• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smislili novi način da dokažu da Novak nije najbolji svih vremena

Novak Đoković je prema "naučnim" mjerilima tek treći teniser svih vremena. Izgleda da se titule "naučno" ne računaju...

 Kris Bauers metod za najboljeg tenisera svih vremena Izvor: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković je ovih dana pokazao da ni sa 36 godina njegova karijera nije ni blizu kraja i da je i dalje najbolji na svijetu. Redom je preslišao rivale na mastersu u Parizu, osvojio svoju rekordnu 40. titulu i osigurao da još neko vrijeme ostane na prvom mjestu ATP liste. Oborio je rekord braće Brajen po broju osvojenih mastersa, došao na pobjedu od 400+ nedjelja na vrhu svjetskog tenisa i još jedne godine na kraju koje će vladati ATP listom.

Ipak, to nije dovoljno da mu svi priznaju da je najveći ikada! Ni to što ima najviše osvojenih grend slemova, ni što ima ubjedljivo najviše nedjelja na vrhu ATP liste, najviše završnih mastersa i mastersa u svojoj vitrini... Nije još rekorder po broju osvojenih turnira, ali polako i tu stiže one na vrhu.

Ipak sada je teniski ekspert Kris Bauers smislio "naučni" metod kako da izmjeri ko je najveći ikada i tu je Srbin tek na trećem mjestu. Prvi je Rodžer Federer, druga Serena Vilijams, a onda je tek za mrvicu ispred Rafaela Nadala Novak Đoković. Mjerenje je takvo da Federer ima 93 odsto prava da bude GOAT, Serena 92, a Novak 88.

Bauers je smislio metod po kome titule osvojene u karijeri važe svega 40 odsto, zatim slijedi veliki broj faktora koji je on nazvao "ekonomska moć" i ona donosi još 25 odsto bodova. Zatim stiže uticaj na tenis i sport generalno 15 procenata, a ostatak se mjeri prema jačini konkurencije koja je prisutna, po dubl igrama, timskoj igri sa reprezentacijom i partnerima...

Ipak, Novak nastavlja da postavlja rekorde i osvaja titule, iako više odavno nije "nova" nego "30+" generacija. I sa svakim danom sve je manje izgovora da ga ne prihvate za najvećeg ikada. Ipak, sa svakim danom nalaze se novi načini da to urade...

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemo

Naravno da su Federer, Nadal, Serena i drugi donijeli mnogo više novca teniskim organizacijama. Njihova tržišta su velika i bogata. Ali Nole je daleko bolji igrač čak i po tom i takvom mjerenju.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC