• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Vuković vodi "orlove" na Olimpijadu

U Alikinteu se od 6. do 8. aprila održava turnir, na kojem Srbija u konkurenciji domaćina, Poljske i Alžira želi vizu za Olimpijske igre.

 RUKOMET: Vuković vodi "orlove" na Olimpijadu Izvor: MONDO

Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i Pekingu 2008. godine rukometaši Srbije i Crne Gore, odnosno samostalne Srbije nisu učestvovali. Posljednji put srpska reprezenatcija igrala je u Sidneju prije 12 godina.

I nije razočarala...

Iako je ostala bez medalje, Jugoslavija je osvojila četvrto mjesto, a prilike da se domogne odličja propuštene su u polufinalu protiv Rusije (26:29) i u borbi za bronzu sa Španijom (22:26). Ipak, ostaće upamćeno da smo u četvrtfinalu nadigrali Francuze.

Da li je došlo vrijeme da na Olimpijskim igrama ponovo navijamo za srpske rukometaše? Vjerujemo da jeste...

Londonska viza imala bi i istorijski značaj, jer bi to bio prvi put da kao samostalna država Srbija učestvuje u rukometu na najvećoj smotri svjetskog sporta. Do sada je u ekipnim sportovima to pošlo za rukom vaterpolistima, odbojkašima i odbojkašicama i fudbalerima.

Da li su puleni Veselina Vukovića spremni za takav podvig saznaćemo vrlo brzo.

"Orlovi" će se od šestog do osmog aprila u Alikanteu, na kvalifikacionom turniru, boriti za olimpijsku vizu.

Neće imati lak zadatak. Štaviše!

Na putu ka prestonici Velike Britanije moraće da odmjere snage sa odličnim domaćinom - Španijom, uvijek neugodnim Poljacima i vrlo dobrim Alžirom, koji među evropskim silama, ipak, ima ulogu autsajdera. A, u London vode samo prva dva mjesta.



Ne tako davno, prije nešto više od dva mjeseca, Srbija je na Evropskom prvenstvu, čiji je bila domaćin, osvojila drugo mjesto. U finalu je u duelu sa Dancima propuštena prva prilika da se domogne Olimpijskih igara. Ali, o tome je tada malo ko razmišljao...

Rezultat koji su prvo u Pioniru, a potom i u Beogradskoj areni napravili Momir Ilić i drugovi okarakterisan je kao veliki uspjeh i buđenje trofejnog, ali posljednje decenije i te kako posrnulog sporta u Srbiji. Ulazak u finale i osvajanje srebra, u najjačoj konkurenciji, kao što je i bila u Srbiji, se mora nazvati velikim uspjehom i nikako drugačije. Najvećim u skorijoj istoriji.

A, da li je srpski reprezentativni rukomet zaista krenuo pravim putem, saznaćemo upravo u Španiji. "Vezivanjem" tri velika takmičenja (EP, OI i SP) dobio bi se idealan osnov za uspješan silazak sa scene aktuelne i stvaranje nove, pobjedničke, generacije srpskih rukometaša.

Tim koji dobija ne bi trebalo mijenjati.

I tom devizom služio se i Vuković pred polazak u Španiju. Selektor ima puno povjerenje u srebrne momke, za koje vjeruje da su kadri za još jedan veliki rezultat. Ovaj put, za razliku od atmosfere koja je u narodu vladala uoči Evropskog prvenstva, nacija vjeruje u "orlove".

"Da sam nekog izostavio sa spiska za Evropsko prvenstvo bilo bi nepošteno, a i značilo bi da nisam bio zadovoljan njegovom igrom", rekao je strateg Srbije pred put u Španiju.

Dakle, nijedna promjena u sastavu nije izvršena u odnosu na posljednje okupljanje. Što znači da se na spisku od 18 igrača nalaze: Darko Stanić, Dragan Marjanac, Ivan Nikčević, Dobrivoje Marković, Rajko Prodanović, Miloš Kostadinović, Momir Ilić, Momir Rnić, Žarko Šešum, Nenad Vučković, Nikola Manojlović, Dalibor Čutura, Petar Nenadić, Marko Vujin, Ivan Stanković, Alem Toskić, Rastko Stojković i Bojan Beljanski. Za utakmice će se "skidati" njih šesnaest.



Prva prepreka Srbiji u Alikanteu je i najteža - Španija (petak, 20.15).

Iako oslabljena, bez nekoliko vrlo bitnih igrača - Entreriosa, Paronda, Romera i Huanina Garsije, ali predvođeni Arpadom Šteribikom, povratnikom među stative, "crvena furija" važi za prvog favorita. Šansu, koja joj se ukazala organizacijom kvalifikacionog turnira, nikako ne smije da propusti. Plasman ispod drugog mjesta bio bi ravan tragediji, a nema sumnje da bi na većem dijelu Iberijskog poluostrva predstavljao snažnan udarac za trofejni sport.

Domaćini kažu da Španija po svaku cijenu mora da se domogne Londona.

Već sljedećeg dana Srbi će odmjeriti snage sa Poljskom (subota, 17.30). Taj duel biće najbitniji za Srbiju na turniru. U slučaju pobjede "orlova" veći dio posla biće završen, jer bi posljednjeg dana čekali meč sa Alžirom (nedjelja, 17.30), koji je po kvalitetu, ipak, daleko ispod evropskih rivala.

Poljaci su u Beogradu pokazali da igraju promjenljivo - da mogu da pobijede najjače, ali i da izgube od daleko slabijeg rivala. Uprkos povratku u nacionalni tim fenomenalnog golmana Slavomira Šmala, Marcina Lijevskog i Tomaša Rosinskog, ova generacija Poljaka već je dotakla svoj zenit. U Pioniru na Evropskom prvenstvu, za razliku od nekih prethodnih takmičenja, nismo imali imali problema sa izabranicima Bogdana Vente.

Da nisu u najboljoj formi svjedoči i poraz od Njemačke u Gdanjsku i to pred rekordnim brojem navijača (11.000) na rukometnoj utakmici u Poljskoj.

Nevjerovatno zvuči da Alžir može da veže dvije pobede i izbori olimpijsku vizu. Ali, vicešampion Afrike je spreman za barem jedno iznenađenje. Srbija je sa Alžirom posljednji put igrala na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i prilično se namučila da bi stigla do bodova (26:25).

Srpski rukometaši su u Španiju doputovali krajem prošle nedjelje. Kompletirali su se u nedjelju, a u ponedjeljak su imali i posljednju provjeru protiv Čilea (30:15). Izolovani u hotelu nadomak grada u kojem se igraju utakmice i u miru se spremaju za novi podvig.

I dalje postoje nevjerne Tome koje sumnjaju u kvalitet srpskih momaka, ali "orlovi" su spremni da još jednom dokažu svoju vrijednost.

Veliki osvajač Hanibal u Alikanteu je iskrcao slonove i preko Apla krenuo u pohod ka Rimu. Simbolike radi, možda upravo iz ovog mediteranskog grada "orlovi" polete u osvajanje Olimpa.

(Specijalni izvještač MONDA iz Alikantea Vladimir Sukdolak, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC