• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak izgubio u finalu, Mareju trofej za rođendan!

Autor mondo.rs

Srpski teniser Novak Đoković nije odigrao dobar meč u Rimu, pa je u finalu poražen od Endija Mareja rezultatom 2:0 (6:3; 6:2). Britancu trofej za rođendan!

Endiju Mareju trofej za 29. rođendan!

Britanski teniser osvojio je turnir u Rimu pošto je u finalu pobedio srpskog tenisera Novaka Đokovića, koji danas nije bio na svom prepoznatljivom nivou.

Marej je tako došao do svoje desete pobede u međusobnim susretima sa Đokovićem, a današnja je bila jedna od najubedljivijih, pošto je slavio za manje od sto minuta.

ENDI MAREJ - NOVAK ĐOKOVIĆ 2:0 (6:3; 6:2)

Britanac je uspeo da odigra protiv tradicije danas i da osvoji svoj prvi trofej u glavnom gradu Italije. Osim što mu je ovo "prvenac" na ovom turniru, on je morao i da se bori sa teniserom sa kojim ima negativan skor (sada 23:10), a nikada do sada ga nije ni pobedio na šljaci. Uprkos tome, odigrao je skoro savršen meč i sasvim zasluženo slavio danas.

Novaka je malo omelo polufinale sa Keijem Nišikorijem koje se "razvuklo" kasno u subotu, a pre toga je imao i dug meč sa Nadalom, dok je Endi Marej igrao znatno kraće duele i ušao je "svežiji" u ovaj meč. 

Problem je pravila i kiša koja je jako padala na početku seta, ali je sudija Štajner odlučio da ne prekida meč, pre svega jer teniseri i nisu insistirali na tome. Novak je potom u drugom setu umalo pao u tri situacije (!), prigovarao je sudiji zbog neprekidanja meča, ali je kiša tada već prestala, pa je jasno zašto se glavni sudija odlučio za to.

ISTORIJA

Britanac je prekinuo špansko-srpsku dominaciju u Rimu. Od 2003. godine se na ovom turniru "ređaju" Novak Đoković i trojica španskih tenisera, Karlos Moja, Feliks Mantilja i naravno Rafael Nadal, a Endi je prvi Britanac još od Džordža Patrika Hjuza koji je ovaj turnir osvojio 1931. godine.

Bio je izuzetno siguran na svoj servis, naročito na prvi, a koliko je bio dobar potvrđuje i podatak da je u prvom setu dozvolio Novaku da osvoji samo pet poena kada bi on servirao. Novak tako nije ni došao do prilike za brejk, a "mučio" se na svojim gemovima koji su dugo trajali, pa je prvi set dobio 6:3.

"Jače" je Novak ušao u drugi set, ali bez obzira na to, ključne poene u meču je, kao po pravilu, dobijao Britanac. Novak je igrao mnogo bolje, stvorio pet brejk šansi, ali je uprkos tome dva puta "gubio" servis, pa je Đoković i ubedljivije izgubio drugi set. 

Ali, i 400 ATP bodova.

A, za sedam dana počinje Rolan Garos!

N A J A V A

Sedam dana od Madrida - sve je isto!

Dvojica najboljih tenisera sveta, Novak Đoković i Endi Marej, sastaju se po 33. put, a mesto novog okršaja sada je Rim. Mesto na kome je srpski teniser do sada četiri puta osvajao trofej, a britanski do sada nije igrao ni finale - čeka novog pobednika.

Đoković će danas imati šansu da odbrani trofej osvojen u glavnom gradu Italije, odnosno, imaće šansu da napravi pravi het-trik, ali sa druge strane ima tenisera koji je željan "revanša", i koji je u odličnoj formi.

Anketa

Ko osvaja Rim?

  • Novak Đoković

    72.22% (26)

  • Endi Marej

    27.78% (10)

Ko osvaja Rim?

Rezultati

Novak je daleko teže došao do finala pošto je posle velike muke, i to kasno sinoć, bio bolji od upornog Keija Nišikorija 2:1. Do finala je stigao preko Robera, Belučija, i najvećeg "zalogaja" Rafaela Nadala u četvrtfinalu, dok je Marej proveo duplo manje vremena na terenu od njega, pa je u Rimu eliminisao Kukuškina, Šardija, Gofana i Puja, sve maksimalnim rezultatom.

Međutim, uprkos tome što je Marej "svežiji", ona daleko bitnija statistika tiče se međusobnih susreta.

Srpski teniser je tu ubedljiv i vodi 23:9, a izgubio je samo jedan od poslednjih 13 mečeva protiv Mareja. Juče je sam sebi napravio povredu na zglobu, kada je reketom udario po njemu, a nadamo se da je sanirao povredu i da je spreman za novi trofej.

Ono što je zanimljivo je da Endi Marej danas slavi svoj 29. rođendan, pa će mu to biti dodatna motivacija, ali verujemo da će Novak pronaći neki drugi način da mu čestita.

Meč počinje u 17 časova.

MEČ UŽIVO:

3:6 - Kraj, Endi je šampion Rima!

3:5 - Kad neće - neće. Novak je "spremio" gem za "brejk lopte", ali je sa dva poklona vratio Mareja u meč. Izbacio je dve lake lopte iza osnovne linije, a kada se iznervirao zbog toga, Mareju je bilo lako da osvoji još jedan poen.

3:4 - Konačno i malo sreće, možda i prvi poen koji je bio "50-50", a da ga je Novak prigrabio. U ključnom trenutku lopta je zakačila sajlu i prešla na Marejevu stranu, a problem sa terenom pokazao se još jednom kada se Novak kretao ka mreži, ali je zbog proklizavanja morao da zastane i izgubio je poen.

"Tri puta sam umalo izvrnuo zglob, i to u poslednja tri gema, a ti to ignorišeš", rekao je Novak sudiji Štajneru, ali opet bez efekta.

2:4 - Potvrđuje brejk Marej, perfektan je na svoj servis. Naročito na prvi. Novak je imao šansu, ali bez brejk šanse.

- Na tribinama je i Frančesko Toti, slavni fudbaler Rome... Ne znamo za koga navija na ovom meču.

2:3 - BREJK! Ovo nismo očekivali, bar po do sada prikazanom...

Marej je sa dve greške Novaka došao do 0:30, ali se Novak dobrim poenima iz bekhenda vratio u meč. Međutim, agresivnost i preuzimanje odgovornosti u svoje ruke, koje često nije bilo odlika britanskog tenisera, sada su rezultovale sa još dva osvojena poena i napravljenim brejkom.

2:2 - Novak igra odlično, ali Mareja spasava servis. Igralo se "poen za poen", a Đoković je imao i dve brejk šanse u ovom gemu, ali na njegovu nesreću to nije bilo na njegov drugi servis, koji ga u ovom trenutku i ne služi toliko, već se "izvlačio" odličnim prvim servisom, odnosno kombinacijom servisa i voleja. Tu je bio nepogrešiv...

Ono što je bio problem je opet teren. Novak se priliko "zagrevanja" za smeč umalo okliznuo i pao, na šta je prigovorio glavnom sudiji, ali je on i ovoga puta ignorisao.

2:1 - Za početak, dobro je da je Novak siguran u svoj servis. Sve je bolji u "svojim" gemovima, a čini se da je konačno proradio i taj "drop-šot". Tome doprinosi i vlažan teren, ali i to što je namestio ruku. Marej nastavlja da "gunđa" u bradu.

1:1 - Šteta!

Najbolji Novakov gem do sada. Konačno je Novak uspeo da "produži" poene, a samim tim i da stvori prvu brejk loptu do sada. Sa dva odlična riterna uspeo je da stvori sebi poziciju za mirniji gem, u kojem ne "jurca" sve vreme, ali je lob preko Endija bio loš i izašao je van terena.

Odličnim servisima Marej ipak osvaja gem, ali je jako nervozan.

Imao je Novak i mali incident, kada mu je "skliznula" patika, pa je zamalo završio u cveću.

1:0 - Dobro počinje Novak drugi set. Jako je "tukao" sa osnovne linije, i za razliku od većeg dela prvog seta, sada je pogađao i "linije". Osvojio je ovaj gem bez izgubljenog seta, a Marej je prigovorio sudiji zašto ne prekine meč.

Upkos tom prigovoru, nastavlja da se igra.

3:6 - SET! Endi Marej zasluženo dobija prvi set. Tek na kraju je Novak uspeo da riternima "nađe" ritam, osvojio je ponovo dva poena, ali nije nijedno stvorio "brejk šansu", ali je bio blizu. Perfektnim drop-šotom završio je prvi set u svoju korist, a kiša ponovo počinje da pada.

14 grešaka Đokovića u prvom setu i samo 5 poena na njegov servis.

3:5 - Odlično je počeo gem, pa je Marej rizikovao na riternu, a potom i osvojio dva poena. Međutim, Novak se vratio na "mod sa početka" i finiširao gem. Neverovatni su Marejevi riterni danas, igra zaista sjajno.

2:5 - Najbolji Novakov gem na Endijev servis do sada. Uspeo je da osvoji dva poena, imao je 30:30, ali je odličan forhend, kada je u raskoraku uhvatio Noleta, bio taj koji je promenio tok gema. Potom je as udarcem došao do 5:2, pa su uzalud bili i Novakovi prvi poeni na mreži.

2:4 - Ovo je već bolje. Sada je bekhendom popravio utisak, uspeo da poremeti Mareja, koji je u ovom gemu osvojio samo jedan poen. Proradio je i servis, što je vrlo važno, jer je Endi najviše pretio na Novakov drugi, kada ulazi duboko u polje i pokušava da "riternira".

1:4 - Britanac potvrđuje brejk, ali se bar malo "popravio" Đoković. Došao je do svog prvog poena na servis Endija, ali ne i više od toga. Nije iskoristio poklon Mareja na mreži, a potom je još dve lopte izbacio u aut.

1:3 - Brejk!

Marej igra zaista dobro sa osnovne linije, i ono što je važnije za njega, greši daleko manje od srpskog tenisera. Sada je "kumovao" osvajanju brejka za Endija Mareja, pošto je neke lopte izbacivao u aut. 

Na početku gema iznervirao ga je jedan gledalac koji nije mogao da pronađe mesto na tribinama, a zbog burne reakcije po završetku gema, dobio je opomenu od sudije. Kiša kao da prestaje.

1:2 - Marej ponovo maksimalan na svoj servis, Đoković nije imao ni šansu. Izbacio je dve lopte u aut, a preostala dva poena Endi je osvojim pomoću smeča i asa. Kiša pada sve jače i nije nemoguće da dođe do prekida, ali nijedan od tenisera nije to (još) zatražio.

Ipak, na signal Novaka, sudija je proverio teren i odlučio da se meč nastavi.

1:1 - Uf, bilo je izuzetno teško...

Endi Marej je u ovom gemu stvorio tri brejk šanse, ali je zahvaljujući svojim direktnim poenima, ali i greškama Britanca, uspeo da ih spasi, a potom i da osvoji gem, koji je dugo trajao. Obojica su grešila iz forhenda, a Novaku i dalje ne funkcioniše "drop-šot".

Đokovića izgleda dodatno nervira količina šljake na terenu, i stalno je uklanja, a počinje kiša u Rimu.

0:1 -Endi Marej dobija prvi gem, bez izgubljenog poena. Đoković je ponovo oprobao svoj drop-šot, a kao i u većem delu turnira, ni sada nije uspeo da dođe do poena uz pomoć njega. Poslednji poen je prekinuo Marej jer je smatrao da je bio aut, što je glavni sudija i potvrdio.

- Endi će prvi servirati.

- Pogledajte kako je Australijan Open danas čestitao rođendan Mareju... Vrlo čudno!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC