• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MADRID: Majstor Novak izgubio od kralja!

Poslije više od četiri sata iscrpljujuće borbe, Rafael Nadal pobijedio Novaka Đokovića rezultatom 2:1, po setovima 3:6, 7:6 (7:5), 7:6 (11:9).

 MADRID: Majstor Novak izgubio od kralja!  Izvor: MONDO

Novak Đoković je teniski as kakvih ima malo na svijetu, ali sva vještina koju posjeduje u subotu mu nije bila dovoljna da ostvari prvu pobjedu na šljaci nad Rafaelom Nadalom.

"Kralj šljake", koji je prošle godine postao i kralj tenisa na svim podlogama, plasirao se u finale turnira Masters serije u Madridu.

Poslije više od četiri sata iscrpljujuće borbe i obostrano vrhunske igre, slavio je rezultatom 2:1, po setovima 3:6, 7:6 (7:5), 7:6 (11:9). U finalu će se sastati sa boljim iz meča Rodžer Federer - Huan Martin Del Potro.

Nadalu i Đokoviću ovo je bio deveti duel na šljaci, a četvrti ove godine. Novak mu je svaki put pružao sve jači i jači otpor, da bi ovog puta preuzeo inicijativu već od prvog gema i više puta bacao Španca "na konopce".

Imao je 1:0 u setovima, tri brejk lopte u finišu drugog seta, brejk prednosti u trećem setu i tri meč lopte u odlučujućem taj-brejku...

Nadal je sve to izdržao i još jednom dokazao da je najbolji. Poslije meča kakav su odigrali u Madridu, ostaje nam samo da se nadamo, da će Novak na Rolan Garosu dobiti novu šansu da pobijedi kralja.

Ali do polufinala ili finala gren slem turnira je dugačak put. I tada prvi reket svijeta neće sebi dozvoliti smušen, pomalo uspavan početak, kakav je imao na terenu "magična kutija" u glavnom gradu svoje domovine.

Novak mu je oduzeo servis već u drugom gemu, poveo sa 2:0 i 3:0 i bez ikakvih problema priveo set kraju. Čak mu je malo falilo da ga dobije ubjedljivije od 6:3.

U drugom setu se Nadal požalio na povredu koljena, ali ga to nije spriječilo da podigne nivo svoje igre i igra sa Đokovićem "gem za gem".

Srpski teniser imao je nekoliko sjajnih šansi da već tada riješi meč - pri rezultatu 4:4 imao je dve vezane brejk lopte, a pri 5:5 još jednu. I sve tri je Nadal spasio fenomenalnim servisima!

Majorčanin je na prvu priliku za oduzimanje servisa protivniku čekao do posljednjeg gema drugog seta i to najbolje govori koliko je bio zreo za poraz.



U taj-brejku su obojica osvajala poene na svoj servis, a prelomnim se pokazao jedini "mini-brejk", kojeg je Nadal osvojio forhend paralelom za 4:2. Novak je sa 6:3 smanjio na 6:5 ali više od toga nije mogao.

Počinjao je set odluke, a već se igralo bezmalo dva i po sata. Đoković je napravio brejk (3:1) i krenuo ka trijumfu, ali je u dugoj razmjeni udaraca u sljedećem gemu povrijedio nogu i Nadal je to iskoristio da odmah uzvrati - 3:2 i opet ispočetka...

U narednim gemovima nije se dogodilo ništa značajno i meč je morao da se rješava u još jednom taj-brejku. Nadal je u karijeri dobio sva četiri "trinaesta gema" u susretima sa Đokovićem i ta tradicija je ostala na snazi.

Novak je bio nikada bliži podvigu i sigurno će žaliti što u nekim prelomnim poenima nije bio agresivniji i pokušao da pritisne protivnika izlaskom na mrežu, već se opredijelio za čekanje.

Imao je meč lopte na 6:5 (na svoj servis), zatim na 7:6 i 9:8. Nadal je svoju šansu propustio samo kod rezultata 7:8, drugu nije.

Najveća ironija na kraju se može pronaći u statističkim podacima, jer je Novak bolji u skoro svim kategorijama - vineri 37:31, neiznuđene greške 43:50, asovi 7:4, duple servis greške 3:4, iz 26 izlazaka na mrežu poentirao je 18 puta, a Nadal iz 14 izlazaka devet puta, ukupno je osvojio 125, a Nadal 120 poena.

Očigledno je da su od većeg značaja bile iznuđene greške, realizacija brejk lopti (Đoković samo 2/8, Nadal 1/2), sposobnost Španca da odigra vrhunski kada je ulog najveći...

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC