• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SERBIA OPEN: Prvi šampion je Novak!

Novak Đoković pobijedio je Poljaka Lukaša Kubota 6:3, 7:6 u finalu turnira Serbia open powered by Telekom Srbija.

 SERBIA OPEN: Prvi šampion je Novak! Izvor: MONDO

Možda je prije početka turnira i postojala dilema, ali u finalu između trećeg i 179. na svijetu nije. Novak Đoković pobjednik je prvog ATP turnira u našoj zemlji.

U finalu Serbia Opena powered by Telekom Srbija, Novak je izbrisao "laki" ispred imena Lukaša Kubota i ostavio ga samo sa "luzer" - 2:0, po setovima 6:3, 7:6 (7:0).

"Nije mi lako da držim govor, iako sam to radio ranije. Prvi put pričam pred domaćom publikom. Želim ovo iskreno da vam kažem: ovaj turnir možda nije najveći koji sam osvojio u karijeri, ali mi najviše znači", rekao je Novak Đoković posle meča, a potom je usledila ceremonija zatvaranja, tokom koje su Gardisti razvili srpsku trobojku preko celog terena, a vojni avioni nadletali Dorćol.

Pred prepunim tribinama Centralnog terena MGM kompleksa na Dorćolu, čiji je kapacitet 6.500 gledalaca, najbolji srpski teniser osvojio je "baksuznu" 13. titulu u karijeri, a "maler" je razbio u rodnom gradu.

Time je upisao 250 bodova na ATP listi i trud u prethodnoj nedjelji unovčio sa 75.500 evra.

Iako je u glavni žrijeb turnira Kubot ušao kao "laki luzer" iz kvalifikacija, on nikako nije gubitnik, jer je samim plasmanom u finale ostvario najbolji rezultat poljskog muškog tenisa u posljednjih 26 godina. Priliku za "popravni" imao je poslije svečanog zatvaranja turnira, u finalu dublova...

Pošteno je namučio favorita u nedjelju popodne. Možda ne toliko u prvom setu, ali u drugom itekako.

Novak je prvo finale u Beogradu počeo mnogo opuštenije i bez vidljivih znakova nervoze, u odnosu na polufinale sa Sepijem 19 sati ranije, kada je izgubio prvi set.

Rano je "brejknuo" Kubota, poveo sa 2:0 i tada se prilično namučio da osvoji svoj servis, a kada mu je to pošlo za rukom, očas posla poveo je sa 5:1 i bio na korak od osvajanja seta.

Ipak, umjesto jednog koraka, morao je da napravi još tri, jer je Kubot došao do prvog brejka na meču, potom smanjio na 5:3, ali Novak mu više od toga nije dozvolio - 6:3.


Predsjednik Srbije Boris Tadić stigao je na finalni meč pri rezultatu 5:1, a malo kasnije duel je na kratko bio prekinut - sa tribine je stigao poziv: "Pomoć!".

Nastalo je komešanje, a dežurna ljekarska ekipa uspjela da povrati devojku, kojoj je očigledno pozlilo na jakom suncu. U tom trenutku, u Košutnjaku je izmjereno 28 stepeni Celzijusovih, a pitanje je na koliko bi se skala zaustavila da ju je neko postavio na tribine...

Teniseri su na takve uslove navikli, pa ipak je Đoković na startu drugog seta imao problema da se navikne na Kubotovu promjenu stila igre.

Poljak je počeo da napada Novakov drugi servis, često je mijenjao ritam, kombinovao udarce kao da je igrač iz prvih 30, a ne 179. na ATP listi. To mu je donijelo vođstvo od 3:0 u drugom setu, uz brejk prednosti, koji je Đoković na kratko nadoknadio (3:2) prije nego što je još jednom prepustio svoj servis gem...

Kubot je došao do vođstva od 5:2, a kada nije uspio još jednom da "brejkne" posustalog Đokovića, imao je priliku da pri rezultatu 5:3 servira za set i odvede meč u "majstoricu".

Tada je Đoković podigao igru, vezao nekoliko dobrih kombinacija i poravnao na 5:5, poslije čega je svaki od tenisera zadržao svoj servis i "proglašen" je taj-brejk.

U njemu, Novak je potpuno zbrisao protivnika sa 7:0, na isti način na koji je on dan ranije u polufinalu zbrisao Ivu Karlovića.

Poslije sat i 50 minuta, Novak je kleknuo na koljena i trijumfalno podigao ruke ka nebu. Postao je prvi ATP šampion na tlu Srbije...

Slavlje je moglo da počne. Novak je prvo otrčao da "boksa" gdje su sjedili otac Srđan, majka Dijana i braća Marko i Đorđe, a potom i na drugu stranu tribine, do trenera Marjana Vajde i ostalih članova svog tima.

Već tada, na sebi je imao specijalno pripremljenu majicu sa natpisom - SRBIJO, VOLIM TE!

(N. Janković, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC