• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doping ili zavera? Putin besan!

Autor mondo.rs

Šta se krije iza ozbiljnih optužbi na račun Rusije da u njoj vlada "sistemski sportski doping"? Predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje: "Dajte dokaze!".



Kada je otvorena nova korupcionaška afera u FIFA, počelo je da se govori i o tome da je Rusija "podmazala" novcem tamo gde treba kako bi dobila organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine.

Rusija, odnosno njen predsednik Vladimir Putin, za te optužbe okrivio je Amerikance, rekavši da oni stoje iza svega.

Nije se još stišala ni ta priča ili "afera", a pojavila se nova, podjednako velika i "teška", a ima veze sa navodnim dopingom ruskih atletičara-olimpijaca. Priča se toliko razvila da je najnovija informacija da je Svetska antidoping agencija (WADA) privremeno zabranila rad akreditovane laboratorije u Moskvi, u svetlu optužbi za sistematski doping u Rusiji.

Ova suspenzija stupa na snagu odmah, a podrazumeva zabranu antidoping testiranja na urin i krv. U međuvremenu, svi uzorci iz moskovske laboratorije biće transportovani "brzo i na siguran način u akreditovanu laboratoriju WADA".

Moskovska laboratorija u roku od 21 dana može da se žali na odluku o suspenziji Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu.

Na jučerašnje mišljenje, pa i poziv WADA da "svi ruski sportisti budu isključeni iz svih takmičenja zbog duboko ukorenjenog dopinga", kao i da ruska vlada u tome učestvuje i prikriva doping, reagovao je Kremlj.

Portparol Vladimira Putina odlučno je odbacio "neosnovane" optužbe, kako je rekao, i naglasio da je predsednik Rusije mišljenja da je reč o neutemeljenom senzacionalizmu i da se Rusija optužuje bez validnih dokaza.

"Ako već optužujete, onda treba da pružite bilo kakve dokaze. Šta se krije iza svega? Nije naše da se bavimo razlozima koji stoje iza ovog skandala", rekao je portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

WADA je preporučila da se pet atletičara srednjeprugaša i pet trenera i članova administracije doživotno suspenduju, kao i da bi doping laboratorija u Moskvi trebalo da izgubi akreditaciju, a da bi njenog direktora Grigorija Rodčenka trebalo otpustiti. Rodčenko je optužen da je naredio uništavanje oko 1.500 uzoraka iz laboratorije, nekoliko dana pre nego što su u Moskvu trebalo da stignu predstavnici WADA.

Ministarstvo sporta Rusije je saopštilo ranije da je spremno za bližu saradnju sa WADA i istaklo je jasnu i čvrstu opredeljenost da se doping iskoreni iz sporta.

Međutim, ministar sporta Rusije Vitalij Mutko smatra da su optužbe "agresivne" i da imaju za cilj da "bace senku na Rusiju".

"Ova zemlja je učinila mnogo za sport i sportiste i mnogo ulaže... a, opet, mi stalno moramo da dokazujemo nekome nešto. Na kraju krajeva, pričamo ovde o atletici koja se suočava sa optužbama, pa zašto onda napadate celu zemlju, celu Rusiju!?", upitao je ministar sporta Rusije i naglasio:

"Ruska anti-doping agencija je potpuno nezavisna od države".

On je izneo i ovaj podatak: godišnje se u Rusiji prikupi 15.000 uzoraka koji se kontrolišu, a ukupan broj kažnjenih i suspendovanih sportista je do dva procenta, "kao i u bilo kojoj drugoj zemlji".

"Nemoguće je danas sakriti nešto. Svi podaci su dostupni ljudima iz WADA i ništa od toga ne može da se proneveri i izmeni", rekao je ruski ministar sporta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC