• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujasinović: Nedostajao nam je stres

Vladimir Vujasinović smatra da je uzrok eliminacije Partizana iz Evrolige u nedostatku teških utakmica, koje sa sobom nose tenziju.

 Vujasinović: Nedostajao nam je stres Izvor: MONDO

Vladimir Vujasinović vratio se u Vaterpolo klub Partizan da pomogne da crno-bijeli ponovo zavladaju Evropom. Iz prve nije išlo, a uzrok eliminacije iz četvrtfinala Evrolige on vidi u nedostatku utakmica sa tenzijom.

"Nedostajale su nam stresne utakmice. Pa i porazi. Ekipa je zbog toga stekla utisak da je nepobjediva, ali to nije bilo realno, jer nismo imali jake utakmice kakve su bile protiv Juga, a baš tad je bilo najvažnije da se ne izgubi. Sa Pro Rekom sam dva puta osvajao Kup šampiona i u onoj drugoj godini imao sam taj osjećaj da niko ne može da nas pobijedi. Može da nam ide loše, ali se ne sumnja u našu pobjedu. Potpuno je svejedno protiv koga igramo, u kom takmičenju, kakav je trenutni rezultat, gdje se igra, jednostavno - igramo i ništa nas drugo ne zanima. Međutim, to je došlo poslije mnogo teških utakmica, preokreta, pa i poraza i to je bilo realno stanje. Nešto slično sam sada primjetio kod igrača Juga. Mi, na žalost, nismo imali tokom sezone odgovarajuće utakmice kroz koje bismo mogli da kontrolišemo formu, da steknemo realan uvid", rekao je Vujasinović u intervjuu "Politici".

On ističe da ne treba sada govoriti da je sve bilo loše.

"Kad se imaju velike ambicije, pa se ne ostvare, onda obično ništa nije valjalo. Međutim, nije baš tako. Partizanu je ovo četvrta godina uzastopce da je igrao u četvrtfinalu. Od tih osam ekipa svaka svaku može da pobijedi. Evo, gledao sam revanš Pro Reko - Vašaš. Italijani su pobijedili u Budimpešti s tri gola razlike, a kod kuće minimalno izgubili i, naizgled, odradili koliko im je trebalo. Međutim, malo je falilo da ih Mađari izbace u finišu u revanšu", primjećuje "Vujas".

Nije tajna da je vaterpolo u Evropi u stagnaciji, čak pukom preživljavanju. Vujasinović upotrebljava riječ "katastrofalno" kada opisuje stanje u tom sportu.

"Vaterpolo u Evropi je u katastrofalnom stanju. Vjerovatno na to utiče i ova svjetska kriza. U Italiji je sve gore, u Grčkoj se jedva održava, u Španiji je, gotovo, amaterski, u Njemačkoj, Holandiji i Francuskoj je već dugo slabo... Mađari imaju svoju školu, svoje prvenstvo koje tamo privlači interesovanje, nemaju strance, a to je tamo, praktično, glavni sport. Hrvatska i Crna Gora trenutno prednjače. Tamo su zadržani kriterijumi, sačuvane su osnove rada s mladima", kaže Vujasinović.

On ističe da je u Srbiji stanje još lošije, jer postoji samo jedan klub, a djeca čak nemaju gdje ni da uče da plivaju.

"...A mislim da je Srbija pokazala da može da stvara vaterpoliste. Ali, savez mora da nađe načina da stvorimo bar još dva-tri centra, da ne zavisi sve od Partizana. Nadam se da ćemo da iskoristimo ligu s Mađarima, Rumunima i Slovacima, koja bi trebalo da počne naredne sezone. Pored nas igraće i Vojvodina, pa onda da probamo iduće godine da ubacimo, recimo, i Niš...", ocjenjuje Vujasinović.

On poziva državu Srbiju da pomogne, odnosno da se opredijeli koji su joj sportovi potrebni, da se napravi nacionalna strategija u sportu.

"Bilo bi dobro da se država opredjeli koji su joj sportovi potrebni. Ako su kriterijum medalje - mi ih imamo. Ako je prioritet zdrav razvoj mladih - opet možemo mnogo da pružimo, od toga da ne bude neplivača, pa do toga da se mladi ne prepuste ulici. Igrao sam vaterpolo kada je nešto značio i bilo bi mi vrlo teško da to bude sport bez perspektive kad prekinem da igram. Vaterpolo nije sport koji se gasi, on se igra u cijelom svijetu, ali imamo nesreću da se naše rukovodstvo nikako da uhvati korak s vremenom. Tu mislim na LEN, jer je Evropa, ipak, najvažnija. Prolaze godine, a ono se nikako ne snalazi u tim promjenama", primjetio je Vujasinović.

On ne isključuje mogućnost da se jednog dana i on lati posla u vaterpolo organizaciji.

"Mislim da bi bila šteta da se raziđemo po drugim oblastima. U vaterpolu ima mnogo posla i mogli bismo da pomognemo onima koji se već godinama bore s problemima u njemu. U našem sportu nisu velike pare u odnosu na neke druge i ta neka vrsta nevinosti je nešto dobro. Ne znam nekog da nije završio bar srednju školu, a ima i onih koji se nisu zadržali na tome. Kod nas, a to je svjež primjer, ima još slučajeva da trener zaprijeti djetetu da ne može da dolazi na treninge, dok ne popravi ocjene u školi", ističe Vujasinović.

Prvi put u poslednjih ko zna kolika godina, Vujasinović će imati višak slobodnog vremena na ljeto. Reprezentacija Srbije je za njega zatvorena knjiga. Sada ima drugi problem - šta sa slobodnim vremenom?

"Jeste bilo naporno, ali sam se navikao na to. Za prvi tim Primorja sam zaigrao sa 14 godina. Prija mi nekoliko dana bez obaveza, ali sad je preda mnom velika praznina. Kroz tri-četiri godine to mi, vjerovatno, više neće biti problem, ali sada stvarno ne znam kako da osmislim toliko slobodno vrijeme", rekao je Vujasinović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC