• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Zakon o sportu Srbije - stop menadžerima!

Autor mondo.rs

Novi Zakon o sportu u Srbiji je stupio na snagu. Evo najznačajnijih odredbi.



Menadžeri u sportu mogu da budu problem, pogotovo kada u svoje "kandže" ščepaju mlade sportiste, posebno fudbalere.

Zato novi Zakon o sportu, koji je upravo stupio na snagu, donosi novine koje se odnose, pre svega, na zaštitu mladih sportista i relacijama sa menadžerima - ubuduće će ugovori o posredovanju sa menadžerima moći da se zaključe na najviše dve godine.

"Ne želim da naši sportisti, a posebno deca, postaju neka vrsta vlasništva drugih. Ugovori moraju biti overeni u skladu sa zakonom, a kada se zaključuju sa decom saglasnost moraju dati oba roditelja - zbog sigurnosti naše dece smo i pooštrili smo kriterijume. Čvrsto sam se zalagao za svaku od tih stvari, jer mi je zaštita dece najvažnija! Isto tako smo mislili i na vrhunske sportiste pa je uvedeno i njihovo obavezno osiguranje za vreme nastupa za reprezentaciju"
, rekao je ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Propisane kazne za nepostupanje po ovoim odredbama zakona su od 500.000 do dva miliona dinara.

Novčana kazna od 100.000 dinara propisana je u slučajevima da sportska organizacija i drugo pravno lice, ne vodi evidenciju transfera, odnosno prelazaka maloletnih sportista ili ne obavesti Ministarstvo u roku od 15 dana od svakog obavljenog transfera...

Ista kazna propisana je i ako sportska organizacija i drugo pravno lice ne omogući sportisti učešće u nacionalnoj sportskoj reprezentaciji.

Zakon propisuje i da njedna organizacija u oblasti sporta i to kako od republike, tako i od pokrajine i lokala, ne može da dobije više od 20 odsto od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, biće uveden jedinstveni vizuelni identitet reprezentacije, pooštravaju se sankcije za nedolično ponašanje na sportskim priredbama...

Poseban akcenat Ministarstvo je stavilo na široku dostupnost sporta svim građanima Srbije, otud i pogodnosti za roditelje maloletne dece.

"Sport mora da bude pristupačniji svim građanima Srbije, a pogotovu deci i najmlađima. Baš zbog toga novi zakon se u velikoj meri bavi pitanjem kako da olakšamo budžet roditelja. Velika je novina i to što će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina ubuduće biti besplatni, a roditeljima će svakako biti od pomoći to što visina članarine za maloletnike ne može da bude veća od 10% od prosečne zarade na nivou Republike Srbije", rekao je Udovičić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC