• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASTER TENISA!

Autor mondo.rs

Novak, uz rutinsku pobedu nad Marejem, privodi kraju jednu od najboljih sezona u istoriji ovog sporta.

Novak Đoković privodi kraju jednu od najdominantnijih sezona u istoriji tenisa.

Njegovih ruku delo...

Ekspresno je završen meč za titulu u na Mastersu Parizu, koju je Srbin odbranio treći put u nizu, a Škot je i dalje nema.

Posle 2009, 2013. i 2014. godine, evo je i četvrta u "Bersiju": (1) Novak Đoković - (2) Endi Marej - 6:2, 6:4! Bilo je to prvo Marejevo pojavljivanje u finalu pariskog Mastersa i završeno je 21. porazom od vršnjaka iz Beograda, a desetim u poslednjih 11 njihovih mečeva.

Od finala Vimbldona 2013. godine, u kojem je Marej pobedio Đokovića, isti ishod viđen je samo još letos u finalu Mastersa u Montrealu. Sve ostale mečeve dobio je Nole, koji je uveliko stvorio atmosferu u kojoj Endi izlazi na teren da - izgubi.

Samo na desetak minuta danas uspeo je da bude ravnopravan sa čovekom koji je osvojio 26. Masters titulu u karijeri i primakao se na titulu zaostatka iza rekordera, Rafaela Nadala. Rodžer Federer ostao je na 24, dok Marej ima samo 11.

Od danas, Novak je jedini teniser sa četiri titule na dvoranskom turniru u Parizu, poslednjem Mastersu sezone. Boris Beker i Marat Safin ostali su iza sa po tri. Đoković je u finalima pobeđivao Gaela Monfisa (2009), Davida Ferera (2013), Miloša Raonića (2014) i Endija Mareja (2015), a set mu je uzeo samo Monfis pre šest godina.

Kao što rekosmo, Đoković privodi šampionski kariju najuspešniju sezonu u svom životu, a možda i najdominantniju u istoriji tenisa. Najdominantniju u novijoj istoriji, svakako! Novak ima 15.875 ATP poena i zaradio je preko 16.640.689 dolara, što nikome nikada nije uspelo.

Osvojio je šest Masrters turnira, što nikada niko nije uradio, igrao sva četiri gren slem finala, osvojio tri i, pazite ovo:

Pred poslednji turnir u sezoni, Novak i dalje NIJE IZGUBIO POEN iz 2014. godine. Rezultate koje je imao prošle sezone ili je ponovio, ili je poboljšao!?

MASTERS TENISA!

Đoković je osvajanjem desete titule u 2015. godini osvojio 653.700 evra i odbranio 1.000 ATP bodova, a Mareju je za utehu ostalo 320.500 dolara i novih 420 bodova (odbranio 180 za četvrtfinale iz 2014).

TITULE-FINALA U 2015 (10-4):

Australijan Open – titula – Endi Marej 7:6, 6:7, 6:3, 6:0
Dubai – finale – Rodžer Federer 3:6, 5:7
Masters Indijan Vels – titula – Rodžer Federer 6:3, 6:7, 6:2
Masters Majami – titula – Endi Marej 7:6, 4:6, 6:0
Masters Monte Karlo – titula – Tomaš Berdih 7:5, 4:6, 6:3
Masters Rim – titula – Rodžer Federer 6:4, 6:3
Rolan Garos – finale – Sten Vavrinka 6:4, 4:6, 3:6, 4:6
Vimbldon – titula – Rodžer Federer 7:6, 6:7, 6:4, 6:3
Masters Montreal – finale – Endi Marej 4:6, 6:4, 3:6
Masters Sinsinati – finale – Rodžer Federer 6:7, 3:6
US Open – titula – Rodžer Federer 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
Peking – titula – Rafael Nadal 6:2, 6:2
Masters Šangaj – titula – Žo-Vilfred Conga 6:2, 6:4
Masters Pariz – titula – Endi Marej 6:2, 6:4

TOK MEČA:

DRUGI SET

6:4 - KRAJ! "Heeej", začulo se kad je Marejev bekhend izašao u aut za 40:15 posle sat i po borbe. Od dve meč lopte, Novak je iskoristio prvu za 21. pobedu nad Marejem i rekordnu šestu Masters titulu u ovoj godini.

5:4 - Tražio je Novak na slabe Endijeve servise brze poene iz riterna i grešio, tako da je Marej drugi put na meču uspeo da se ne sretne sa brejk loptama na svoj servis. Ostao je u finalu, sada će Đoković servirati za titulu.

*statistika: Kakav meč gledamo, najbolje govori podatak da je Novak u sedam od osam gemova na servis Mareja imao brejk lopte, četiri je iskoristio.

5:3 - Na 15:15, Novak je već bio odustao jer je video da lob udarac iz defanzive neće preleteti Mareja i samo se čekalo da Škot zakuca loptu u polje rivala, ali je zakucao loptu u mrežu! Taj poklon Novak nije mogao da ne iskoristi - 5:3, Marej će servirati da ostane na turniru.

4:3 - Novi brejk! Novak vraća gem prednosti. Sjajno je reternirao, slao loptice Mareju pod noge i preuzimao inicijativu u poenima, pa je do 4:3 stigao sa samo jednim izgubljenim poenom.

3:3 - Koliko je ovo bilo važno! Možda i presudno! Na 0:30, Novak je zaigrao na sve ili ništa, jer je i Marej u međuvremenu promenio stil i iz defanzive ušao u teren i počeo da traži vinere. Našao je dva na početku gema koji je mogao da se pretvori u drugi uzastopni brejk za Škota, ali je Đoković dobio jaku dugu i važnu razmenu za 15:30, a potom reskirao na drugi servis i - dobio.

2:3 - Izdržao je Marej, koji oseća da je ovo presudan deo meča, pa se otvoreno bodri i poziva publiku da više učestvuje. Spasao je brejk loptu sjajnim servisom, koji je prevario Đokovića, a potom zaradio dva važna poena u razmenama za vođstvo.

2:2 - Ribrejk! Ne predaje se Marej. Novak je na 0:30 loše procenio let lopte, pustio da ona ode u aut, ali je pala na liniju, posle čega je Škot iskoristio prve brejk lopte na meču i izjednačio na 2:2.

2:1 - Brejk! Đoković MUČI Mareja. Čovek može samo da se naježi dok gleda ovaj tenis, koji pruža "Broj 1". Marej je van terena, u konstantnom pokretu, u defanzivi iz koje uspeva povremeno da prebaci lopticu preko mreže. Predavanje iz modernog tenisa u "Bersiju".

1:1 - Sigurno. S jednim izgubljenim poenom, za 15:15, uz jedan viner i jedan izlazak na mrežu, Novak je izjednačio.

0:1 - Imao je Nole brejk loptu i u prvom gemu drugog seta, ali je Marej as udarcem uspeo da se izvuče.

PRVI SET


6:2 - Obojici je drago što je ovaj set završen. Novak, jer ga je dobio ubedljivo, a Endi, jer je završen. Igrao je ispod nivoa važnosti meča i veličine njihovog rivaliteta.

5:2 - Rano je da kažemo da se Marej predao, jer nije, ali deluje deprimirano i dekoncentrisano. Zakucavanjem loptice u mrežu i ispucavanjem u aut, uz jednu duplu servis grešku, Škot je upisao novi brejk Novaku na tablu. Još gem i 1:0.

4:2 - Brzo, kratko, efikasno. Sa "nulom" do 4:2.

*atmosfera: Odlična, kada je tenis u pitanju! Publika navija, učestvuje i nije većinski naklonjena nijednom rivalu, kada kada u Parizu igraju Nadal i Federer, koji su "večiti" favoriti publike u tom gradu.

3:2 - Skoro 12 minuta trajao je gem u kom je Đoković imao tri brejk lopte, ali nijednu nije iskoristio, pa je Marej ostao sa brejkom zaostatka. Igra se raznovrsno, sa dosta "drop šotova", kojima igrači prekidaju duge i iscrpljujuće razmene i pozivaju rivala na mrežu, a tu se uglavnom bolje snalazi Novak.

*VIP loža: U publici je i bivši ministar u Vladi Srbije, Božidar Đelić, koji živi u Parizu.

*kuriozitet: Britanski kanal Sky izračunao je da Marej jednom u osam puta uspe da osvoji gem kada rival ima 0:40, da Đoković jednom u četiri puta to uradi, Rodžer Federer jednom u tri puta, a najbolji server današnjice Ivo Karlović svaki drugi put spase gem kada protivnik ima tri vezane brejk lopte.

3:1 - Novak je poveo igru. Posle osam uzastopnih poena, za gem na svoj servis i prvi brejk na meču (2:1), Đoković je u četvrtom gemu igrao "djus" i uspeo da iznudi dve greške rivala, za potvrdu brejka i vođstvo od 3:1. Igra se uveliko 20 minuta.

NAJAVA DUELA:

Novak je do sada odneo 20. pobeda, od čega pet ove sezone, uz dva poraza - u Abu Dabiju, kada je protivniku prepustio trijumf bez borbe, i Montrealu.

Najbolji teniser planete u Parizu juri četvrtu titulu, treću u nizu, dok je prvi pehar u "Bersiju" podigao 2009. godine, kada je u finalu savladao domaćeg takmičara Gaela Monfisa.

Đoković, koji zna da će meč protiv Mareja biti težak i neizvestan, ima spektakularnu sezonu.

U 2015. ostvario je 73 pobede, uz pet poraza. Osvojio je devet titula, od čega tri grend slema (Australijan Open, Vimbldon i US Open), pet trofeja na turnirima masters serije (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim i Šangaj), kao i titulu u Pekingu.

U ukupno 14. finalu ove sezone, protiv Mareja juriće 58. trofej u karijeri.

Novak, koji je kao branilac trofeja postavljen za prvog favorita, na putu do finala u Parizu savladao je Tomaša Belučija, Žila Simona, Tomaša Berdiha i Stena Vavrinku, koji je jedini uspeo da osvoji set protiv najboljeg na svetu.

Marej, drugi nosilac, igra svoje prvo finale u u "gradu svetlosti". Njemu je dosadašnji najbolji plasman na tom turniru četvrtfinale, u kojem je pet puta zaustavljen, uključujući i prošle godine kada ga je baš nadigrao Đoković.

Škot je ove godine u Parizu bio uspešniji od Borne Ćorića, Davida Gofana, Rišara Gaskea i Davida Ferera, i izgubio je takođe samo jedan set (u četvrtfinalu protiv Gaskea). U 2015. osvojio je četiri turnira (na mastersima u Madridu i Kanadi, kao i trofeje na turnirima u Minhenu i Kvinsu) i ostvario skor 64-11.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC