• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji osam dopingovanih sportista

Autor mondo.rs

U 2015. godini na osam srpskih sportista koristilo je nedozvoljena stimulativna sredstva, od kojih četvorica marihuanu.

  U Srbiji je u 2015. godini Anti doping agencija obavila oko 700 testova, a pozitivnih je bilo jedan posto. Testirani su sportisti iz 84 sporta, a osmorica su "pala".

Dr Milica Vukašinović Vesić, direktor Anti doping agencije Srbije objasnila je da je to u okvirima nekog proseka u svetu.

Nedozvoljena sredstva su koristili rvač Damjan Đorđević (18 godina, koristio anabolike, dobio četiri godine kazne, takmičar u raftingu Bogdan Ribarić (koristio marihuanu, kazna osam meseci), vaterpolista Nikola Rađen (koristio kokain, kazna četiri godine, žalio sa Sudu za arbitražu u sportu u Lozani), takmičar u auto moto sportu Nenad Jeremić (koristio klenbuterol i marihuanu, kazna dve godine), igrač američkog fudbala Nemanja Ilić (koristio marihuanu, kazna šest meseci), atletičar Nemanja Kojić (stipendista MOS, koristio diuretik furosemid, kazna dve godine), takmičar u kjokušinkaju Vasilije Grujić (koristio anabolike, kazna četiri godine).

"Uradili smo i anketu u kojoj 50 procenata naših sportista ne bi nikada uzelo doping, 45 bi se dvoumilo, a pet procenata su oni nepopravljivi koji će sigurno uzeti nedozvoljeno sredstvo, bez obzira na posledice. U tih pet procenata je i ovaj jedan procenat pozitivnih, a šta je sa preostala četiri procenta? Do njih još nismo doprli...", istakla je Vukašinović Vesić.

Direktor Anti doping agencije Srbije je saopštila da se od nedozvoljenih sredstava u Srbiji najviše koriste anabolici (48,5 procenata) i marihuana (18,5 procenata).

"Ove godine su četvorica naših sportista sa pozitivnim nalazima koristila marihuanu, što je tačno polovina dopingovanih. Ova supstanca ne utiče da sportski rezultati budu bolji, čak suprotno, pa je to u domenu više sociološkog fenomena, ali donosi kaznu do osam meseci koja, i te kako, može da upropasti karijeru. Od osam sportova, imali smo pozitivne nalaze u tri koja nikada nismo testirali - raftingu, moto sportu i kjokušinkaju", objasnila je Milica Vukašinović Vesić.

U periodu od 2005. do 2015. godine Anti doping agencije Srbije je obavila 5.884 testa i bila su 62 pozitivna nalaza u 27 sportova.

U poslednjih deset godina, broj pozitvnih nalaza kretao se ovako: 1 (2006), 8 (2007), 3 (2009), 20 (2010), 12 (2011), 4 (2012), 1 (2013), 4 (2014) i 8 (2015). Rvanje i bodibilding imali su u ovom periodu po sedam pozitivnih sportista, rukomet šest.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC