• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampionski odlazak legende!

Autor mondo.rs

Završena je jedna od najvećih karijera američkog fudbala, ali i američkog sporta uopšte. I to u velikom stilu.

Osvojio je titulu i poručio: "Od mene - dosta!"

Legendarni kvoterbek Pejton Mening (39) saopštiće u ponedeljak da više neće aktivno igrati i da je pobedom u finalu Superboula stavio tačku na karijeru za pamćenje.

Rukovodstvo šampiona NFL-a Denver Bronkosa pozvalo je još prošle nedelje novinare na današnju konferenciju za novinare, ali niko u klubu nije znao Meningovu odluku. Potom se "Šerif" javio u subotu uveče i rekao da je kraj. I otišao je kao legenda.

Karijeru je proveo u dva tima - Indijanapolis Koltsima, koji su ga 1998. odabrali kao prvog pika i u Denver Bronkosima, čije je napade vodio od 2012, pa do ove zime. I jedne i druge je po dva puta odveo do Superboula i sa jednima i drugima je osvojio po jednu titulu, 2007. i 2015.

MVP lige bio je čak pet puta, nikad nijedan kvoterbek nije bacio više tačdaun dodavanja (539), ničija dodavanja nisu imala dužu "jardažu" (71.940), niko nije imao više tačdaun dodavanja u jednoj sezoni kao on 2013. (55)...

Rekordnih brojki je mnogo u njegovoj karijeri i u njegovom slučaju cifre ne lažu o veličini svega što je postigao. Istovremeno, ostaće upamćen i ispravan način na koji je izgradio svoj kult, uprkos "mrljama", kao što su optužbe za seksualni "napad" u studentskim danima ili optužbe da je koristio hormon rasta pri oporavku.

Na dan kada je potvrđeno da Mening odlazi u penziju oglasio se i njegov veliki rival, Tom Brejdi. Na Fejsbuku je napisao da je Pejton promenio igru i da je sve oko sebe učinio boljim.

Congratulations Peyton, on an incredible career. You changed the game forever and made everyone around you better. It's been an honor.

Posted by Tom Brady on Sunday, March 6, 2016

Istorija će Meninga pamtiti kao predvodnika Koltsa, u kojima je izgradio ime, "pokrenuo" franšizu i probudio ljubav Indijanapolisa za fudbalom. Sa druge strane, ostaće upamćen i kao lider Denver Bronkosa, sa kojima je u kraćem periodu bio jako uspešan.

Njegovi treneri i saigrači isticali su njegovu neverovatno detaljnu pripremu za treninge, mečeve, kao i sposobnost da do najsitnijih segmenata prouči i zapamti, primera radi, svako tačdaun hvatanje svojih saigrača u karijeri.

"Nije bilo dana u kojem Mening nije radio da bi bio bolji. Na mnogo načina, pripremao se iz dana u dan, kao da je slobodan agent koji pokušava da izbori mesto u bilo kom NFL timu", pamti trener Detroita Džim Kaldvel, koji ga je trenirao u Minesoti.

"Kada igrate protiv njega, imali ste utisak da igrate protiv kompjutera koji zna šta se radili, šta radite i šta tek planirate uradite", rekao je trener Los Anđeles Remsa Džef Fišer.

Koliko su bili u pravu pokazao je i Meningov spektakularan povratak posle nekoliko operacija vrata.

Bila je to 2012. godina, kada je kao slobodan agent napustio Indijanapolis i potpisao za Denver. Kompletnu prethodnu sezonu je propustio zbog teške povrede, a na početku oporavka nije imao snage da baci loptu duže od 10 jardi.

A, onda je prešao u Denver i pokrenuo napad koji je 2013. izgubio u Superboulu, ali i ušao u istoriju!

...
Izvor: YouTube/NFL

U kasnim tridesetim, Mening je za četiri sezone u dresu Bronkosa "bacio" 17.112 jardi i 140 tačdaun dodavanja. Tim koji je ove sezone spektakularnom odbranom osvojio titulu ušao je te 2013. godine u istoriju po svom ubojitom napadu i NFL rekordu od 606 poena u jednoj sezoni!

Sin NFL legende Arčija Meninga, stariji brat kvoterbeka Džajantsa Ilaja Meninga (takođe dvostrukog šampiona) objasniće tokom dana javnosti razloge zbog kojih odlazi. I bez njegovih reči, može se zaključiti da je i odluku o penzionisanju doneo na pravi način i u pravom trenutku, kao i sve što je radio u karijeri.

Nećemo ga slušati kako izgovara svoje "Oma-ha", "Oma-ha" u ulozi kvoterbeka, na primer, Los Anđelesa i nećemo ga gledati kako u poslednjim trenucima menja napade nekog drugog, verovatno prosečnog NFL tima.

Poslednje sećanje na Pejtona Meninga kao igrača ostaće njegov odlazak sa 50. Superboula, sa trofejom "Vins Lombardi" u ruci. Baš kako i dolikuje prvom u redu za prijem u "Kuću slavnih", koji je znao kad je vreme za kraj.

Tagovi

NFL

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC