• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strah od zika: Novak ide u Rio, Gasol možda ne

Autor mondo.rs

Brojni sportisti zabrinuti za zdravlje vagaju da li će putovati na Olimpijske igre. Neki golferi već odustali.

 Strah od zika virusa na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016 Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Brojni sportisti zabrinuti su zbog virusa zika i doveli su u pitanje učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Epidemija je počela pre godinu dana u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja.

Grupa od 152 zdravstvena stručnjaka uputila je krajem prošle nedelje otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj agenciji, pozivajući da se Igre odlože ili premeste "u interesu javnog zdravlja".

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i redak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize. Autori pisma takođe ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskoreni zika - virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Uprkos tim podacima i Svetska zdravstvena organizacija, ali i Međunarodni olimpijski komitet odbacili su mogućnost odlaganja ili izmeštanja Olimpijskih igara.

"Nema opasnosti po javno zdravlje koja bi opravdala odlaganje ili otkazivanje Igara", navela je Svetska zdravstavena organizacija.

Najbolji srpski sportista Novak Đoković izjavio je da je nezamislivo da virus odloži najveću svetsku sportsku manifestaciju.

"U ovom trenutku, planiram da igram. Ništa se nije promenilo, ali videćemo kako će se stvari razvijati", rekao je Đoković.

Njegov kolega, bBritanski teniser Endi Marej rekao je da će pre odlaska u Rio tražiti savet lekara povodom virusa zika.

"Razgovaraću sa lekarima o tome i videću šta mi savetuju. Planiram da igram, ali ne znam kakva je tamo trenutna situacija. Moram da dobijem više informacija pre nego što donesem odluku", rekao je Marej, nakon što su još ranije golferi Rori Mekilroj, Deni Vilet i Šejn Lori naveli da bi mogli da odustanu od odlaska u Rio, dok su se sa takmičenja su se već povukli Australijanci Adam Skot i Mark Lejšman.

I španski teniser Pau Gasol ne krije da je zabrinut, kao i da vaga da li će putovati u Brazil ovog leta.

"Razmišljam da li ću ići na Olimpijske igre. Smatram da su zdravlje takmičara, ali i navijača u Riju najvažnija stvar. Dobijam redovno informacije i delim ih sa saigračima i drugim španskim sportistima. U ovom trenutku vodi se otvorena polemika oko toga. Nadam se da će nam MOK i Svetska zdravstvena organizacija predočiti rizike koje postoje Brazilu, jer je zika virus ozbiljna pretnja", izjavio je za Pau Gasol.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru održaće se od 5. do 21. avgusta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC