• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Zrenjaninu bez zastave, himne i grba Kosova

Autor mondo.rs

Tekvondo asocijacja Srbije izvinjava se zbog grešaka koje su učinjene i u dopisu za javnost ističe da će poštovati Preporuku Vlade RS i postupiti u skladu sa tim.


Tekvondo aoscijacja Srbije poslala je medijima Dopis u vezi sa učešćem reprezentacije tkz. Republike Kosovo na Balkanskom prvenstvu u tekvondu, koje će biti održano u Zrenjaninu.

U tekstu se navodi da će Tekvondo Asocijacija Srbije kao organizator takmičenja u svemu će poštovati Preporuku Vlade RS i postupiti u skladu sa tim.

Tekrondo asocijacija Srbije je obavestila nadležno Ministarstvo omladine i sporta da će obezbediti statusnu neustralnost sportista sa AP KiM i da će sportisti sa teritorije AP KiM biti tretirani kao sportisti naše južne pokrajine, kao i da će ukloniti obeležja tzv. Republike Kosovo iz borilišta i šireg okruženja, kako u oći tako i tokom samog takmićenja.

"Postupajući po Zaključku o usvajanju Preporuke za postupanje organizacija u oblasti sporta Republike Srbije u vezi sa statusom sportskih organizacija sa KiM pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini u međunarodnim sportskim organizacijama i slučajevima učestvovanja sportista sa AP KiM u svojstvu sportskih reprezentacija po ingerencijom Privremenih institucija samouprave u Prištini na međunarodnim takmičenjima, koje je donela Vlada na sednici održanoj 08.06.2015.godine, br oj : 661 -6207 I 2015 -1.

Tekvondo federaciju tzv. Kosova je priznao Međunarodni Olimpijski komitet, Svetska tekvondo federacija, Evropska tekvondo unija kao i Balkanska tekvondo unija, tako da isti imaju pravo učešća na Prvenstvu Balkana. U napred navedenom Zaključku postupanje orgatizatora na međunarodnom takmičenju pod tačkom 3 stav a. stoji:

"Ukoliko je orgarizator-domaćin država koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tkz, Republike Kosova: po blagovremeno dostavljenoj informaciji od granskog saveza o predstojećem takmičenju, Ministarstvo spoljnih poslova svojim kanalima i sportski savezi pod ingerencijom Republike Srbije (direktnom komunikacijom) će državu domaćina i organizatora obavestiti o neophodnosti obezbeđivanja statusne neutralnosti u nastupima sportiste koji deluju pod ingerencijom PIS, odnosno potrebi da se uklone obeležja tkz. Republike Kosova iz dvorana, borilišta, stadiona i drugih sportskih objekata u kojima se takmičenje održava kao i šireg okruženja sportskog objekta, kako uoči tako i tokom samog održavanja takmičenja. Na međusobnim mečevima ostalih selekcija, uobičajeno bi bilo da bi se isticala znamenja i intonirale himne, dok bi u situacijama kada nastupa tim ili sportista koji deluju pod ingerencijom PIS-a, njihove selekcije drugih učesnica bile predstavljene samo grbovima odgovarajućih sportskih asocijacija, bez suverenih obeležja (intoniranje himne, zastave, itd...)"

Pored toga u tački 3. stav v. predviđeno je postupanje u slučajevima kada je organizacija takmičenja određene međunarodne organizacije poverena Republici Srbiji a statut obavezuje domaćina da poziv za udešće uputi svim članicama orgarizacije:

"Neophodno je obezbediti statusnu neutralnost u nastupima sportista sa AP KiM pod ingerencijom PIS-a, odnosno da se uklone obeležja tzv. Republike Kosovo iz borilišta i šireg okruženja, kako uoči tako i tokom samog takmičenja. To bi važilo samo za sportiste pod ingerencijom PIS-a, dok bi bila prisutna znamenja svih drugih zemalja učesnica. Na međusobnim mečevima ostalih selekcija, uobičajeno bi se isticala znamenja i intonirale himne, dok bi se u situacijama kada nastupa tim ili sportista pod ingerencijom PIS-a, isti bili predstavljeni samo grbovima odgovarajućih sportskih asocijacija, bez suverenih državnih obeležja (intoniranja himne, zastave, itd)".

TAS je naglasila da greške koje su učinjene "predstavljaju propust lica od kojeg Asocijacija koristi onlajn uslugu vođenja i ažuriranja prijave, a ne tehničkog lica TAS".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC