• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Kraj za Srbe u četvrtfinalu...

Srbija ispala poslije tri dramatična taj-brejka u kojima je Tomaš Berdih imao više smirenosti i sreće od Janka Tipsarevića. Češka - Srbija 3:1.

 DK: Kraj za Srbe u četvrtfinalu... Izvor: MONDO

Kraj u četvrtfinalu.

Šampioni Dejvis kupa iz 2010. godine i prošlogodišnji polufinalisti u Svjetskoj grupi, teniseri Srbije, eliminisani su u četvrtfinalu ove, 2012. godine. Bolji od srpskih tenisera, koji nisu mogli da računaju na najboljeg na svijetu Novaka Đokovića, bili su Česi.i

Oni su nam se u Pragu, u "O2 Areni", osvetili za poraz prije dvije sezone, kada su u dramatičnom polufinalu izbačeni u "Beogradskoj areni", a kasnije su Srbi i uzeli prvu titulu u finalu sa Francuzima.

U polufinalu, Česi će igrati protiv boljeg iz meča Argentina - Hrvatska, a drugi polufinalni duel čine Španija i SAD.

U meču odluke, treći bod Česima donio je Tomaš Berdih, koji je u nevjerovatnom meču pobijedio srpskog "prvog reketa" Janka Tipsarevića. Bilo je 3:0 i sva tri seta riješena su u taj-brejku - 7:6 (8:6), 7:6 (8:6), 7:6 (9:7). Drama, tokom koje je Srbin imao nekoliko velikih šansi da svaki od setova riješi u svoju korist, trajala je tri časa i 45 minuta.

Samo u trećem setu, Tipsarević nije iskoristio pet set lopti, u taj-brejku imao je prednost od 5:1 i 6:3, ali je i tada posustao i poklonio nekoliko bitnih poena Berdihu, koji je baš tada bio veliki miljenik sreće. Suočen sa petom set loptom srpskog tenisera, Berdih je dobio poen tako što je lopta okrznula vrh mreže i pala na liniju, a i kada je igrao na drugu meč loptu (8:7), Čeh je dobio poen tako što je lopta pogodila vrh mreže i poremetila Tipsarevića.

Ipak, sreću treba zaslužiti hrabrošću, a Janku je samo malo hrabrosti nedostajalo u nekim ključnim poenima u prva dva seta, kada je dva puta bio u situaciji da servira za meč i oba puta prepuštao servis gem protivniku!?

Treći set počeo je laganim upisivanjem gemova na svoj servis do 3:3, kada je Berdih prvi stigao do brejka, ali je Tipsarević već u narednom gemu vratio brejk bez izgubljenog poena (4:4) i potom sigurno dobio naredna dva servisa. Kada je poveo 6:5, Tipsarević je imao dvije vezane brejk lopte kako bi smanjio na 2:1 u setovima još prije taj brejka, ali je prvo ispucao forhend iz trka u aut, a onda poslao nekontrolisan ritern na drugi servis protivnika!

Kada je to preživio, Berdih je uspio da se vrati i pobijedi meč, uprkos tome što je imao zaostatak od 1:5 u taj-brejku.

Bio je to duel 7. i 8. na ATP listi, u svemu su dvojica velikih boraca bili ravnopravni, ali je pobijedio za poziciju bolje ranginrani teniser i to samo zbog toga što je malo sigurnije servirao i riternirao u "crvenim" poenima.

Janko je dao sve od sebe u drugom iscrpljujućem singlu u tri dana, ali nakon što je u petak pobijedio Radeka Štepaneka poslije pet časova i sedam minuta igre, ovog puta malo mu je nedostajalo da donese i drugi poen Srbiji.

PRVA DVA SETA: COPY/PASTE



Poslije dva i po sata tenisa u odlučujućem singlu, Janko Tipsarević dva puta imao je servis za set, dva puta gubio je taj gem i kasnije padao u taj-brejku. Tomaš Berdih vodi 2:0 u setovima, poslije dva identična seta - 7:6 (8:6), 7:6 (8:6).

Sat i 15 minuta trajao je prvi set četvrtfinala Svjetske grupe Dejvis kupa između Češke i Srbije.

Odluka je pala u taj-brejku, u kojem je Tipsarević imao prednost od 5:3, ali onda odlučio da ne udari jednu lopticu "cijenivši" da odlazi u aut, što je Berdiha vratilo u igru, a on je kasnije hrabrom igrom preokrenuo stvari u svoju korist i dobio taj-brejk rezultatom 8:6.

Tipsarević je došao do brejka i servirao za set pri rezultatu 5:3, ali je onda kod 15:30 za protivnika ušao u razgovor sa sudijom Paskalom Marijom, isprovocirao zvižduke publike i izgubio naredna dva poena, čime je Berdih uhvatio priključak i izborio taj-brejk.

U drugom setu, Berdih je poveo 2:0, Tipsarević izjednačio na 2:2 i onda napravio brejk za 5:4, kada je ponovo došao u situaciju da svojim servisima završi posao u setu. Ponovo mu se stegla ruka u odlučujućim trenucima, što je visoki Čeh uspio da iskoristi, izjednači na 5:5 i potom uvede meč u drugi taj-brejk.

U njemu je Tipsarević prvi imao set loptu pri rezultatu 6:5, ali je ispucao ritern u aut, kao i na naredni servis protivnika, čime se susreo sa novom set loptom za rivala - 6:7. Berdih je tada napao Tipsarevićev servis i dominantnim poenom doveo svoju reprezentaciju na set od polufinala!

Prije toga, Berdih je pri vođstvu 6:5 imao dvije vezane brejk lopte na 15:40, ali je Tipsarević tada pogodio tri vezana prva servisa i došao do taj-brejka, u kojem je ispustio veliku šansu.

Ovo je bio sedmi duel dva tenisera na ATP i Dejvis kup nivou, a Tipsarević vodi u međusobnom skoru 4:3.

Da je Tipsarević uspio da pobijedi Berdiha, igraao bi se peti, odlučujući susret u kojem bi snage odmjerili Radek Štepanek i Viktor Troicki. Ovako, taj duel biće revijalni i moguće je da će selektori Jaroslav Navratil i Bogdan Obradović na teren poslati neke od igrača iz drugog plana, recimo Lukaša Rosola i Dušana Lajovića.

Srbija je igrala bez najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, koji je zbog umora odlučio da ne nastupi u drugom duelu sa Česima u posljednje tri sezone. Prošle sezone, "orlovi" su ispali u polufinalu od Argentine, a kasnije je šampion sveta postala Španija.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC