• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve spremno za Svjetsko prvenstvo u raftingu!

Banjaluka je spremna za Svjetsko prvenstvo (SP) u raftingu 17. maja! Prijave za učešće dostavilo 35 zemalja, sa više od 500 takmičara.

 Sve spremno za Svjetsko prvenstvo u raftingu! Izvor: MONDO

"Sam taj podatak govori da će SP u Banjaluci i Foči biti najmasovnije rafting takmičenje do sada. To, naravno, za nas kao organizatore predstavlja i dodatnu obavezu da sve protekne u najboljem mogućem redu", rekao je direktor Svjetskog prvenstva u raftingu Aleksandar Pastir.

On kaže da je za organizatore SP već - završeno.

"Mi smo osnovali veliki broj stručnih komisija koje odlično i puno rade te poznaju svoj posao jer smo do sada organizovali i Evropsko prvenstvo i veliki broj međunarodnih takmičenja na Vrbasu, tako da odgovorno mogu već sada reći da smo u potpunosti spremni. Komisije rade svoj posao, svakodnevno na početku i na kraju radnog dana imamo radne sastanke na kojima se analiziraju dosadašnje aktivnosti pa odatle proizilazi i ovaj moj optimistički stav", ističe Pastir.

On ističe da su u manifestaciju svečanog otvaranja prvenstva uključiti predstavnike gotovo svih sportskih kolektiva u Banjaluci.

"Pozvali smo i sve sportiste da nam se priključe, od osvjača olimpijskih medalja do manje popularnih sportova. U sam tok organizacije, ceremonije svečanog otvaranja i kroz samo prvenstvo biće uključen zaista veliki broj volontera koje će pomoći našim stručnim službama da sve protekne besprijekorno", kaže Pastir.

On je rekao da je sklopljen sporazum sa Omladinskim komunikativnim centrom u koji se javljaju volonteri za volonterski servis, dok je na tvrđavi Kastel oformljen Centar za obuku volontera i gdje je u toku njihova obuka.

Prema Pastirovim riječima, sama svečana ceremonija će biti i manifestacija ne samo sporta nego već i ljepote, jer će u saradnji sa udruženjem građana Energija, 22. maja biti organizovan Izbor za mis SP.
Pastir je podsjetio da će ceremonija svečanog otvaranja Prvenstva početi u nedjelju 17. maja u 20.00 časova.

"Činjenica da će na prostoru od ulice Olimpijskih pobjednika do Trga Krajine naći više od 70 čamaca, kako smo predvidjeli scenarijem, uz svu tehničku ljudsku i organizacionu podršku - zvuči impozantno. Raskoš ceremonije otvaranja prvenstva pokazaće da će ovo biti najveći spektakl koji smo mogli upriličiti. Ako kažem da će biti postavljeno tridesetak poligona u različitim sportovima u glavnoj gradskoj ulici – ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, glavnoj cesti, te da će ceremonija početi od Ulice olimpijskih pobjednika, sa nosiocima olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja, jasno je da će sve biti na izuzetno visokom nivou", kaže Pastir.

On ističe da će na svečanom otvaranju 70 čamaca biti stavljeno na točkove i proći gradom sve do Trga Krajine, gdje će se timovi i zemlje učesnice SP u raftingu predstaviti okupljenim građanima.

Prema njegovim riječima, nakon defilea, takmičari, turisti koji dođu u Banjaluku i građani moći će pogledati koncert grupe "Balkanika" koji će početi u 21.30 časova.

Pastir ističe da će pored svečanog otvaranja biti organizovane još neke kulturno-zabavne manifestacije, dodajući da će 19. maja Banjalučani, a i svi takmičari i gosti, moći pogledati koncert Maje Tatić.

"Bogat program priprema i Savez nacionalnih manjina RS, gdje će se prigodnim programom predstaviti 11 udruženja nacionalnih manjina koja žive na ovim prostorima", kaže Pastir.

On ističe da će svih osam dana koliko traje Svjetsko prvenstvo,na Trgu Krajine biti postavljena bina, na kojoj će nastupati kako oni poznatiji, tako i manje afirmisani bendovi.

"Naš cilj je da svim tim ljudima koji sa raznih strana svijeta dolaze u naš grad predstavimo našu kulturu i tradiciju", ističe Pastir.

On ističe da će se takmičenje , osim na Vrbasu, održati i na rijeci Tari. Pastir dodaje da će na Vrbasu, tačnije na stazi Bijeli buk, biti voženi sprint i "hed to hed" 19. maja.

"Već sutradan cijeli karavan seli u Foču, tačnije na Taru, gdje će 21. maja biti vožen spust. Naime, ovim smo htjeli da svi ti ljudi koji sa svih pet kontinenata dođu u Banjaluku prođu cijelu zemlju, vide naše prirodne ljepote, naše rijeke, jer mi zaista imamo šta da im pokažemo", kaže Pastir.

Karavan se, prema njegovim riječima, , 22. maja, ponovo vraća u Banjaluku, gdje će 23.maja , na stazi u kanjonu Tijesno, biti održane slalomske trke.

"To će ujedno biti i najatraktivniji dio Prvenstva jer će se trka održati na noćnoj stazi, na kojoj je postavljena rasvjeta koja ju uz ostale tehničke detalje čini najmodernijom u Evropi", kaže Pastir.

On je podsjetio da se na čelu Organizacionog odbora Prvenstva nalazi gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, što je jasan znak da se radi krajnje ozbiljno i da se vodi računa i o najsitnijim detaljima.

"Imamo veliku podršku i Ministarstva za porodicu, omladinu i sport na čelu sa gospodinom Prokom Dragosavljevićem, tako da sve do sada odrađujemo u koordinaciji i sa gradom i sa Vladom. Ako je tim koji vodi organizaciju dobar i predan svom poslu, kao što je kod nas sada slučaj, onda ne vidim razloga za sumnju da će sve organizaciono proteći besprijekorno", zaključio je Pastir.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC