• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije kraj u Zagrebu, Srbija ima posljednju šansu za Olimpijske igre u Parizu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Na Evropskom prvenstvu nije bilo realno napasti olimpijsku vizu, jer nju donosi samo titula. Pred "delfinima" je bolan oproštaj od Zagreba, a onda fokus na naredne, posljednje kvalifikaciono takmičenje za Pariz,

 Srbija igra za plasman do osmog mjesta na Evropskom prvenstvu Izvor: MN PRESS

Vaterpolo reprezentacija Srbije i dalje je pod snažnim utiskom veoma bolnog poraza u četvrtfinalu Evropskog prvenstva protiv Mađarske, ali "delfini" nemaju kud - nego nazad u bazen. Ekipa Uroša Stevanovića u nedjelju u 15 imaće izuzetno težak posao u pretposljednjoj utakmici na turniru, u okviru razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta. Rival "delfinima" biće Grčka, koja je u Hrvatskoj u najjačem sastavu i koja je aktuelni vicešampion svijeta. U četvrtfinalu je ubjedljivo izgubila od domaćina, Hrvatske, a u 2023. godini dva puta je pobijedila srpski tim.

Poslije eliminacije Srbije prije borbe za medalje na trećem Evropskom prvenstvu u nizu, takmičarski gledano utjeha je koliko-toliko to što je naš tim ovog puta bar završio u najboljih osam, pa na sljedećem EP neće biti u drugoj "diviziji", kao sada u Hrvatskoj kada je bio među autsajderima zbog blamaže i devetog mjesta na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Ono što je sada preostali i važan takmičarski cilj je borba za plasman na Olimpijske igre 2024 u Parizu ovog ljeta, a "delfini" će se za taj cilj boriti u februaru, na Svjetskom prvenstvu u Dohi, od 5. do 17. februara.

U ovom trenutku, zauzeto je sam olimpijskih viza, a u Zagrebu će biti podijeljena i osma. U Dohi će sljedećeg mjeseca biti na raspolaganju još tri, među kojima se nadamo da će jednu izboriti srpska reprezentacija, aktuelni i uzastopni olimpijski šampion iz Rija 2016. i Tokija 2021. Naravno, i uoči Japana, a posebno nakon njega i odlaska trofejne generacije, pa i selektora Dejana Savića 2022, reprezentacija Srbije ušla je u veliku krizu rezultata i novi tim još nije uspio da se aktivno umiješa u borbu za medalje. U godinama za nama, pa i početkom ove, 2024, samo jednom su "delfini" preskočili četvrtfinale velikog takmičenja, a tako je i u Zagrebu, gde u polufinalu igraju Španija - Italija i Mađarska - Hrvatska i među tim timovima samo Mađari za sada imaju kartu za Pariz. U glavnom gradu Hrvatske biće podijeljena jedna viza, što znači da će dva od navedena četiri tima i u Aziju sljedećeg mjeseca otići u jakom sastavu, sa ambicijom da stignu u Pariz.

U ovom trenutku, olimpijsku vizu imaju Francuska, domaćin turnira, kao i Mađarska i Grčka, koji su izborili tu kartu na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki prošlog leta. U Pariz će i Japan i SAD, kao i Južna Afrika i Australija. Srpska  reprezentacija još nije propustila Olimpijske igre od raspada SFRJ i samo se jednom vratila bez medalje, iz Atlante 1996, ali već sada je jasno da će "delfini" imati pakleno težak zadatak da u posljednjem trenutku produže taj niz učešća na najvećem tkamičenju. U Dohi će početi učešće u Grupi C, uz Japan, SAD i još jednu evropsku reprezentaciju, a pobjednik grupa će u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u osminu finala.

Prije svega toga, srpski vaterpolisti u Zagrebu će igrati za zauzimanje što bolje pozicije na kraju Evropskog prvenstva na kojem neće biti medalje oko njihovih vratova, kao u Hrvatskoj 2022. i kao u Budimpešti u januaru 2020, pre osvajanja zlata u Tokiju.

"Boli nas poraz. Posebno kada se dogodi u četvrtfinalu. Teško je vratiti se. Imali smo na žalost već takva iskustva.Pokušaćemo da iskoristimo te dve utakmice da se pripremimo za nastavak procesa za Dohu. Protiv Mađara smo željeli pobjedu, ušli smo srčano. Sve nas boli i pouku moramo da izvučemo. Možda jednom sreća bude i na našoj strani. Idemo dalje". rekao je centar Nemanja Vico.

O Grčkom timu ima visoko mišljenje: "U nekim predviđanjima očekivali smo Grčku u četvrtfinalu i pripremali smo se za njih sa nekim taktičkim varijantama. Biće teška utakmica prije svega psihički, Umorni smo i jedni i drugi. Treba da iskoristimo ovu utakmicu na pravi način bez obzira na sve", dodao je on. Pobjednik susreta Srbija - Grčka igraće u Zagrebu za peto mjesto sa pobjednikom duela Crna Gora – Rumunija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC