• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIM: Nova Novakova lekcija Federeru

Majami su zamijenili Rimom, beton šljakom, ali rezutat i tok meča bio je isti 2:1 za Đokovića. U finalu (nedelja 16.00) protiv Nadala.

 RIM: Nova Novakova lekcija Federeru Izvor: MONDO

Poslije polufinala Mastersa u Majamiju, Novak Đoković je na gotovo identičan način izbacio Rodžera Federera u polufinalu Mastersa u Rimu.

Prvi set pripao je Švajcarcu, a onda je udario srpski teniser - 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:3, za drugo uzastopno Novakovo finale u Vječnom gradu, gdje je prije godinu dana osvojio titulu. Meč je, ne računajući pauzu zbog kiše početkom drugog seta, trajao dva časa i osam minuta.

Prije mjesec dana na Floridi, bilo je 3:6, 6:2, 6:3 u meču u kojem je ledeni Švajcarac proključao i razbio prvi reket još od juniorskih dana. U subotu, 2. maja, u prestonici Italije, nije pukao njegov reket, ali jeste igra i to u dva navrata: kada je vodio sa 3:1 u drugom i trećem setu!?

Đoković će se u borbi za trofej i 434.000 evra boriti sa prvim teniserom svijeta, Rafaelom Nadalom, koji je kasnije sa 2:0 u setovima (6:3, 6:3) pobijedio 12. nosioca u Rimu, Čileanca Fernanda Gonzalesa. Bio je to 29. uzastopni trijumf Španca na šljaci, a u nedelju će se drugi put u 14 dana, u finalu Mastersa sastati sa Đokovićem.

Prije dvije sedmice u Monte Karlu bilo je 2:1 za Nadala (6:3, 2:6, 6:1), s tim da je Rafa prethodne nedelje osvojio i Barselonu.

Ovo je Novaku četvrta pobjeda nad jednim od najboljih tenisera svih vremena, koji sada u ukupnom skoru vodi sa 7:4. Ali, od kada ga je Beograđanin prvi put pobijedio, u Kanadi 2007. godine, rezultat je 4:3 u korist šest godina mlađeg tenisera.

Prvi polufinalni meč Mastersa u Rimu, poslije kojeg će na teren (1) Rafael Nadal i (12) Fernando Gonzales, bio je prekinut zbog kiše, a u trenutku prekida Federer vodio je sa 1:0 u setovima (6:4) i 2:1 u drugom setu, uz brejk prednosti.

Kada je kiša prestala, Švajcarac je dobio svoj servis gem, poveo sa 3:1 i došao do brejk lopte za vođstvo od 4:1... Mnogi su tada pomislil da Novaku nema spasa, ali on je uspio da prekine seriju protivnika, smanji na 3:2 i onda u potpunosti preokrene meč!

PRVI SET

Federer je bio za nijansu bolji rival u prvom setu, imao je dvije brejk prilike u prvom gemu, potom jednu u trećem, a kada je Đoković servirao pri rezultatu 4:4, iskoristio je nevaspitanje jednog navijača. On je suprotno svim pravilima ponašanja na teniskim priredbama zviždao Novaku prilikom drugog servisa i to na brejk loptu Švajcarca.

Beograđanin je zastao, požalio se sudiji i potom ubacio drugi servis, ali je sledeći forhend poslao u aut i izgubio prvi servis gem na meču (4:5), što je Federer iskoristio i protiv još uznemirenog rivala lako dobio svoj gem za 1:0 u setovima poslije 49 minuta.

Ne može se reći da je gest Federerovog pristalice presudio prvi set, ali je došao u najnezgodnijem trenutku za srpskog tenisera. Švajcarac jeste bio bliži brejku u prvom setu, ali ni njemu vjerovatno nije drago što ga je konačno napravio pod takvim okolnostima.

DRUGI SET

Sudija Bernandez je u pauzi između dva seta tražio da se navijač sa fudbalskim navikama udalji sa Stadiona Pjetranđeli, ali to je bila slaba nadoknada za Đokovića, koji je potpuno ispao iz ritma i prepustio prvi servis i u drugom setu, nakon čega je drugi teniser svega poveo sa 2:0.

Seriju od četiri izgubljena gema treći na ATP listi i treći nosilac u Rimu, prekinuo je sigurnim udarcima u trećem gemu, kada je kiša već uveliko padala. Kada je Srbin smanjio na 1:2, sudija je poslao tenisere u svlačionice, navijači su napustili tribine, a dječaci navukli zaštitnu ciradu preko šljake.

Pauza je trajala duže od pola sata...

Povratak igrača na najveći stadion kompleksa Foro Italiko već smo opisali: FedEx je poveo sa 3:1 i propustio brejk loptu, poslije čega je Novak bio rival koji je dominirao na terenu.

Srbin je tek u 16. gemu, pri vođstvu rivala od 3:2, došao do prve brejk lopte na meču i kada je uspio da je realizuje (3:3), stvari su se dramatično promijenile. Obojica su počela da se prisjećaju identične situacije u Majamiju, kada je Federer vodio sa 1:0 u setovima, imao brejk prednosti u drugom setu i - izgubio meč.

Glatko, za desetak minuta, Đoković je od 1:3 stigao do 6:3 i krenulo se u "majstoricu".

TREĆI SET


Federer je uspio da raskrsti sa krizom u igri iz drugog seta i treći je počeo sigurno, kao na početku meča. Pri rezultatu 2:1 za Švajcarca, Novak je odigrao najlošiji gem na meču, poslije 15:0 vezao je tri greške iz igre, uz duplu servis grešku, tako da je Rodžer realizovao treću brejk šansu iz 12. prilike za to - 1:3 ponovo!

I, šta se onda dogodilo?

Đoković je odigrao najbolji gem na meču i bez izgubljenog poena vratio izgubljeni brejk, smanjio na 2:3 i toliko poremetio protivnika da ovaj do kraja meča nije osvojio gem!

U finišu trećeg seta, Novak je bio teniser koji je vodio igru, bio je bliži mreži, a za tu poziciju žestoko su se borila obojica od početka i ko je uspijevao da igra ispred osnovne linije, taj je dobijao poene. Finiš je pripao Đokoviću - ponovo je vezao pet gemova, a peti, odlučujući dobio je na servis protivnika...

Bio je to peti brejk Đokovića iz osam šansi na meču, ali podsjećamo da je do prve došao u 16. gemu. Došao je do prve pobjede u trećem duelu sa Federerom na zemljanoj podlozi i potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi, poslije dva uzastopna finala na Mastersima, u Majamiju i Monte Karlu.

Finale je na programu u nedelju u 16 časova.

Nagradni fond Mastersa u Rimu je 2.750.000 evra, a pobjednik osvaja 434.000 evra i 1.000 ATP poena.

Ipak, Đoković ove godine u Rimu ne može da osvoji nijedan ATP poen, jer brani svih 1.000 od prošle sezone i, ukoliko mu to ne pođe za rukom, on će 11. maja skliznuti na četvrto mjesto ATP liste, iza Endija Mareja.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC