• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poraz Đokovića, sad je sve na Mareju!

Autor mondo.rs

Najbolji teniser sveta prvi put u 15 međusobnih susreta izgubio od Marina Čilića i u subotu bi mogao da padne sa vrha ATP liste.

Novak Đoković nije uradio ono što je bilo do njega da ostane najbolje rangirani teniser sveta!

Da bi bio siguran da će zadržati poziciju na kojoj boravi čak 122 nedelje, morao je da se plasira u finale Mastersa u Parizu, ali je u petak uveče izgubio u četvrtfinalu od Hrvata Marina Čilića - 4:6, 6:7 (2:7)!

Sada ga od primopredaje trona dele samo dve pobede Endija Mareja, u četvrtfinalu nad Tomašom Berdihom i u eventualnom polufinalu nad Milošem Raonićem ili Žo Vilfridom Congom. Ako se Britanac plasira u finale, nezvanično će postati "broj jedan" u subotu uveče, a zvanično u ponedeljak ujutru.

Novak se, dakle, nalazi na ivici prekida četvrte najduže vladavine u istoriji. Duže od njega su lideri svetske rang liste - u kontinuitetu - bili Rodžer Federer (237 nedelja), Džimi Konors (160) i Ivan Lendl (157).

Ostaje još da se vidi da li će Marej izdržati psihološki pritisak i da li će fizički biti na nivou potrebnom za ostvarenje cilja. On je pre Pariza trijumfovao u Beču, Šangaju i Pekingu i u seriji je od 16 dobijenih mečeva na ATP turnirima.

Podatak da je Đoković u duelima sa Čilićem do danas imao skor 14:0 i da nije uspeo da održi pozitivan niz dug osam i po godina, još jedna je potvrda onoga što su mogli da primete svi koji su gledali njegove mečeve nakon poraza u finalu US opena. Novak, jednostavno, nije više na svom uobičajenom, vrhunskom nivou.

U petak je pri rezultatu 4:5 u prvom setu relativno lako izgubio gem na svoj servis i došao u poziciju da se "čupa", kao dan ranije protiv Grigora Dimitrova.

Čak i kada mu se pružila idealna prilika da izbori treći set, kada je imao 5:4 i servis, svojim greškama je praktično poklonio protivniku taj gem i vratio ga u "egal" - 5:5. Pri rezultatu 5:6 spasio je dve vezane meč lopte, ali mu to nije dalo psihološki zamah za "taj brejk", u kome je dominirao Čilić.

Danas je bio bolji, agresivniji i hrabriji, zasluženo je došao do prve pobede u karijeri nad osvajačem 12 grend slem titula. Novaku ostaje da vidi šta će do kraja ovog Mastersa uraditi Marej, a onda će imati nekoliko dana da se pripremi za završni ATP šampionat u Londonu, gde brani titulu.

Treba istaći da će Masters u Parizu dobiti novog šampiona posle tri godine, pošto ga je Novak osvajao 2013, 2014. i 2015.


IZ GEMA U GEM

DRUGI SET

- 6:7! "TAJ BREJK": Čilić posle dva odlična servisa vodi 4:1. Novak je smanjio na 4:2, ali je Čilić dobrim reternom "izazvao" grešku Đokovića. Vodi 5:2 i ima dva servisa... Kraj, 7:2! Pobeda Čilića, poraz Đokovića, možda i za gubitak prve pozicije na ATP listi.

- 6:6 Kroz "iglene uši" se provukao Novak Đoković. Čilić je vodio 15:40, imao dve vezane meč lopte, ali je Srbin prvu spasao odličnim servisom i volejom na mreži, dok se u drugoj situaciji grčevito (i umešno) branio, pa preuzeo inicijativu i vinerom iz forhenda došao do 40:40.

- 5:6 Čilić opet vodi, Novak će servirati za odlazak u "taj brejk".

- 5:5 Izjednačenje. Đoković je lako propustio šansu da se vrati u "egal" i izbori treći set. Napravio je dve neiznuđene greške, a na 15:40 odservirao dvostruku grešku.

- 5:4 Konačno! Novak pravi brejk i to "sa nulom" i nalazi se nadomak osvajanja drugog seta. Serija sjajnih reterna, tenisera kome je to jedna od najjačih strana.

- 4:4 Činilo se pri 40:0 da će to biti lagan gem, ali onda je Novak udario lopticu ramom reketa, pa ga je Čilić "prošao" top spin forhendom i smanjio na 40:30. Srpski teniser sačuvao je prisebnost i posle duge razmene nadmudrio Čilića na mreži.

- 3:4 Siguran Marin Čilić. Svakim sledećim njegovim minimalnim vođstvom povećava se pritisak na Đokovića.

- 3:3 Set i dalje u ravnoteži.

- 2:3 Šteta! Iznenada se Novaku ukazala lepa prilika. Vodio je 15:40 i bio na pragu brejka, ali je Čilić osvojio četiri poena zaredom. Obe brejk lopte spasao je odličnim prvim servisom.

- 2:2 Odličan gem Đokovića, sa skraćenom bekhend paralelom na liniju za kraj.

- 1:2 Bez problema za Hrvata.

- 1:1 Izjednačenje nakon dve vezane neiskorišćene brejk lopte Čilića.

- 0:1 Opet počinje Čilićevim vođstvom, a Novak "juri" njegovu prednost.

PRVI SET

- 4:6 Đoković gubi gem na svoj servis i prvi set! Imao je Novak sreće da Čilić posle dva forhend vinera promaši "zicer" pri 30:40, ali je Hrvat ubrzo nagrađen za agresivnu i odvažnu igru. Novak je u razmeni sa osnovne linije poslao bekhend u mrežu, a Čilić iskoristio drugu set loptu.

- 4:5 Čilić uzvraća istom merom. Videćemo šta nas čeka posle dva "brza" gema i kratke pauze. Novak će servirati za ostanak u setu.

- 4:4 Đoković ubedljiv na svoj servis. Nije prepustio Čiliću ni poen.

- 3:4 Imao je Novak brejk šansu, ali je Čilić odlično odservirao u pravom trenutku. Nakon dva izjednačenja, Hrvat je uzeo gem "na razliku".

- 3:3 I Novaka je dobro služio prvi servis.

- 2:3 Čilić opet vodi. Ključni poen osvojio je servisom, pri 30:15.

- 2:2 Siguran Đoković. Bez izgubljenog poena osvaja gem i dolazi do izjednačenja.

- 1:2 Najbolji teniser sveta vraća brejk, dobrim delom zahvaljujući Čiliću, koji je prvi "pukao" u ključnim razmenama udaraca sa osnovne linije.

- 0:2 Đokovićev servis i - brejk! Imao je prednost, činilo se i čistu situaciju, ali...

- 0:1 Čilić prvi servira i čuva svoj servis. Za oko tri minuta igre, Hrvat otvara meč vođstvom u gemovima.

N A J A V A

Posle Žila Milera i Grigora Dimitrova, na redu je Marin Čilić!

Novak Đoković igra protiv rivala iz Hrvatske, 10. igrača sveta, za plasman u polufinale Mastersa u Parizu, gde je već tri godine nepobediv.

Đoković i Čilić sretali su se 14 puta i Srbin je odneo isto toliko pobeda! Poslednji put igrali su u polufinalu US opena 2015 i naš teniser je trijumfovao u tri seta, uz samo tri izgubljena gema.

Ove večeri, međusobnim duelom, njih dvojica odrediće ko će u borbi za finale igrati protiv Amerikanca Džona Iznera, koji je u petak popodne bio bolji od zemljaka Džeka Soka - 7:6 (8:6), 4:6, 6:4.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC