• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi protiv 177. na svetu, ali je ipak derbi

Autor mondo.rs

Novak Đoković i Žo-Vilfred Conga boriće se za treće kolo Australijan Opena, ukupno 23. put u karijeri, treći put u Melburnu, u prvom meču posle 2016. godine

Novak Đoković i Žo Vilfred Conga nisu već dugo "ukrstili rekete". Razlog su povrede zbog kojih su obojica morali na duže pauze u poslednje vreme, odnosno "pod nož".

Novak je imao ozbiljnih problema sa laktom 2017, a Conga godinu dana kasnije sa kolenom, zbog čega je morao i na operaciju.

Priliku da se ponovo sastanu posle dužeg vremena dobili su u drugom kolu Australijan Opena - Đoković posle pobede nad Mičelom Krugerom (6:3, 6:2, 6:2), a Conga nakon što je savladao Martina Kližana, takođe u tri seta - 6:4, 6:4, 7:6 (7:5).

 Francuz je u Melburn stigao koristeći zaštićeni renking budući da je sedam meseci bio van terena, što ga je odvelo van Top 200 na ATP listi, najniži plasman od 2007. godine.

Najbolji plasman imao je u februaru 2012. godine, kada je bio peti igrač sveta, a sada je trenutno na 177. poziciji.

Duel u Melburnu će biti ukupno njihov 23. u karijeri, a Đoković vodi 16:6 u pobedama.

Ujedno to će im biti prvi susret od US Opena 2016. godine, kada je Conga predao meč četvrtfinala posle dva seta.

Oni su igrali i na Australijan Openu, i to dva puta do sada.

Posebno se pamti meč finala 2008. godine, njihov prvi u karijeri, kada je Đoković slavio rezultatom 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 i podigao prvi grend slem ikada. Njime je otvorio kolekciju trofeja, koja za sada broji 14 pehara, od čega čak šest na Australijan Openu.

"Dobro se sećam tog meča pre 11 godina, a od tada nam se dogodilo mnogo stvari. I on se, kao i ja, borio sa povredama i drago mi je što se vratio i opet igra dobro", rekao je Đoković uoči novog duela sa Francuzom.

Conga se revanširao Đokoviću za taj poraz u finalu, dve godine kasnije, kada ga je savladao u četvrtfinalu (7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1).

"Izgubio sam od njega 2010. i znam šta da očekujem. Pripremiću se za taj meč kao i za svaki drugi. Optimističan sam, ali i pun poštovanja za rivala i pokušaću da učinim sve što budem mogao kako bih pobedio", poručio je prvi teniser sveta.

Conga je poslednju, šestu pobedu, protiv Novaka ostvario 2014. godine na mastersu u Kanadi, a onda pretrpeo tri poraza u nizu.

Oporavljen i osokoljen posle trijumfa na startu prvog grend slema sezone, Francuz dočekuje težak ispit.

"Nije mi lako, jer moram da testiram i svoj um. Morate da budete sigurni da li i dalje želite da igrate i da uložite veliki napor da se vratiti na najbolji nivo. Sada se osećam kao da je 2007. Ili 2008. godina. Ljudi malo očekuju od mene, ali to je i dobro. Radim, skoncentrisan sam i trudim se da napredujem kako bih opet na terenu izvodio najbolje stvari".

Kaže da sa mu sa Đokovićem nikada nije bilo lako, čak ni u vreme kada je igrao najbolje u karijeri.

"Igrao sam do sada mnogo teških mečeva protiv Novaka u karijeri. Nema sumnje da je on favorit na predstojećem duelu, jer je rekorder Australijan Opena sa šest titula. Ovo je njegov turnir... Biće to velika borba i nadam se da ću biti spreman", poručio je Conga.

Finale iz 2008. ne pamti samo po porazu.

"Bio je to sjajan meč. Sećam se da je publika glasno navijala, bilo je mnogo Srba, Francuza, i naravno Australijanaca. Naravno, za mene je bilo veliko razočaranje što sam izgubio, ali je to zaista bilo dobro finale, tako da imam dobre uspomene", rekao je Conga, koji nikada posle toga nije igrao za titulu na grend slemu.

Novi, 23. duel Đokovića i Conge zakazan je za četvrtak na Rod Lejver Areni u Melburnu, i to ne pre 10.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC