• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOHA: Venus ponovo kobna za Jelenu

Drugu godinu zaredom, Venus Vilijams pobijedila je Jelenu Janković u polufinalu posljednjeg turnira sezone, WTA šampionata u Dohi.

 DOHA: Venus ponovo kobna za Jelenu  Izvor: MONDO

Aktuelna šampionka nadigrala je srpsku teniserku poslije tri seta, dva časa i 34 minuta velike borbe, 200 odigranih poena, devet brejkova na obe strane i mnogo pogođenih linija.

U desetom međusobnom susretu između Venus i Jelene, pet godina starija Amerikanka izjednačila je na 5:5 - 2:1, po setovima 5:7, 6:3, 6:4.

Venus će se u finalu (nedelja 16.00) sastati sa mlađom sestrom Serenom, kojoj je Karolina Voznijacki predala drugo polufinale. Vilijamsova je dobila prvi set protiv Dankinje sa 6:4, a kad je Voznijacki osvojila prvi gem u drugom setu odlučila je da ne nastavi zbog povrede butnog mišića lijeve noge.

Jelena Janković ima za čim da žali poslije prvog duela sa starijom od sestara Vilijams poslije okruglo godinu dana. Posljednji put dvije velike rivalke sastale su se takođe u Dohi, takođe u polufinalu, takođe se igralo u tri seta...

Nažalost, za to što je jedina promena boja haljinica dvije teniserke, najzaslužnija je upravo Jelena, jer je imala veliku priliku da prva stigne do brejka prednosti u drugom setu. I to ne jednu, nego tri uzastopne...

Poslije osvajanja prvog seta brejkom za 6:5, a potom sigurnom igrom za 7:5, Džej-Džej je bila bolja i u uvodnim trenucima drugog seta, a pri rezultatu 2:2 imala je 0:40 na servis protivnice i - nije uspjela da prelomi meč. Kao što to obično biva, psihički je pala poslije propuštene šanse, izgubila već naredni gem na svoj servis a potom i set sa 6:3, tako da je morala da počne "od nule".

Posljednja dva servis-gema u drugom setu, Venus je dobila sa "nulom", za 5:2 i 6:3.

Još jednom, Beograđanka je dovela protivnicu u situaciju da juri rezultat. Jelena je povela sa 2:0 u trećem setu, ali potom izgubila naredna dva svoja servisa (2:3). Bila je to revija brejkova na obe strane, a kada je Venus konačno osvojila svoj servis za 5:3, nazirao se isti epilog kao i pre 365 dana...


Ali, nije moglo da prođe bez drame. Jelena je smanjila na 5:4, a onda imala brejk loptu u situaciji kada je Venus servirala za novo finale u karijeri, u kojoj ima već 41 titulu! Pri rezultatu 30:40, Džej-Džej je poslala čist bekhend u aut, vratila Amerikanku u igru i tu više nije bilo spasa.

Od 200 odigranih poena, 103 su pripala pobjednici i ona je taman za toliko bila bolja od jedine predstavnice Srbije na finalnom turniru sezone, sa kojeg Jelena odlazi sa 530 WTA poena (70 poraz u grupi, 460 dvije pobjede u grupi) i čekom od 300.000 dolara (100.000 za učešće, 200.000 za dvije pobjede u grupi).

Jelena je poslije startnog poraza od Viktorije Azarenke (1:2) u Beloj grupi, imala dozu sreće u naredna dva meča, jer joj je Dinara Safina predala već poslije 1:1 u prvom setu, a potom je u presudnom duelu za protivnicu imala povrijeđenu Karolinu Voznijacki i to je iskoristila za lagani trijumf od 2:0, koji joj je donio prvo mjesto u grupi i plasman u polufinale.

Tamo je Venus ušla na mala vrata, sa svega jednom pobjedom u Kesten grupi i samo zahvaljujući tome što je Svetlana Kuznjecova u duelu koji joj rezultatski ništa nije značio, pobijedila Elenu Dementijevu i izbacila je sa turnira.

Poklon koji je dobila od Ruskinje, Venus je iskoristila u prvom nok-aut susretu na turniru, plasirala se u finale i već zaradila 580.000 dolara. Ako osvoji titulu, iz Dohe će odnijeti 1.350.000 dolara, što je za 200.000 manje od maksimalne sume koju pobjednica može da osvoji na finalu sezone.

Maksimalnih 1.550.000, ima priliku da osvoji samo Serena Vilijams, jer je iz Kesten grupe u polufinale ponela sve tri pobjede i zaradu od 400.000 dolara.

Sestre Vilijams već su se sastale u Dohi, u Kesten grupi i ponovo je bilo dramatično: Venus je imala meč loptu, ali je Serena na kraju dobila sa 2:1 i pred finale vodi sa 11:10 u pobjedama.

Meč S. Vilijams - Voznijacki treći je meč na turniru, koji je jedna od teniserki predala zbog povrede, a Doha 2009. ostaće upamćena i po tome što su angažovane obe zamjene (Vera Zvonareva i Anješka Radvanska).

Prvo se povukla Dinara Safina (predala Jeleni Janković), potom i zamjena Zvonareva poslije samo jednog meča u kojem se ozbiljno povrijedila i Karolina Voznijacki, a onda je Viktorija Azarenka predala odlučujući duel Anješki Radvanskoj i tako izgubila priliku da se plasira u polufinale. Umjesto nje, tamo je otišla Voznijacki, koja takođe nije izdržala.

Kakva je  odluka WTA organizacije da najbolje teniserke svijeta obaveže da nastupaju na 16 turnira tokom sezone, najbolje se vidi na "finalu" te iste sezone.

Osmi od posljednjih devet duela između Jelene i Venus, koji je završen tek u trećem setu, ličio je na prethodne. Džej-Džej je bila defanzivnija, uglavnom je Venus bila ta koja je preuzimala inicijativu, a najbolja statistička potvrda dva pristupa igri je rezultat prvog seta u korist srpske teniserke, iako je Amerikanka imala skoro osam puta više vinera (15:2). Ali, Jelena je manje griješila (10:23) i to joj je donijelo šansu da se plasira u prvo finale WTA šampionata.

( MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC