Srbija ima vrhunsku ekipu sa nekoliko sjajnih bekova. Respektujemo ih, ali se ne bojimo", zaključio je Alilović.

Na našem web portalu www.mondo.rs pogledajte video i poslušajte šta očekuje Igor Vori.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC