• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković: Sada nemam barijere

Srpski teniser tvrdi da se sada mnogo bolje osjeća na Australijan openu nego prošle godine kada je igrao kao branilac trofeja.

 Đoković: Sada nemam barijere Izvor: MONDO

Novak Đoković je u prvom takmičarskom meču u 2010. pobijedio. Očekivano, pred njim je koplja položio Španac, Daniel Himeno-Traver, koji je pružio žestok otpor u prvom setu.

Ipak, treći reket svijeta stigao je do drugog kola Australijan opena i duela sa Švajcarcem, Markom Kjudinelijem - 7:5, 6:3, 6:2.

"To mi je bio prvi meč u godini, pa sam sporije startovao, a imao sam izuzetno raspoloženog protivnika", ocijenio je Đoković.

"Uslovi su bili čudni. Loptice su 'čupave' i spore. Bilo je teško napraviti direktan poen. Naspram sebe sam imao brzog igrača, koji nije imao šta da izgubi. Imao je izuzetno visok procenat prvog servisa. Nije tajna da sam se mučio u prvom setu. Na kraju sam ga dobio i bio srećan zbog toga", nastavio je srpski teniser.

Beograđanin je odlučio da prije Australijan opena ne učestvuje ni na jednom turniru i tako se spremi za prvi gren slem u godini.

"Gren slem turniri su specifični, jer traju dvije nedelje i igraju se na tri dobijena seta. Nijednog protivnika ne smijete da potcjenite, a naročito u uvodnim kolima morate da shvatite ozbiljno one gore rangirane, koji se bore i nemaju šta da izgube".



Prema Đokoviću, postoje dva načina za igranje prve nedelje i oba su podjednako dobra - ili se napregnuti i protivnika slomiti po kratkom postupku kako bi se što manje vremena provelo na terenu ili se malo opustiti i sa više utrošenog vremena izgubiti manje energije.

"To što sam u prvom meču proveo malo više vremena na terenu, smatram pozitivnim. Psihički sam spreman i dobro se krećem. Igram dovoljno dobro da mogu da se nosim sa najboljima. Međutim, moram da idem korak po korak".

Na pitanje kako se sada osjeća u odnosu na prethodne gren slemove, Đoković je napravio paralelu sa prošlogodišnjim Australijan openom na kome je predao četvrtfinalni meč Endiju Rodiku.

"Prošle godine na Australijan openu imao sam mentalne barijere. Tada sam prvi put bio u ulozi branioca trofeja na gren slemu. Bilo je teško izboriti se sa pritiskom i velikim očekivanjima. Bio je to mučan osećaj. Takođe, tada je bilo mnogo priča na temu da li treba da promenim reket ili ne... Sada osjećam da mogu mnogo više da pružim".

U nedelju je Đoković u Melburnu bio učesnik egzibicionog meča humanitarnog karaktera tokom kojeg je skupljeno više od 200.000 dolara za postradale na Haitiju. Federer, Nadal, Rodik, Hjuit, Kim Klajsters i Serena Vilijams bili su dio predstave, u kojoj je ipak Srbin imao glavnu ulogu u zabavljanju publike.

"Zabava je zabava, a posao je posao. Sada sam koncentrisan na teren i cilj mi je da dam sve od sebe. Naravno, pokušavam da uživam u svakom trenutku života, pa i na terenu. Zadovoljan sam i kako je prošla egzibicija. Mogli bismo češće da organizujemo takve događaje u dobrotvorne svrhe. Međutim, teško je okupiti tenisere i teniserke na jednom mjestu. Ovo je bila sjajna ideja, svi smo pokušali da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna".



Na konstataciju da za trofej na Australijan openu konkuriše šest-sedam tenisera za razliku od prethodnih gren slemova kada je u favorite svrstavano tri ili četiri igrača, Novak je rekao:

"Slažem se. Ovo će biti najzanimljiviji gren slem u posljednjih pet-šest godina upravo iz tog razloga - postoji grupa igrača koja je sposobna da osvoji titulu. Naravno, Federer i Nadal su glavni favoriti, ali tu smo i Marej, Del Potro, Rodik i ja. Takođe, Davidenko igra izuzetno dobro u posljednje vrijeme".

Đoković se osvrnuo i na predstojeći Dejvis kup meč - Amerikanci će, bez Endija Rodika i Džejmsa Blejka, gostovati u Beogradskoj areni početkom marta.

"Dejvis kup je jedinstveno takmičenje, jer se igra timski, a u našem sportu to se ne dešava često. Zato za svaku naciju mnogo znači učešće u Svjetskoj grupi".

"Mi teniseri između sebe, ali i sa ljudima koji vode sport u Srbiji i sa vlastima, razgovaramo o tome kako da sport učinimo atraktivnijim za navijače. ATP ima razumijevanja za to što hoćemo, ali ne bih pričao mnogo o tome. Svjetsko ekipno prvenstvo u tenisu i još mnoge druge stvari su za sada samo ideje. Još nisu blizu realizacije", zaključio je Novak Đoković.

(MONDO, foto FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC