• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sport u 2015: Ko nas je obradovao, a ko razočarao

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu bilo je glamurozan sportski događaj, kakav "kraljica sportova" i zaslužuje. Među onima koji su sa medaljama otišli kući bilo je i četvoro atletičara sa područja Zapadnog Balkana.

I 2015. godina obilovala je velikim brojem sportskih događaja. S obzirom da nije bila olimpijska godina, kao najveći sportski događaji izdvajaju se Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu i Svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje je održano u Kataru.

Naravno, tu je i niz kontinentalnih smotri na kojima su sportisti sa područja Zapadnog Balkana imali mnogo uspjeha, kako u seniorskoj, tako i u mlađim starosnim kategorijama.

Fudbaleri Barselone za 2015. će moći reći da su postigli rezultate koji će definitivno ući u istoriju kluba. Katalonski div je stigao do čak pet trofeja u godini na izmaku. Propustili su tek da podignu pehar u Superkupu Španije, a u svim ostalim takmičenjima su porazili konkurenciju. Počeli su sa naslovom šampiona Španije, i to 23. u istoriji kluba. Titulu su izabranici Luisa Enrikea ovjerili 17. maja, kolo prije kraja kada su u Madridu savladali branioca naslova Atletiko Madrid 1:0. Nastavili su sa peharom u Kupu kralja.

U finalu, koje je igrano 30. maja na "Kamp Nou" savladali su Athetik Bilbao 3:1 i došli do 27. trofeja u Kupu kralja po čemu su rekorderi u Španiji. Uslijedio je "šlag na tortu". Sjajan period od dvadesetak dana Barsa je zaokružila 6. juna još jednim peharom. U finalu Lige šampiona savladan je Juventus 3:1 i Barselona je po peti put postala šampion Evrope. U svim ovim uspjesima Barse učestvovao je Hrvat Ivan Rakitić, koji je postigao vodeći gol u finalu Lige šampiona na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.

Barselona je do kraja 2015. uspjela doći do još dva trofeja. Prvo je 11. avgusta u Tbilisiju u Superkupu Evrope sa gotovo nevjerovatnih 5:4 savladala Sevilju, a zatim u decembru dominantno osvojila FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo. I u polufinalu i u finalu Barselona je slavila sa identičnih 3:0, a žrtve su bili prvo kineski Gvanžu Evergrande, a potom i argeintinski River Plate.

U oktobru su završene kvalifikacije za EURO 2016. Od selekcija iz Zapadnog Balkana samo je Hrvatska uspjela da izbori odlazak u Francusku, dok su BiH i Slovenija otišle u baraž. Srbija, Makedonija i Crna Gora su razočarale. U baraž utakmicama, igranim u novembru, ni BiH ni Slovenija nisu se proslavili. Bh. fudbaleri su eliminisani od Republike Irske. Nakon 1:1 u Zenici, Irci su slavili sa 2:0 u Dablinu. Slovenci su poslije poraza od 0:2 u Ukrajini u revanšu u Mariboru odigrali 1:1. Evropsko prvenstvo u Francuskoj održaće se od 10. juna do 10. jula naredne godine, a po prvi put će nastupiti 24 reprezentacije.

Trofej u drugom UEFA klupskom takmičenju Ligi Evrope odbranila je španska Sevilja. U finalu, koje se igralo u Varšavi, savladan je ukrajinski Dnjepar sa 3:2.

Veliki podvig u junu napravili su mladi fudbaleri Srbije koji su trijumfovali na Svjetskom prvenstvu do 20 godina koje je održano na Novom Zelandu. U finalnoj utakmici, koja je odigrana 20. juna u Oklandu, "orlići" su sa 2:1 poslije produžetaka savladali Brazil.

Tokom 2015. odigrana su i četiri kontinentalna prvenstva u fudbalu. Obala Slonovače je postala šampion Afrike, Čile je po prvi put postao najbolji tim Južne Amerike, a Australija najbolja selekcija Azije. Pobjednik Gold Kupa, takmičenja selekcija Sjeverne i Centralne Amerike, po deseti put u istoriji je Meksiko.

Da se u ovom regionu uvijek igrala dobra košarka potvrđeno je i u 2015. godini. U nizu sjajnih rezultata izdvojili su se zlatna medalja košarkašica Srbije na Eurobasketu koji se održao u Mađarskoj i Rumuniji. Njima uz rame su omladinci Srbije koji su postali U-20 šampioni Evrope i kadeti BiH koji su najbolja selekcija Starog kontinenta do 16 godina. Bh. kadeti su osim evropskog zlata osvojili prvo mjesto i na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji. Sjajan uspjeh selektora Josipa Pandže i njegovih izabranika koje su predvodili Džanan Musa i Njegoš Sikiraš izazvao je erupciju oduševljenja u BiH. Na povratku iz Litvanije ispred "Vječne vatre" u Sarajevu dočekalo ih je oko 50.000 građana koji su znali proslaviti njihov veliki uspjeh.

Odlični su bili i seniori Srbije koji su na Eurobasketu stigli do polufinala, gdje su izgubili od Litvanije, a zatim u borbi za bronzu i od Francuske. Od ostalih selekcija iz regiona Hrvatska i Slovenija su stigle do osmine finala, dok BiH i Makedonija nisu prošle grupu. Naslov evropskog šampiona osvojila je Španija pobijedivši u finalu Litvaniju, rezultatom 80:63.

Vrijedi spomenuti i mušku juniorsku reprezentaciju BiH koja je došla do polufinala Evropskog prvenstva u Grčkoj. Iako se na kraju nisu domogli medalje izabranici Marka Trbića su postigli veliki uspjeh osvajanjem četvrtog mjesta. U polufinalu su poraženi od Turske, a u utakmici za treće mjesto od Litvanije.

Evroligu je osvojio Real Madrid koji je iskoristio domaći teren, jer se F4 održavao u njihovom gradu. U polufinalu su "kraljevi" dobili Fenerbahče 96:87, a u finalu deklasirali Oliimpijakos, rezultatom 78:59. Regionalnu ABA ligu konačno je osvojila beogradska Crvena zvezda. U finalu plej-ofa crevno-bijeli su sa 3:1 savladali zagrebačku Cedevitu i po prvi put postali šampioni regiona.

Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu bilo je glamurozan sportski događaj, kakav "kraljica sportova" i zaslužuje. Od 22. do 30. avgusta najbolji svjetski atletičari borili su se za odličja na stadionu "Ptičje gnijezdo". Među onima koji su sa medaljama otišli kući bilo je i četvoro atletičara sa područja Zapadnog Balkana. Srebrne medalje osvojile su Hrvatice Blanka Vlašić u skoku u vis i Ivana Brkljačić u bacanju kladiva, dok su do bronzanih odličja stigli Srbijanka Ivana Španović u skoku u dalj i bh. srednjoprugaš Amel Tuka u trci na 800 metara. Posebnu pažnju je izazvao fenomenalan rezultat Tuke, koji je ušao u istoriju bh. sporta i atletike kao prvi osvajač medalje sa svjetskog prvenstva. Ujedno Tuka je vlasnik najboljeg rezultata na 800 metara u 2015. godini sa vremenom 1:42,51 koje je ostvario u pobjedi na mitingu Dijamantske lige u Monaku. Tukin lični rekord iz Monaka je 11. najbolje vrijeme ikada na 800 metara što ga je definitivno svrstalo među najbolje srednjoprugaše svijeta.

Sandra Perković je uz srebro iz Pekinga ove godine ponovo osvojila Dijamantsku ligu i to superiorno sa šest od sedam mogućih pobjeda u bacanju kladiva. Dvije pobjede u Dijamantskoj ligi ostvarila je i Ivana Španović u skoku u dalj na mitinzima u Monaku i Cirihu.

Najuspješnije nacije SP u Pekingu bile su Kenija i Jamajka sa po sedam zlatnih medalja, a slijedile su ih SAD sa šest.

Prvi teniser svijeta Novak Đoković dugo će pamtiti 2015. godinu. Tokom cijele godine bio je fenomenalan. Osvojio je pregršt turnira, povećao prednost u odnosu na pratioce na svjetskoj rang listi. Jedino što mu nedostaje da bi mogao reći da je imao idealnu godinu je trofej Rolan Garosa. U finalu otvorenog prvenstva Francuske zaustavio ga je Švajcarac Stanislas Vavrinka osvojivši svoj drugi Gren Slem u karijeri. Đoković je uspio osvojiti preostala tri Gren Slema sezone: Australijan open, Vimbldoni US Open. No, Rolan Garos i dalje ostaje jedini Gren Slem koji do sada nije osvajao, a ima deset takvih naslova u svojim vitrinama. Đoković je briljirao i na Masters turnirima. U 2015. osvojio ih je šest, uključujući i finalni Masters u Londonu. Uspio je doći i do dva trofeja na turnirima iz ATP serije 500. Đoković je tako godinu zaključio sa 11 pehara i još četiri finala, zaradivši preko 21,5 miliona dolara što je rekordna zarada u jednoj sezoni. U protekloj godini i Serena Vilijams je u ženskoj konkurenciji osvojila tri Gren Slem turnira, Australijan Open, Rolan Garos i Vimbldon. Međutim, nije dominirala poput Đokovića, jer je uz tri najjača turnira osvojila još dva Majami i Sinsinati. Amerikanka je tokom 2015. zaradila preko deset miliona dolara.

Početkom godine Katar je bio domaćin glamuroznog Svjetskog prvenstva za rukometaše. Ujedno bilo je to premijerno takmičenje za rukometnu reprezentaciju BiH koja je po prvi put nastupila na velikoj sceni. Nakon što su senzacionalno eliminisali Island u baražu izabranici selektora Dragana Markovića nisu se proslavili na SP. Sa jednom pobjedom i četiri poraza nisu prošli u drugi krug. To je pošlo za rukom Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji, dok Crna Gora i Srbija nisu izborile plasman na SP. Najdalje su otišle Hrvatska i Slovenija koje su u zaustavljene u četvrtfinalu. Hrvate je eliminisala Poljska, kasnije osvajač bronzane medalje, a Slovence novi šampion svijeta Francuska. U finalu "trikolori" su bili bolji od senzacionalnog domaćina Katara slavivši, rezultatom 25:22. Bez obzira na taj poraz domaći rukometaši, u čijim redovima je najmanje bilo pravih Katarana, postali su nacionalni junaci. Ujedno Katar je postao prva zemlja koja se okitila nekom medaljom na Svjetskom prvenstvu, a da nije iz Evrope. Među osvajačima srebrne medalje za Katar bili su igrači sa ovih prostora: Danijel Šarić i Eldar Hajdarević (BiH), Žarko Marković, Goran Stojanović i Jovo Damjanović (Crna Gora).

Rukometaši su Svjetskim prvenstvom otvorili godinu, a rukometašice zaključile. Na nedavno završenom prvenstvu koje se igralo u Danskoj naslov svjetskog šampiona ponijela je Norveška. Njihov protivnik u finalu je potpuno neočekivano bila Holandija koja je osvajanjem srebrne medalje ostvarila najveći uspjeh u svojoj istoriji. Bronzano odličje osvojila je Rumunija. Crnu Goru je u četvrtfinalu izbacila Norveška, dok je Srbija ispala u osmini finala porazom od Holandije.

Trofej u Ligi šampiona 2015. godine osvojila je Barselona u muškoj, a podgorička Budućnost u ženskoj. Sjajne Podgoričanke u finalu Fajnal fora igranog u Budimpešti savladale su norveški Larvik sa 26:22 i po drugi put postale šampionke Evrope.

U junu su završene kvalifikacije za EURO 2016 rukometaša koji će se u drugoj polovini januara održati u Poljskoj. Sa prostora Zapadnog Balkana na EP se nije plasirala jedino BiH. Ostale selekcije Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Slovenija uspjele su ući među 16 najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

U regionalnoj SEHA ligi slavio je debitant mađarski MKB MVM Vesprem. Upravo je mađarski šampion bio domaćin finalnog turnira. Nakon tijesne pobjede u polufinalu nad PPD Zagrebom sa 25:24, Vesprem se u finalu iskalio na Brest Meškovu kojeg je savladao sa 32:21 i tako opravdao ulogu favorita.

Odbojkaška reprezentacija Slovenije jedno je od najprijatnijih sportskih iznenađenja 2015. godine. "Zmajčeki" su na Evropskom prvenstvu koje se igralo u Bugarskoj i Italiji potpuno neočekivano osvojili srebrnu medalju. Slovenci su jedva prošli grupnu fazu u kojoj su upisali jednu pobjedu i dva poraza. No, kada je najviše trebalo u nokaut fazi zaigrali su fenomenalno. Redom su padali Holandija, pa Poljska i u polufinalu Italiju. Zaustavila ih je tek Francuska u finalu koje je dobila sa 3:0 i okitila se prvim naslovom šampiona Evrope. Odbojkaši Srbije su poraženi u četvrtfinalu od Francuske, dok Hrvatska nije prošla grupu.

Sjajan rezultat napravile su i odbojkašice Srbije koje su na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji došle do bronzane medalje. U polufinalu je Rusija bila prejaka, pa je Srbija otišla u borbu za treće mjesto gdje je savladala Tursku sa 3:0. Evropski šampion postala je Rusija pobjedom 3:0 u finalu protiv domaćina Holandije.

Slovenka Tina Maze na početku 2015. godine potvrdila je svoju svjetsku klasu. Na Svjetskom prvenstvu održanom u američkim skijalištima Vajlu i Biver Kriku okitila se dvostrukom titulom šampiona svijeta. Sjajna slovenačka skijašica slavila je u spustu i u super kombinaciji. Uz to je osvojila srebro u superveleslalomu, pa je uz Austrijanki Anu Feninger bila najuspješnija takmičarka SP. Feninger se kao i Maze okitila sa dva zlata i srebrom. Bila je najbolja u superveleslalomu i veleslalomu, a druga u spustu. Zlato u slalomu osvojila je domaća skijašica Mikaela Šifrin.

U muškoj konkurenciji nije bilo skijaša koji je dominirao. Titule svjetskog šampiona osvojili su: Patrik Kung (Švajcarska, spust), Hanes Rajhelt (Austrija, superveleslalom), Ted Ligeti (SAD, veleslalom), Žan-Baptist Granž (Francuska, slalom) i Marsel Hiršer (Autsrija, super kombinacija). U timskom takmičenju slavila je Austrija ispred Kanade i Švedske.

Za kraj vrijedi spomenuti kako je Kanada na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu koje je održano u Češkoj stigla do svog 25. naslova šampiona planete. U biciklističkoj trci Điro d'Italia slavio je Španac Alberto Kontador, dok je Tur de Frans osvojio Britanac Kris Frum.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC