• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak padao, ustajao i pokazao snagu: Četvrtfinale!

Autor mondo.rs

Posle tri i po sata borbe, Đoković je preskočio i četvrtu prepreku na Australijan openu. Naredni rival biće mu Kei Nišikori.

Trajalo je dugo, bilo je dramatično i završeno je uspešno!

Novak Đoković je uz veliki trud slomio otpor upornog Danila Medvedeva i plasirao se u četvrtfinale Australijan opena, u kojem će nastupiti 10. put u karijeri.

Tokom tri sata i 20 minuta borbe, svetski "Broj jedan" je vodio meč, uzvraćao snažne udarce rivala, pa "prelomio" duel kada je bilo najvažnije. Tako je zakazao 18. međusobni duel protiv Keija Nišikorija, svog starog znanca:

Đoković - Medvedev 6:4, 6:7, 6:2, 6:3!

Bilo je 1:1 u setovima i 2:1 za ruskog tenisera kada se Novak našao pribijen uz zid. Medvedev je izborio tri brejk lopte za velikih 3:1, ali je Đoković osnažio svoj servis, izvukao se iz teške situacije i potpuno preuzeo kontrolu.

Od tog trenutka, najbolji teniser sveta nizao je osvojene poene i gemove, a rođeni Moskovljanin očigledno skupljao snagu, iako je u nekoliko navrata pozivao fizioterapeuta da ga izmasira.

Usledio je četvrti i poslednji set, u kojem je Medvedev ponovo ulazio u šanse da "zakuva" (pri rezultatu 3:2 i 4:3), ali je Đoković već bio u šampionskom ritmu. A, kada je tako, onda i bolji igrači od današnjeg rivala moraju da odigraju najbolje što mogu.

Novak je bez trzavica priveo set i meč kraju, pa počeo oporavak za duel protiv Nišikorija, koji je istovremeno završavao svoj maratonski meč protiv Pabla Karenja Buste. Japanac i Španac proveli su na terenu pet sati i pet minuta!

"Kažete da je pobedio Nišikori? Nekako sam se nadao da ću čuti da je pobedio onaj drugi teniser", nasmejao se Novak posle svog meča.

"Igrali smo dosta puta i nadam se još jednom dobrom meču", dodao je on.

Komentarišući svoje stanje posle borbe protiv Medvedeva, Đoković je ironično rekao da se oseča "fantastično".

"Pošto moj rival gleda, reći ću da se osećam fantastično!(osmeh). Reći ću ti kasnije kako mi je. Bila je ovo fizička borba, on igra fantastičan tenis, neverovatan mu je bekhend i nije napravio nijednu neiznuđenu grešku. Bilo je veoma teško 'probiti' njegov otpor, a pokušavao sam na različite načine".

"Ključ je bio na 1:2 i 0:40 i spasavanje brejk lopti... Prosto, čekao sam svoje šanse", dodao je Đoković, pred kojim je kratak odmor i priprema za 18. međusobni meč protiv Nišikorija. Trenutni skor je 17:2 za našeg tenisera.

IZ SETA U SET:

ČETVRTI SET (46 minuta): 6:3

- 6:3 - Gotovo je! Rutinski je Đoković izborio tri meč lopte i iskoristio treću!

- 5:3 - Nije dobro počeo važan gem. Đoković je servirao, Medvedev poveo 30:0, a Novak preokrenuo na 40:30. Bacio se na tlo naš teniser, Rus je bacao reket, a na kraju je slavio "Broj 1". Potvrđen je brejk!

- 4:3 - Pred još jednu pauzu, Rus koristi servis gem da održi korak za Novakom.

- 4:2 - Medvedev je opet ofanzivan, kao i početkom seta. Takvom igrom izborio je drugu brejk loptu u ovom delu meča, a Novak je tada odigrao perfektan viner. Sjajan lob bio je uvod u osvajanje gema.

- 3:2 - Medvedev reaguje i prekida Novakov niz od tri osvojena gema. U međuvremenu, Rus ponovo traži pomoć fizioteraputa, koji mu masira butine.

- 3:1 - Potvrda brejka! Odlično je Novak počeo gem na svoj servis, potom je dve lopte "ispucao" u aut, da bi odličnim servisima povećao razliku u gemovima na dva. Medvedev deluje iscrpljeno...

- 2:1 - Medvedev je servirao, Novak je vodio (15:30) i stekao prvu brejk šansu u ovom setu (30:40). Pogodio je potom i liniju za brejk, Rus je tražio čelendž, ali je poen ostao Đokovićev.

- 1:1 - Rus kreće snažno i pri prvom Đokovićevom servisu stiče brejk loptu. Novakov odgovor bio je snažan, furiozan i dovoljan da spreči neprijatnost. Konačno peti as srpskog asa!

- 0:1 - Medvedev počinje ovaj set osvojivši gem sa nulom.

TREĆI SET (40 minuta): 6:2

- 6:2 - Rutinski! Izborio je Novak dve set lopte, pa iskoristio prvu. Od kada je Medvedev imao 0:40 pri svom vođstvu 2:1, Đoković je zaigrao šampionski i izvukao se iz veoma teške situacije.

- 5:2 - Kako sada sve izgleda lepše i lakše! Đoković je iskoristio drugu brejk loptu, za ogromnih 5:2, posle kojih će servirati za osvajanje seta.

- 4:2 - Novak je u ritmu! Uz veliku borbu i nekoliko riskantnih poteza došao je nadomak osvajanja gema sa "nulom" (40:0). Mirno je i dovršio posao, za potvrdu brejka.

- 3:2 - BREJK! Sada su bile obrnute uloge! Medvedev je servirao, a Đoković je pretio (15:30, pa 30:40) i fantastičnom sekvencom stekao brejk loptu (pri 40:40). Ovog puta je iskoristio šansu.

- 2:2 - Veliki gem! Medvedev je stekao prednost 0:40, ali je Đoković spasao sve tri brejk lopte, pa servis vinerom stekao prednost. Bilo je veoma napeto i moglo je da bude izuzetno neprijatno za našeg tenisera.

- Dok ovaj meč postaje maratonski, drugi maraton je završen. Nišikori je posle više od pet sati pobedio Karenja Bustu i čeka pobednika ovog meča.

- 1:2 - I dalje ruskog igrača izuzetno služi servis, ali Đoković sada nalazi način da mu uzvrati i da izbori 40:40. Međutim, ne i da ga "brejkne".

- 1:1 - Medvedev se razigrao od finiša drugog seta. Iskoristio je Novakov poziv na mrežu i ne baš spretno, ali uspešno prebacio lopticu u Đokovićevo polje (za 30:30). Ipak, Novak je ostao pribran na isteku drugog sata meča.

- 0:1 - Na startu trećeg seta, Medvedev bez problema čuva svoj servis i stiče prednost.

DRUGI SET (sat i 10 minuta): 6:7

- 6:7 - Medvedev je izborio četiri set lopte (2:6), Novak mu je oduzeo tri (5:6), pa napravio grešku i poslao loptu u mrežu. Rus je izjednačio u setovima. Šteta, pogotovo posle Đokovićevog vođstva 4:1....

- 6:6 (2:4) - Medvedev je uspeo da još jednom oduzme Novaku servis i dočekuje završnicu taj-brejka sa prednošću.

- 6:6 (0:3) - Medvedev perfektno igra u taj-brejku i tekao je značajnu prednost. Đoković je sada na servisu...

- 6:6 (0:1) - Udarac od čak 42 razmene označio je početak taj brejka. Medvedev je tako stekao mini-brejk.

- 6:6 - Izvukao se Medvedev iz još jedne teške situacije. Pribio je Đoković rivala iz zid, odlično "čitao" njegove udarce, ali pri još jednom snažnom (13!) as udarcu protivnika nije imao rešenje. Kao po pravilu, Medvedev pogađa važne servise.

- 6:5 - U važnom trenutku, pri rezultatu 30:30, Medvedev je napravio grešku i omogućio Đokoviću gem loptu. Novak ga je potom primorao na još jednu. Ponovo će Rus servirati za ostanak u setu.

- 5:5 - Nije krio Đoković ljutnju zbog propuštene šanse na početku gema, koju je Rus iskoristio da se stabilizuje i da od 0:15 dođe do 40:15.

- 5:4 - Početnih 30:0 najavili su da se Đoković uspravio. Snažnim servisom je poveo 40:0 i bez problema, sa "nulom", vratio prednost u ovom setu.

- 4:4 - Rus je u naletu. Mirno je poveo 40:15 i najavio neizvesnu završnicu seta.

- 4:3 - Ponovo brejk Medvedva u odmakloj fazi seta i pri vođstvu našeg igrača. Đoković je istrčao na mrežu, a Rus je našao način da se izvuče iz skoro nemoguće situacije i da poentira za 4:3.

- 4:2 - Kratka pauza je osnažila servise Medvedeva, ali je Đoković preuzimao inicijativu dok je gem odmicao. Pri Novakovoj brejk lopti, Rus je ipak snažno servirao i izvukao se iz teške pozicije.

- 4:1 - I dalje se Medvedev borbi za vazduh, a Đoković to koristi i trećim asom u meču potvrđuje brejk. Veoma dobra pozicija srpskog tenisera u ovim trenucima.

- 3:1 - Drugi brejk na meču! Novak je "šetao" Danila i primorao ga na grešku. Poen odluke je trajao čak 40 udaraca! Medvedev jedva stoji na nogama već u ovoj fazi meča. Iscrpljujući napori i zaista velika borba.

- 2:1 - Novak ponovo vraća prednost na svoju stranu. Sledi još jedan napad na servis protivnika...

- 1:1 - Najduži, maratonski gem. Trajao je 12 minuta, imao je sedam izjednačenja na 40:40, a Đoković nije iskoristio čak pet brejk lopti. Prvu je izborio posle poena koji je trajao 20 udaraca, a petu nije u razmeni od 31 udarca.

- 1:0 - Sjajan početak drugog seta. Đoković osvaja gem ekspresno, bez izgubljenog poena.

PRVI SET (39 minuta) - 6:4

- 6:4 - Novak je osvojio set! Rus je i dalje servirao snažno, Đoković je "pojačavao" napad, a Medvedev je u ključnom trenutku napravio prvu servis grešku. Bila je dovoljna jedna, prva set lopta da naš teniser osvoji set.

- 5:4 - Šteta... Đoković je servirao za set, a Medvedev je na startu gema stekao tri brejk lopte (0:40). Iskoristio je drugu, Novakovom greškom.

- 5:3 - Medvedev je prekinuo niz od tri "vezana" Đokovićeva gema i bez izgubljenog poena smanjio zaostatak i ostao u setu.

- 5:2 - Odličan sled događaja... Novak je stekao prednost servis vinerom, pa i efikasnim drugim servisom (za 40:15), Rus se vratio (40:40) ali nije uspeo da poremeti "Broja jedan". Brejk je potvrđen.

- 4:2 - Brejk! Prvi put u ovom meču, Novak je izborio brejk lopte (15:40), preuzevši inicijativu. Sjajnim riternom je osvojio potencijalno jako važan gem.

- 3:2 - Odličan tenis! Đoković je uzastopnim greškama dozvolio rivalu prvu brejk loptu (30:40), pa je odigrao sjajan poen, završen izuzetnim štop volejom. Za kraj gema odservirao je prvi as, posle 18 minuta igre.

- 2:2 - Novak je izazvao Rusa (30:30), ali to nije omelo Moskovljanina da sačuva servis gem. Odservirao je do sada tri asa i ima maksimalan učinak pri pogođenom prvom servisu (7/7).

- 2:1 - Meč je nakratko prekinut u trećem gemu jer se sudiji kvario mikrofon. Kada je proradio - dobio je aplauz. Sve to nije omelo Novaka da odservira gem bez izgubljenog poena.

- 1:0 - Rutinsko "otvaranje" meča i siguran servis gem srpskog tenisera.

Najava:

Pobednik ovog meča igraće u četvrtfinalu protiv boljeg iz susreta Pablo Karenjo Busta - Kei Niširoki, koji je u toku, a Nole će istrčati na teren čim se završi veliki derbi u konkurenciji teniserki, Simona Halep - Serena Vilijams.

Taj meč se završio oko 11 časova po vremenu u Srbiji, pobedom Amerikanke.

Podsetimo, Novak je je do sada eliminisao Amerikanca Mičela Krugera (3:0 u setovima), Francuza Žoa Vilfreda Congu (3:0) i Kanađanina Denisa Šapovalova (3:1). Sa druge strane, Medvedev je na startu turnira pobedila Južnoafrikanca Lojta Harisa (3:0), zatim Amerikanca (3:0), a u prošloj rundi bio je bolji od Belgijanca Davida Gofana (3:0).

Ovog ponedeljka, Đoković će učestvovati u još jednom okršaju "stare garde" i nadolazećeg talasa, u kojem je u nedelju "pao" Rodžer Federer, porazom u meču karijere Grka Stefanosa Cicipasa.

Do danas, Novak i Danil odigrali su dva meča i Đoković je pobedio u oba. Prvi put su se sreli u meču Dejvis kupa u Nišu pre dve godine, a potom su 2017. bili rivali i u Istbornu, gde je rezultat bio 2:0.

Pratite tekstualni prenos njihovog trećeg međusobnog meča.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC