• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Srbija na OI, hvala Španci

"Crvena furija" savladala Poljsku što je "orlovima" bilo neophodno poslije pobjede nad Alžirom da bi se plasirali na Olimpijske igre.

 RUKOMET: Srbija na OI, hvala Španci  Izvor: MONDO

Španci, hvala! Oni su odveli rukometaše Srbije na Olimpijske igre.

"Orlovi" su u posljednjem, trećem kolu kvalifikacionog turnira u Alikanteu morali da pobijede Alžir kako bi zadržali šanse da idu u London, ali im je poslije toga bilo neophodno da domaćin savlada Poljsku.

Izabranici Veselina Vukovića nisu imali problema sa Afrikancima 26:18 (15:10), a onda im je preostalo samo da se nadaju da će Španci ispuniti obećanje, odnosno da će igrati pošteno protiv Poljaka iako su još ranije "ovjerili" olimpijsku vizu.

I zaista, od prvog minuta "furija" je igrala "furiozno".

Poljacima nije ostavila ni promil nade da mogu da naprave iznenađenje. Na poluvremenu je bilo 17:9 i već tada je selektor Vuković, koji je utakmicu pratio u društvu direktora reprezentacije Vladice Spasojevića i španskog golmana Arpada Šterbika, mogao da slavi. Bilo je jasno da će evropski vicešampion putovati u London.

Na kraju, ubjedljivih 33:22 za Španiju i velika radost za Srbe.

"Orlovima" je protiv Alžira bila potrebna pobjeda od četiri gola razlike, kako bi im za plasman na Olimpijske igre bio dovoljan i minimalan trijumf "crvene furije" protiv Poljske.

Srbija je u posljenjem meču kvalifikacionog turnira u Alikanteu pobijedila 26:18 (15:10).

Uprkos ranom ubjedljivom vođstvu izabranika Veselina Vukovića, bila je primjetna mala nervoza kod srpskih igrača na početku utakmice. Tokom meča sve je došlo na svoje, a maksimalnom angažovanošću u odbrani i efikasnim napadom izbjegnuta je neizvjesna završnica.

Vuković nije mogao da računa na povrijeđenog Nenada Vučkovića i Nikolu Manojlovića, koji je pred kraj duela sa Poljskom dobio crveni karton. Njih dvojica utakmicu su gledali sa tribina.

Petar Nenadić uspješno ih je zamijenio u kombinovanoj odbrani "pet-jedan" i "pet plus jedan", baš kao i Dobrivoje Marković Ivana Nikčevića, za koga je meč sa Alžirom bio završen već poslije 13. minuta igre nakon jednog grubog starta Omara Benalija. Ipak, nije riječ o ozbiljnojoj povredi već o malo jačem udarcu u glavu.

Ni Rastko Stojković nije dočekao kraj na terenu. Njega su saigrači moralo da iznesu u 59. minutu zbog povrede zgloba.

SRBIJA – ALŽIR 26:18 (15:10)

Alikante, Hala „Tehnifikacion“. Gledalaca – 1500
Sudije: Horaček i Novotni (Češka)
Sedmerci: 5(3) / 1(1)
Isključenja: 10 minuta / 6 minuta

SRBIJA: Marjanac, Šešum 3, Vujin 6(3), Nikčević 2, Kostadinović , Toskić 2, Stanić 14 odbrana, Ilić 1), Marković 2, Prodanović 1, Stojković 1, Rnić 3, Beljanski, Nenadić, Čutura 4, Stanković

ALŽIR: Kerbuš 7 odbrana, Busmal, Ferad, Zuai, Berkuš 3, Daud 2, Buriše, Rahim, Bultif 4, Bubaui, Kabaše 2, Čebur, Sudani, Benali 4(1), Gaceb, Mokrani 2, Čeih 1, Benmeni odbrana i sedmerac

KRETANJE REZULTATA: 5:1 (9.) 6:4 (11.) 7:5 (14.) 10:5 (18.) 12:6 (22.) 12:9 (25.) 14:9 (29.) 17:11 (36.) 20:13 (42.) 22:14 (48.) 25:14 (54.) 26:18 (57.)

Srbi su djelovali pomalo zbunjeno na alžirsku "tri-tri" odbranu, pa su na početku meča imali nekoliko izgubljenih lopti.

Rješenje je brzo pronađeno.

U osmom minutu na semaforu je pisalo 5:1 za Srbiju.

Već na prvom igraču više, Alžirci su počeli presingom na polovini terena. Uspjeli su Afrikanci na naprave 3:1 i da priđu na dva gola zaostatka.

"Orlovi" koriste igrača više, a poslije golova Alema Toskića i Dalibora Čuture, imaju do tog trenutka maksimalnih - 10:5. Odbrana Srbije djelovala je vrlo dobro, a i napad je sve bolje funkcionisao.

Sa igračem manje pravimo višak na krilu, a Rajko Prodanović postiže prvi gol. Alžir nije uspio da nam priđe, Srbija je poslije pogotka Momira Rnića imala i plus šest u 22. minutu.

Poslije toga usijledio je pad u igri srpske selekcije i Afrikanci prave seriju 3:0.

Rastko Stojković sjajno se snalazi na crti, postiže gol i uspijeva da iznudi isključenje Buriša. Snage na terenu bile su izjednačene, jer je i Prodanović prije toga bio kažnjen sa dva minuta suspenzije.

Do odlaska na odmor "orlovi" prave 3:1 i stižu do 15:10.

U nastavku meča, prvih desetak minuta igralo se gol za gol. Uspjeli su "orlovi" ponovo da izvuku 1:1 poslije isključenja Beljanskog, a već u sljedećem napadu Marko Vujin koristi sedmerac za 19:12.

Alžir je još jednom uspio da smanji na šest golova i tu je bio kraj. Srbija je pojačala ritam i iz minuta u minut uvećavala vođstvo, sve do maksimalnih 25:14 u 56. minutu.

Na kraju osam razlike i nada da će Španci, kao što su i obećali, profesionalno odraditi posao sa Poljskom.

(Izvještač Monda iz Alikantea Vladimir Sukdolak, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC