• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVAK ĐOKOVIĆ (OPET) NAJBOLJI SPORTISTA SVETA!

Autor mondo.rs

Treći put u karijeri, a drugi put uzastopno, najbolji srpski sportista svih vremena proglašen je i za najboljeg na planeti. A, rivali Mesi, Bolt, Kari, Hamilton...

Ponovo!

Treći put!

Drugi put uzastopno.

Dame i gospodo, Novak Đoković najbolji je sportista sveta, nakon što je večeras u Berlinu, na gala svečanosti, u prisustvu najboljih sportista i sportistkinja planete, pobedio Useina Bolta, Lea Mesija, Stefona Karija, Luisa Hamiltona...

Bravo, Novače! Ponosni smo!

Prošle godine, Đoković je za najboljeg proglašen u konkurenciji Hamiltona, Kristijana Ronalda, Renoa Lavilenija, Marka Markeza i Rorija Mekilroja, dok je 2012. dobio više glasova od Bolta, Mesija, Dirka Novickog, Sebastijana Fetela i Kadela Evansa.

Najviše titula:

4 - Rodžer Federer (2005, 2006, 2007, 2008)
3 – Novak Đoković (2012, 2015, 2016), Usein Bolt (2009, 2010, 2013)
2 – Mihael Šumaher (2002, 2004), Tajger Vuds (2000, 2001)



Pele, Majkl Džordan, Niki Lauda, Seve Baljesteros, Džon Mekinro, Šugar Rej Lenard, Greg Lemond, Džeki Džojner Kersi i sir Piter Blejk neki su od slavnih sportista koji su ranije činili žiri i pomagali promociju "Laureus" nagrade, dok su danas u žiriju, između ostalih, Franc Bekenbaure, Boris Beker, Sergej Bubka, sir Bobi Čarlton, Kafu, Sebastijan Kou, Nađa Komaneči, Marsel Desai, Luis Figo, Emerson Fitipaldi, Mika Hakinen, Migel Indurain, Jao Ming, Edvin Mozes, Ilie Nastase, Martina Navratilova, Karles Pujol, Monika Seleš, Mark Špic, Sačin Tendulkar, Alberto Tomba, Katarina Vit, itd.

I to mnogo govori, jer kada vas ovakve veličine proglase za najboljeg, onda "težini" priznanja nema rasprave.

Za najbolju sportistkinju sveta proglašena je teniserka Serena Vilijams, kojoj je malo nedostajalo da u 2015. osvoji sva četiri gren slema, ali koja je i bez toga bila takmičarka bez premca na WTA turu.

Amerikanki je to treći trijumf, posle "Laureusa" koji je dobila 2003. i 2010. godine, a više od jednom za najbolju proglašena je samo još ruska atletičarka Elena Isinbajeva (2007, 2009).

Konkurencija su joj bile prošlogodišnja pobednica, atletičarka iz Etiopije Genzebe Dibaba, skijašica iz Austrije Ana Feninger, sprinterka s Jamajke Šeli En Frejzer Prajs, plivačica iz SAD Keti Ledecki i fudbalerka iz SAD Karli Lojd.

Za najbolji tim godine proglašeni su ragbisti Novog Zelanda.

Zimus, "Ol bleksi" osvojili su Svetsko prvenstvo u Engleskoj na impresivan način! Oni su prekinuli vladavinu Nemaca, s obzirom da je "Laureus" u ovoj kategoriji prethodne dve sezone odlazio u ruke fudbalske reprezentacije Nemačke, prvaka sveta iz Brazila 2014, odnosno fudbalera Bajerna iz Minhena, koji su 2013. osvojili "Tripletu".

Kada je ragbi u pitanju, 2004. "Laureus" su osvojili Englezi, a 2008. reprezentacija Južne Afrike.

Proboj godine izveo je golfer Džordan Spit, koji je bio nominovan i u kategoriji sportista godine.

Plivač Daniel Dijas proglašen je za najboljeg sportistu planete sa invaliditetom.

Nagradu za životno delo dobio je kulni pilot "Formule 1", Austrijanac Niki Lauda, koji je tri puta bio prvak sveta i koji je, važnije od toga, preživeo strašnu nesreću u kojoj mu je lice u celosti izgorelo, ali je neverovatnom snagom duha i istrajnošću uspeo da se vrati na stazu i natavi da pobeđuje.

Organizator gala predstave u Berlinu nisu zaboravili ni slavnog holandskog fudbalera Johana Krojfa, koji je nedavno izgubio borbu sa teškom bolešću. Najbolji holandski i verovatno najbolji evropski fudbaler svih vremena, posthumno je dobio nagradu nazvanu "Sportski duh".

Johanovom sinu, Đordiju, bivšem fudbaleru Barselone i Mančester junajteda, priznanje je uručio bivši kapiten Barse, kluba u kojem je pokojni Krojf ostavio neizbrisiv trag, Karles Pujol, inače i sam član žirija.

Fabio Kapelo, Alesandro Del Pjero i Raul Gonzales govorili su veoma dirljivo o Krojfu.

Važno je napomenuti da se "Laureus" dodeljuje za ostvarenja iz prethodne sezone, odnosno da najviše uticaja na nagradu imaju rezultati iz 2015, ali nije samo to presudno. Gleda se i imidž sportiste, njegov humanitaran rad, odnos s navijačima, rivalima i javnošću, koliko on radi na očuvanju ugleda sporta kojim se bavi, itd.

Svi dosadašnji osvajači po godinama:



Kakvu je nagradu dobio i kakvog sportistu imamo najbolje svedoči konkurencija u kojoj se Đoković takmičio ove sezone.

Najbrži čovek svih vremena, svetski rekorder, višestruki olimpijski i svetski šampion, Usein Bolt.

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji fudbaler svih vremena, petostruki osvajač FIFA "Zlatne lopte", Lionel Mesi.

NBA zvezda, zvanični šampion i MVP košarkaš iz prethodne sezone, najbolji šuter svih vremena, Stefon Kari.

Trostruki svetski i aktuelni šampion sveta u Formuli 1, Luis Hamilton.

Svetski "Broj 1" u golfu, osvajač dva "mejdžor" trofeja u prethodnoj sezoni, Džordan Spit.

NOVAČE, SVAKA ČAST!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC