• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO (SP): Srbija šampion svijeta!!!

Vaterpolisti Srbije postali su prvaci SVIJETA!!!

 VATERPOLO (SP): Srbija šampion svijeta!!!  Izvor: MONDO

Pravo niotkud, kada su favoriti bili svi osim njih, srpski delfini objasnili su kako se igra vaterpolo, kako se bori, kako se gine za sebe, tim i državu i kako se ostaje upamćen dok je vijeka i vijekova...

U finalu XIII Svjetskog prvenstva u Rimu, poslije utakmice koja će biti reprizirana milion puta, tek poslije peteraca, Srbi su vratili sve dugove Špancima od kada se sastaju na velikim takmičenjima, a dugova se nagomilalo.

Na kraju - 14:13 za Srbiju!

Odlučujući pogodak sa peterca postigao je mladi Milan Aleksić, nakon što je Slobodan Soro odbranio udarac Martina na drugom golu.

Poslije četiri četvrtine bilo je 6:6 (3:2, 0:0, 1:2, 2:2), poslije dva produžetka 7:7 i potom je odluka pala sa peteraca...

"Carevi, svaka vam čast!", izjavio je Danilo Ikodinović minut po završetku utakmice.

I mi kažemo - Carevi, svaka vam čast!

PRVACI SVIJETA SU:

Slobodan Soro
Marko Avramović
Živko Gocic
Vanja Udovičić
Slavko Gak
Duško Pijetlović
Slobodan Nikić
Milan Aleksić
Nikola Rađen
Filip Filipović
Andrija Prlainović
Stefan Mitrović
Gojko Pijetlović

Stručni štab: Dejan Udovičić (selektor), Vladimir Pavlović, Dejan Stanojević (treneri), Nebojša Jeremić (doktor), Goran Golubović (fizioterapeut), Miloš Ćirić (snimatelj), Nikola Kuljača (tim lider) i Nenad Manojlović. Pored njih na treninzima su bili Branislav Mitrović i Petar Filipović.

Ko bi rekao?

Prvi put na SP igrali su  bez Vladimira Vujasinovića, Danila Ikodinovića, Aleksandra Šapića, Aleksandra Ćirića i Denisa Šefika i - postali prvaci svijeta!? Luđu smjenu generacija nije moguće zamisliti.

Prije dvije godine, u Melburn Srbija je  došla kao zvanični prvak svijeta iz Monterala (2005) i tada su im krunu skinuli Hrvati u polufinalu, a potom  u borbi za bronzu, takođe sa peteraca, pobijedili Španci.

U Rim, momci Dejana Udovičića došli su tiho, bez namjere da prijete, ali sa željom da svakome zariju zube što jače. Poslije startnog poraza od Španije u grupi, o medalji gotovo da se nije pričalo. Ka završnici krenuli su težim putem, a onda... Padoše domaćini Italijani u baražu za četvrtfinale, tamo je lekcija očitana Mađarima, zvaničnim olimpijskim šampionima, a onda su u polufinalu na red došli svijetski prvaci, Hrvati. Kao oni Srbiji  u Melburnu, tako su i njima Srbi u Rimu skinuli krunu s glave i potom je stavili na svoju u finalu, protiv možda i najvećih dužnika raznih reprezentacija Srbije, Srbije i Crne Gore, Jugoslavije...

Španci su imali iskustvo, a Srbi mladost i strast, s kojom je trebalo možda da pobjede još u regularnom dijelu utakmice kada su do pred kraj vodili sa 6:4, a onda bili osuđeni na odbranu sa igračem manje zbog kulta španskog centra Ivana Peresa.

Dva igrača više, četiri pokušaja i dva gola u mreži Slobodana Sora za izjednačenje, deset sekundi prije kraja. U tom vremenu, Filip Filipović imao je priliku za šut, ali nije dosuđen faul prilikom šuta za pobjedu i otišlo se u produžetke.

Tamo su Španci prvi put poveli na utakmici golom Giljerma Moline, drugog na meču - 6:7. Činilo se tada da će srpski tim pasti u paniku, ali nije. Filip Filipović je u situaciji sa igračem više kao na tacni poslužio Nikolu Rađena i on je probušio mrežu - 7:7.

Drugi produžetak, nova drama, ali okončana bez golova. Bez golova samo zato što je poništen jedan Andriji Prlainoviću iz samo sudijama znanog razloga, a u posljednjem napadu Pijetlovićev čuvar morao je da bude isključen.

Nije i otišlo se na pet metara odalke je Soro odmah odbranio šut Martinu, a Filipović i Udovičić na drugoj strani bili sigurni za 2:1. Rezultat je na nulu vratio Prlainović, koji je promašio.

Pogodi i osvoji titulu - šansu je prvi put imao Živko Gocić u petoj seriji, nakon što je Španac pogodio prečku na drugoj strani, ali je Injaki Agilar zaustavio Gocićev udarac i počele su "do or die" serije.

Molina, Garsija i Espanjol na jednoj, odnosno Filipović, Udovičić i Prlainović na drugoj strani bili su sigurni, do trenutka kada je Soro ponovo odbranio šut Martinu.

Selektor je tada u bazen poslao mladog Aleksića koji je zakucao loptu u mrežu, a Srbiju u istoriju ovog sporta.

Vanja Udovičić je postigao pet golova, računajući i penale, prvi strijelac SP Filip Filipović četiri za ukupan broj od 18 golova, Milan Aleksić dva, a Andrija Prlainović, Duško Pijetlović i Nikola Rađen po gol. Sjajni golman Slobodan Soro imao je 17 odbrana, naspram 13 Injakija Agilara!

Ksavijer Garsija postigao je sedam golova, Giljermo Molina tri, Albert Espanjol dva, a Felipe Perone jedan.

Broznu je osvojila Hrvatska poslije pobjede nad SAD - 8:6, a peto mjesto Mađarska koja je savladala Njemačku 9:6.

Zlato vaterpolista, treće je najsjajnije odličje za Srbiju na XIII FINA Svjetskom prvenstvu u Rimu, poslije trijumfa Milorada Čavića na 50 m delfin i Nađe Higl na 200 m prsno. Četvrtu medalju donio je Čavić u trci na 100 m delfin, srebrnu.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC