• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLIVANJE (SP): Felps opet prestigao Čavića

Kao i prije godinu dana na Olimpijskim igrama, Amerikanac je u posljednjih 20 metara stigao, a u posljednjem zamahu prestigao Srpskog plivača.

 PLIVANJE (SP): Felps opet prestigao Čavića  Izvor: MONDO

U reprizi antologijskog finala na 100 metara delfin sa Olimpijskih igara 2008 godine, Majkl Felps je ponovo pobijedio najboljeg plivača Srbije svih vremena Milorada Čavića i to boljim finišom trke.

Amerikanac je u subotu popodne na XIII Svjetskom prvenstvu u plivanju, ujedno oborio Čavićev svjetski rekord u ovoj disciplini, koji je Čavić postavio dan ranije u polufinalu (50,01).

Felps i Čavić jedini su plivači od početka 19. vijeka koji su 100 metara delfin stilom plivali brže od 50 sekundi, ali je to Amerikanac učinio brže za sedam stotinki - 49,82, naspram Čavićević 49,95.

Slično kao u finalu Olimpijskih igara, Čavić je bio znatno brži poslije 50 metara, prvi je okrenuo, ali je Felps u posljednjih 20 metara uspio da stigne, a potom u posljednjem zamahu i prestigne Srbina. Prvi put, kažu, to mu je pošlo za rukom za jedan hiljaditi dio sekunde, ovog puta pobjeda je bila čista za 130 puta duži vremenski period - 13 stotinki.

Bronzanu medalju osvojio je Španac Rafael Munjoz u vremenu 50,41.



Srbija je u plivačkim disciplinama na Svjetskom prvenstvu u Rimu, na kompleksu "Foro Italiko", takmičenje završila je sa dvije zlatne medalje (Čavić 50 m delfin, Nađa Higl 200 m prsno) i jednom srebrnom (Čavić 100 m delfin).


Čavićev rezultat 49,95 ostaće upisan kao evropski i nacionalni rekord Srbije, drugi najbolji rezultat od kada se pliva 100 metara delfin.

I zato svi treba da budemo ponosni na Milorada Čavića, momka rođenog 31. maja 1984. godine u Anahejmu (Kalifornija, SAD), koji je imao priliku da pliva pod američkom, ali je izabrao srpsku zastavu.

On je pred finale na 100 metara delfin u Rimu, na koju je izašao sa peškirom FK Roma, napisao:

"Taj čovjek (Felps) je veoma, veoma dobar. Biće potrebno sto odsto da se trkam s njim i još deset odsto da bih ga pobijedio. Nisam siguran gdje ću naći tih deset procenata, ali kada se budem trkao, iskrvariću ako treba dok ništa ne ostane od mene. Biću spreman".

I bio je... Probio je granicu od 50 sekundi, isplivao najbržu trku u karijeri, našao onih deset odsto, iskrvario...

Ipak, i Amerikanac je plivao napumpan adrenalinom, osvježen manjim brojem nastupa nego na OI, ranjen porazima u "svojim" disciplinama, poljuljanog ponosa, odlučan da pokaže da je i dalje najbolji i to upravo protiv svog najvećeg rivala trenutno.

Svaka čast obojici.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC