• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MADRID: Federer dovršio Novakov posao

Tamo gde je stao Novak Đoković, nastavio je Rodžer Federer dan kasnije.

 MADRID: Federer dovršio Novakov posao Izvor: MONDO

Poslije antologijskog, četvoročasovnog polufinala Mastersa u Madridu, koji je Srbin izgubio od Rafaela Nadala, Švajcarac je "dovršio" načetog Španca u dva seta - 6:4, 6:4 i osvojio prvi turnir od oktobra 2008. godine.

U finalu Mutua Madrilenja turnira na šljaci u prijestonici Španije, Federer je pobijedio Nadala pred njegovim navijačima i prekinuo seriju od pet poraza u jednom od najvećih rivalstava u svijetu sporta.

Nadal je zabilježio tek peti poraz (!?) u karijeri na šljaci, uz 150 pobjeda, a sada je u skoru protiv Federera rezultat 13:7 u njegovu korist.

"Čestitam Rodžere zaslužio si pobjedu", rekao je Nadal prilikom dodjele trofeja na Manolo Santana stadionu, na kojem su mu navijači i u nedjelju pružali žestoku podršku, kao i protiv Đokovića.

"Čestitam i ja Rafi na izuzetan niz na šljaci", uzvratio je Federer, koji se pošteno rasplakao prilikom posljednjeg duela sa Nadalom u finalu Australian Opena i poraza u pet setova.

"Hvala i navijačima, bili ste sjajni, žao mi je što sam vam pokvario zabavu", dodao je Švajcarac i ipak dobio aplauze Madriđana.



U finalu prvog Mastersa u Madridu koji je održan na šljaci, tokom proljeća, Federer je imao dve brejk lopte, po jednu u svakom setu i obe je iskoristio... Rano u prvom, Nadal je imao dve prilike da brejkne protivnika, ali nije uspio u tome i poslije toga bio je u potpuno podređenom položaju, bar na servis rivala, sve do trenutka kada je morao da osvoji gem da bi ostao u meču.

Pri rezultatu 5:4 za drugog igrača na svijetu, prvi na ATP listi je došao do rezultata 15:40, ali je onda FedEx zaigrao sa dozom samopouzdanja koji je nosio u rukama od februara 2004. godine, pa negdje do sredine prošle sezone kada je nanizao poraze na koje nije navikao, a uglavnom je gubio od Rafe.

Asom, šestim na meču, poslije samo sat i 18 minuta, Federer je tek drugi put u karijeri pobijedio Nadala na najsporijoj podlozi, posle finala Hamburga 2007. godine. Upravo umesto Mastersa u Hamburgu, koji je izbačen iz Serije 1.000, ove godine, Madrid je našao datum da se preseli iz oktobra u maj, iz dvorane na moderan teniski kompleks "Caja Majica", ondosno Magična kutija.

Đoković i Federer prikazali su kako je jedino moguće igrati, biti blizu pobjede i pobijediti Nadala na šljaci. Obojica su mijenjala ritam, bili raznovrsni pri servisu, a u razmjenama kombinovali omiljene ravne udarce sa drop šotovima ili "balonima", koji posebno nerviraju Nadala.

Đoković je imao tri meč lopte u polufinalu, nije ih iskoristio, a Federer jeste drugu, protiv igrača sa kojim dijeli prvu i drugu poziciju na ATP listi od jula 2005. godine i sa kojim je odigrao rekordnih sedam gren slem finala.

Madrid je bio osmi turnir na kojem je Nadal učestvovao ove sezone i četvrti koji nije osvojio. On očekuje start Rolan Garosa, na kojem u četiri prethodne godine nije izgubio meč sa skorom 38-4 u 2009. godini, dok je Federer ubrizgao u vene neophodnu dozu adrenalina pred Otvoreno prvenstvo Francuske, koje nikad nije osvojio.

U finalu ženskog singla, ranije u nedjelju, prva igračica svijeta Dinara Safina glatko je pobijedila novu nadu WTA tura, Dankinju Karolin Voznijacki sa 6:4, 6:2.

Zanimljivo, pobjednica WTA turnira u Madridu zaradila je više novca od pobjednika muškog singla. Safina je zaradila 620.000 evra, naspram Federerovih 585.000, dok je Voznijacki dobila ček na 310.000, za razliku od Nadalovog na kojem je ispisana suma od 270.000 evra.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC