• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuka i Samardžićeva najbolji sportisti u 2015.

Autor mondo.ba

Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Aleksandra Samardžić najbolji su sportisti BiH u 2015. godini, u tradicionalnom izboru "Nezavisnih novina".

U konkurenciji muškaraca Amel Tuka je neprikosnoveno osvojio titulu najboljeg sportisteBiH pošto je ove godine imao fantastične rezultate, od kojih se izdvaja bronzana medalja u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu i prvo mjesto na mitingu Dijamantne lige u Monaku.

Njegov rezultat ostvaren u Monaku od 1.42,51 minuta ujedno je i najbrže vrijeme na 800 metara ove godine u svijetu.

Amel Tuka iza sebe ostavio je košarkaškog reprezentativca Džanana Musu i džudistu Haruna Sadikovića.

“Moram priznati da mi je velika čast i stvarno sam ponosan. Čestitam svim svojim kolegama na postignutim rezultatima i uspjesima, posebno reprezentatvcima u sjedećoj odbojci. Hvlaa mom klubu, AK Zenica, Atletskom savezu BiH i Olimpijskom komitetu, oni su najzaslužniji za moje rezultate Za kraj želio bih da se zahvalim svojim divnim roditeljima koji su najzaslužniji za ovo. Hvala prvom treneru Halidu Ceriću i svom sadašnjem treneru, njima dugujem zasluge. Ova nagrada mi daje još veći motiv za dalji rad, ovo je samo početak moje karijere, najbolje godine tek dolaze. Ako Bog da sa ponosom ću nositi grb BiH na Olimpijskim igrama i pokušati da donesem BiH prvu medalju”, rekao je Tuka u obraćanju prisutnima poslije primanja nagrade.

Aleksandra Samardžić proglašena je za najbolju sportistkinju BiH u 2015. nakon što je kao članica Džudo kluba Nipon iz Sarajeva osvojila bronzu na EP na EP do 21 godine i srebro na EP za mlađe seniorke, te zlato na Balkanijadi i Evropskom kupovima u Orenburgu i Sarajevu.

"Kao mlada sportistkinja željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem se organizatorima, kao i svojoj porodici, prijateljima, svim kolegama, treneru Branislavu Crnogorcu, te Arijani Jahi i Larisi Cerić", rekla je Samardžićeva.

Iza Samardžićeve u izboru "Nezavisnih novina" čija svečanost je održana u utorak uveče u Sarajevu, našle su se džudistkinja Larisa Cerić i košarkašica Marica Gajić.

Najbolja ekipa u 2015. godini je kadetska košarkaška reprezentacija BiH koja se okitila titulom prvaka Evrope, a najbolji trener je upravo selektor ove selekcije Josip Pandža.

Za najperspektivnijeg sportistu izabran je kadetski košarkaški reprezentativac Njegoš Sikiraš, dok je u ženskoj konkurenciji ova nagrada pripala mladoj plivačici Emini Pašukan.

Nagrada za fer-plej pripala je bokseru Damiru Belji, prvaku Evrope u WBO verziji. Prilikom odbrane titule Beljo je zaustavio publiku u Širokom Brijegu u zviždanju himni BiH.

Legenda Travniha i bh. fudbala Elvedin Varupa posthumno je dobio nagradu za životno djelo, a ista nagrada dodijeljena je i dugogodišnjem sportskom radniku u stonom tenisu, Asimu Šakiću. 

Nagrada za razvoj sporta pripala je Tihomiru Kuvalji, predsjedniku Biciklističkog saveza BiH.

Najbolja ekipa u sportu invalidnih lica očekivano je pripala reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

Najbolji sportista u sportu za invalide je Biljana Nedić, članica KKI Vrbas, koja je sa ovim klubom osvojila šampionat Bi Hi reginalnu NLB ligu.

Nagrada čitalaca "Nezavisnih novina" pripala je džudisti Harunu Sadikoviću koji je dobio najviše SMS glasova.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC