• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovski takmičari NISU došli u Srbiju

Autor mondo.rs

Kosovski tekvodisti odlučili da ne učestvuju na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu jer ne žele da se takmiče bez obeležja i himne, saopštio je predsednik kosovskog Saveza Nuhi Gaši. Traže kaznu za Tekvondo savez Srbije

Mnogo buke podiglo se prethodnih dana oko nastupa takmičara sa Kosova na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu.

Poštujući preporuku Vlade Srbije organizatori su odlučili da takmičari nepriznate države Kosovo mogu da nastupe bez obeležja i himne, što čelnici tamošnjeg saveza nisu prihvatili, pa su odlučili da ne doputuju na Balkanski šampionat.

Oni su odmah uputili pismo svim relevantnim organizacijama i zatražili da Tekvondo savez Srbije bude kažnjen.

Predsednik tekvondo saveza Kosova Nuhi Gaši je u pismu poslatom Međunarodnom Olimpijskom komitetu, svetskoj, evropskoj i Balkanskoj federaciji zatražio da se zbog, kako je naveo, dvostrukih aršina otkaže prvenstvo.

"Izražavamo našu duboku zabrinutost u vezi Balkanskog prvenstva i organizacije Tekvondo saveza Srbije. Kosovski tekvondo Savez od maja 2015. godine punopravni je član svetske, evropske i Balkanske federacije, kao što je Međunarodni komitet Kosova član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Samo tri dana pre početka prvenstva, obavešteni smo da ne možemo da učestvujemo pod našom zastavom i himnom, garantovanom statutom tih federacija, zbog čega našim sportistima nije ponuđena sigurnost i bezbednost", ističe se u pismu Gašija.

On je naveo da izjava najbolje tekvondiskinje Srbije Milice Mandić jasno govori da kosovski sportisti nisu dobrodošli u Zrenjanin.

"Dok kosovski sportisti daju sve od sebe da putuju u Srbiju i takmiče se, da dele pozitivne vrednosti jedni od drugih, da se zbliže i pokažu moć sporta, Tekvondo asocijacija Srbije zabranjuje učešće naših sportista, tretirajući ih kao da nisu jednaki sa ostalima".

Gaši poručuje da je "odluka da budu bez obeležja suprotna pravilima i statutima svih međunarodnih federacija".

"Različite poruke ovih dana i izraz zabrinutosti u Srbiji podigle su mržnju. Tekvondo savez Srbije prekršio je eticki kodeks i statut Svetske federacije. Ne postoje osnovni i jednaki uslovi za sve učesnike i ne bi trebalo da se održi takvo prvenstvo. Kosovski tekvondo savez ima veliku želju da učestvuje u međunarodnim takmičenjima, ali zbog navedenih razloga, odlučio je da ne dozvoli svojim sportistima da učestvuje sa ovakvom vrstom organizacije u Srbiji. Tražimo kaznu za Tekvondo savez Srbije i da Balkansko prvenstvo bude otkazano jer širi mržnju prema kosovskim sportistima", zaključuje se u pismu.

Šampionat Balkana u Zrenjaninu počeo je danas i traje dva dana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC