• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AO: Federer je ipak tata

Najbolji teniser sveta očitao lekciju Endiju Mareju u finalu 6:3, 6:4, 7:6 i lansirao Đokovića na drugo mesto ATP liste.

 AO: Federer je ipak tata Izvor: MONDO

Rodžer Federer "lupio" je i 16. recku... Četvrtu u Melburnu. POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

Švajcarac je prošle godine oborio rekord po broju osvojenih gren slem titula, ali se ne zaustavlja. Pokazao je to osvojivši trofej na Australijan openu pobjedom nad Endijem Marejom, ostvarenom za 161 minut, u svom 22. gren slem finalu - 6:3, 6:4, 7:6 (11).

Federer će, naravno, ostati "broj jedan" svjetskog tenisa, a od ponedeljka će "broj dva" prvi put u karijeri biti Novak Đoković, zahvaljujući porazu Mareja, koji će biti treći, Nadal će pasti na četvrto mjesto...

Ljubitelji tenisa, a naročito navijači britanskog tenisera, očekivali su više od njega. Vjerovalo se da Marej može da u svom drugom gren slem finalu osvojio prvi trofej. To uvjerenje vladalo je samo u prvih nekoliko gemova finalnog meča na Rod Lejver areni.

Škot može da nađe opravdanje u bolu koji je osjećao u većem dijelu meča, a koji se jasno oslikavao na grimasama na njegovom licu.

Federer je napravio dva brejka u prvom setu, njegov rival samo jedan, pa je rezultat bio 6:3 poslije 43 minuta. Švajcarac je pravio malo više grešaka, ali i dosta više vinera. Ipak, ključno je bilo to što je prvi reket svijeta mnogo bolje servirao (odnos procenata ubačenog prvog servisa 69-45).

Taj trend nastavio se i u drugom setu (6:4, 46 minuta) u kome Marej nije imao nijednu brejk šansu.

Peti nosilac se brecnuo u trećem setu (72 minuta). Od 2:2 stigao je do 5:2 (uz jedan brejk). Međutim, ubrzo zatim je ponovo "spušten na zemlju".



U gemu u kome je servirao za svoj prvi set u gren slem finalima (u jedinom prethodnom izgubio upravo od Federera 0:3 na US openu 2008), pri rezultatu 5:4, Švajcarac je sa nekoliko poteza pokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim igračem u istoriji tenisa i uzvratio brejkom.

U uzbudljivom taj-brejku, u kome je konačno viđena atraktivna igra, Marej je propustio pet set lopti, a Federer je iskoristio treću meč loptu (13:11).

Federer je trijumfom u Melburnu prišao na samo "minus jedan" u međusobnim duelima sa Marejom. Smanjio je na 5:6. Inače, to je treći uzastopni uspjeh Švajcarca poslije četiri "vezane" pobjede 22-godišnjg tenisera rođenog u Glazgovu.

Velika Britanija će tako još sačekati na gren slem trofej. A čeka već 74 godine.

"Kralju" iz Bazela pripalo je 1.845.800 dolara, a poraženom finalisti 922.900.

Prije finala u muškom singlu, Indijac Leander Paes i Kara Blek iz Zimbabvea osvojili su titulu u konkurenciji mješovitih parova. Prvi nosioci u finalu su savladali češko-rusku kombinaciju Jaroslav Levinski-Jekatarina Makarova rezultatom 7:5, 6:3.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC