• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZNENAĐENJE: Nikola Janović "svirao kraj"

Autor mondo.me

Nikola Janović se i zvanično oprostio od vaterpolo reprezentacije Crne Gore i potvrdio da završava igračku karijeru. "Ne postoji ni promil šanse da promenim odluku", kaže dosadašnji kapiten crnogorske reprezenatcije.

 Nikola Janović više ne igra Izvor: MN PRESS

Nekoliko dana posle Evropskog prvenstva u Beogradu, na kojem je Crna Gora igrala iznenađujuće dobro i zasluženo došla do srebrne medalje, a ujedno nekoliko meseci pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, Nikola Janović je odlučio da prekine da igra!

"Doneo sam odluku koja je mnogo teška ali nije iznenadna. Potrošen sam fizički i emotivno. U problemu sam u vezi sa pripremama, da završim trening... A to je trenutak kada profi sportista treba da okonča karijeru", rekao je Janović u uvodnom obraćanju novinarima na konferenciji za medije koju je organizovao Vaterpolo i plivački savez Crne Gore.

Proslavljeni vateprolista je u prepunu salu pres salu zgrade Elektroprenosa stigao u društvu predsednika i direktora ViPSCG, Srđana Kovačevića i Petra Porobića. Nakon što mu se i javno u ime saveza za sve što je učinio za crnogorski vaterpolo zahvalio prvi čovek ViPSCG, Janović je počeo obraćanje predstavnicima medija od poslednjeg uspeha "ajkula", osvajanja srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

"Imao sam žarku želju da u Beogradu dokažemo da smo i dalje svetska klasa. Mislim da smo uspeli, da smo bili najbolja reprezentacija na prvenstvu. Suština je da smo se vratili u svetski vrh. Reprezentacija je sada u dobrim rukama a ja ću uvek biti deo nje. Jer ovi momci koji ostaju zaslužuju da budem pored njih", rekao je Janović.

Kapiten crnogorskog tima se posebno zahvalio navijačima reprezentacije.

"Hvala navijačima crnogorske reprezentacije. Najbolji su na svetu, naravno ne po brojnosti već zato što su uvek bili uz nas i posle pobeda i nakon poraza. Hvala im na divnim dočecima širom Crne Gore. Pomogli su nam da budemo duplo bolji", rekao je Janović

Nikola Janović je, osim na Svetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine, bio član reprezentacije Crne Gore na svim takmičenjima na kojima je nastupala od nezavisnosti. Prethodno je igrao za selekciju Srbije i Crne Gore, odnosno SR Jugoslavije, sa kojom je osvojio zlato na EP u Budimpešti 2001. godine i zlato na SP 2005. u Montrealu. Sa "ajkulama" je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Malagi 2008. godine, srebro na EP u Ajndhovenu 2012, srebro na Svetskom prvenstvu u Barseloni 2013. godine. U Svetskoj ligi sa Crnom Gorom osvojio je zlatnu i srebrnu medalju. Igračku karijeru počeo je 1994. u Primorcu iz Kotora, a igrao je još za Crvenu zvezdu, Bečej, Jadran Herceg Novi, Posilipo i Jug. Osvojio je veliki broj nacionalnih šampionata i kupova sa klubovima u Srbiji i Crnoj Gori, nezavisnoj Crnoj Gori, Hrvatskoj i regionalnoj Jadranskoj ligi.

Potom su usledila pitanja. Prvo je morao da se priseti koji momenat je obeležio njegovu karijeru.

"Osvajao sam medalje sa tri države. Ali trijumf u Malagi (EP 2008. godine na kojem je Crna Gora trijumfovala) je usledio nakon referenduma i na neki način je simbolisao pobedu malog protiv velikih. To je bio dokaz da možemo sa svima da budemo ravnopravni", prokomentarisao je Janović.

Na pitanje za čim najviše žali stigao je očekivani odgovor.

"Sportista uvek smatra da je moglo bolje. Možda najviše žalim što nismo osvojili medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu. Ali mnogo više sam srećan nego razočaran na kraju karijere", rekao je Janović.

Na opasku “šta dalje” Janović je odgovorio: “Nemam specijalni plan. Hoću da odmorim, imam problem trenutno da skočim u bazen”.

Nije imao precizan odgovor ni na potpitanje da li je bliži poziciji pored bazena ili fotelji: "Ne znam još. Može dosta stvari da se uradi…".

Na pitanje da li je odluku o završetku karijere podstakla sporna odluka sudija u finalu šampionata Evrope u Beogradu, odgovorio je odrečno: “Ne, nije to bila jedina nepravda koju sam doživeo u karijeri

Janović je na insistiranje novinara prokomentarisao i inicijativu navijača Crne Gore pokrenutu na Fejsbuku kojom ga mole da se predomisli i odloži završetak karijere nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Riju. 

"Hvala navijačima i na toj podršci. Inicijativa pokazuje koliko nas poštuju, ali moja odluka je definitivna. Ne postoji ni promil šansi da je promenim. Ponosam sam što sam predstavljao ovu državu ali ovo je kraj igračke karijere", poručio je Janović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC