• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cilj BiH je osmina finala Mundijala

Autor mondo.ba

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupiće se 22. decembra u Mostaru, gdje će obaviti prvi dio priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru, od 15. januara do 1. februara 2015.

 Cilj BiH je osmina finala Mundijala Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Generalni sekretar Rukometog saveza Bosne i Hercegovne Smajo Karačić predstavio je plan priprema za najvažniji nastup reprezentacije BiH, koja prvi put igra u završnici velikog međunarodnog takmičenja.

"Reprezentacija će se pripremati u Mostaru do 30. decembra. Igrači će za Novu godinu dobiti dva slobodna dana, a zatim će se 2. januara okupiti u Sarajevu. Put za Katar planiran je 4. januara. Tokom druge faze priprema naš tim će u Kataru od 7. do 9. januara igrati na turniru s domaćom selekcijom Katara i Portugala, a zatim nastaviti pripreme do prve utakmice s Iranom, koja je na programu 15. januara", izjavio je Karačić agenciji "Fena".

Govoreći o očekivanjana, Karačić je nagalasio da bi u RS BiH bili izuzetno zadovoljni plasmanom u osminu finala.

"Mi smo optimistični, imamo dobar tim, jednostavno ne bojimo se nikoga. Ako odigramo 100% i budemo svi zdravi možemo napraviti dobar rezultat. Prioritetni cilj je da pokušamo da prođemo u osminu finala što bi bio sjajan rezultat. Naša grupa je veoma izjednačena, imamo po jednog autsajdera (Iran) i favorita (Hrvatska), a mi, Makedonija, Austrija i Tunis, uz Hrvatsku, borićemo se za prva četiri mjesta koja vode u osminu finala. Sve te ekipe dobro poznajemo, kao i oni nas, tu nema nekih tajni. Najvažnije od svega je da mi u SP uđemo zdravi, da nas povrede ne ometu i da svi igrači prođu pripreme", kazao je Karačić.

Uključujući pripreme i SP ekipa će biti na okupu 40 dana, što iziskuje značajna materijalna sredstva.

"Imamo nekoliko spoznora koji nas prate i kojima samo zahvalni. Zatvorićemo finansijsku konstrukciju za projekat SP. Igrači su u baražu u kvalifikacijama dali sve od sebe i plasirali se na Mundijal, sad je na nama da im omogućimo optimalne uslove".

Dodao je da u rukometu, za razliku od fudbala, za plasman na SP savez ne dobija nikakvu novačanu nagradu.

"Naprotiv, čak smo morali platiti kotizaciju za učešće od 11.500 švajcarskih franaka", kazao je Karačić.

Selektor "zmajeva" Dragan Marković je početkom mjeseca objavio širi spisak igrača na koje računa za Katar, a konačnu verziju od 18-19 imena saopštiće prije puta u Katar.

Od pozvanih trojica važnih igrača imaju ozbiljnije povrede, ali u RS BiH očekuju da će biti spremni za SP.

"Jedan od naših ključnih igrača Ivan Karačić, nakon operacije šaka je počeo s trenizima bez lopte. Fizički se priprema, vrijedno radi dva puta dnevno. Očekujemo da će biti potpuno spreman i da će uskoro početi trenirati s loptom. Ozbiljnu povredu zgloba ima Nikola Prce, danas radi magnetnu rezonancu, još utvđujemo stepen njegove povrede. Kosta Savić takođe ima povredu zgloba. Preduzećemo sve da ove igrače osposobimo do prve utakmice s Iranom".

Izabranici selektora Dragana Markovića nakon uvodnog susreta s Iranom u B grupi će još igrati protiv Austrije (17. januara), Makedonije (19. januara), Tunisa (21.januara), dok je utakmica protiv favorita grupe - Hrvatske na programu 23. jaunara.

Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz grupa izboriće nastup u osmini finala, a od te faze takmičenja igraće se eliminacije. Petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz grupa nastaviće takmičenje u tzv. Predsjedničkom kupu. Susreti osmine finala igraće se 25. i 26. januara, četvrtfinala 28, polufinala 30. januara, dok su susreti za treće mjesto i finale na programu 1. februara.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC