• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOUR: Peta godina španske dominacije...

Od prvog penzionisanja Armstronga 2005. godine, titule na Tur D'Fransu osvajaju samo Španci. Ove godine, treći put šampion je postao Kontador.

 TOUR: Peta godina španske dominacije... Izvor: MONDO

Nastavlja se dominacija Španaca na Tur D'Fransu.

Od kada se 2005. godine, poslije sedme uzastopne titule na najpoznatijoj biciklističkoj trci na svijetu, povukao Amerikanac Lens Armstrong, niko osim španskih takmičara nije bio šampion...

Ove, 2010. godine, to je treći put zaredom pošlo za rukom Albertu Kontadoru, koji je uspio da odbrani titulu od prošle sezone. Prije toga, Kontador je bio šampion 2007. godine, a od Armstrongovog prvog penzionisanja, do danas, titule su osvajali još Oskar Pereiro (2006) i Karlos Sastre (2008).

Pereiro je šampion postao naknadno, jer je anti-doping analizom utvrđeno da je (vjerovalo se) pobjednik, Australijanac Flojd Landis, koristio nedozvoljene susptance.

Kao i 2009. godine, najveći takmac Kontadoru bio je mladi Luksemburžanin Endi Šlek, koji je prije godinu dana na kraju imao četiri minuta i 11 sekundi zaostatka za pobjednikom, a ove godine ostao je drugi za 31 sekund. Treće mjesto pripalo je Rusu Denisu Menčovu, što je jedina promjena na podijumu u odnosu na prethodnu godinu, kada je bronzu osvojio legendarni Armstrong.

On je ovog ljeta, u 39. godini, ipak bio potpuno van kokurencije i kroz cilj je prošao sa skoro 40 minuta zaostatka za Kontadorom, sa kojim se prošle godine žestoko svađao. Kontador i Armstrong su tada bili članovi iste ekipe, Astane, a poslije toga Amerikanac je otišao u tim Radio Šek sa kojim je vozio ove sezone i koji je osvojio timsku titulu, sa više od devet minuta prednosti od španske ekipe Kas D'Empranj.


Pobjednik ovogodišnjeg, 97. Tura u istoriji, riješen je prošlog ponedeljka, kada je Šleku sa 31 sekundom prednosti u odnosu na Kontadora spao lanac u finišu jedne od najtežih planinskih etapa, što je "El Pistolero" iskoristio i završio etapu sa 39 sekundi prednosti u odnosu na Luksemburžanina. To mu je donijelo prednost od osam sekundi u generalnom plasmanu i od tog trenutka, Kontador je samo rutinski vozio "u točak" sa Šlekom, dok karavan nije sišao sa Pirineja, a onda je u subotu, u vožnji na hronometar, dokusurio mlađeg rivala.

Bolji sprinter, Kontador, juče je povećao svoju prednost na 39 sekundi, što je nemoguće nadoknaditi u revijalnoj vožnji Jelisejskim poljima u Parizu.

Hipotetički, da Šleku u Pirinejima nije spao lanac (ili da ga je Kontador sačekao u tom trenutku), Luksemburžanin bi vjerovatno prije početka hronometra imao 31 sekund prednosti u generalnom plasmanu, a upravo za toliko bio je sporiji od Španca u subotu.

Drugim riječima, da nije bilo "slučaja lanac", Šlek i Kontador bi u posljednji dan ušli poravnati u generalnom plasmanu ili bi ta razlika iznosila sekund, dva... To bi svakako bio nezapamćen slučaj u bogatoj istoriji Tura, ali i ovako su dvojica sjajnih vozača priuštili veliko zadovoljstvo navijačima širom planete.

Posljednju etapu, u dužini od 102,5 kilometara, dobio je Britanac Mark Kavendiš, ali nije uspio da se odlijepi od Italijana Alesandra Petakija, ne bi li mu u posljednji čas "skinuo" zelenu majicu, za najboljeg sprintera Tura. Petaki je prošao kroz cilj drugi, u vremenu Kavendiša, tako da je ponio kući prestižno priznanje, dok čeka da izađe iz doping afere u koju je upao.

Menčov je do hronometra u Bordou bio četvrti iza Španca Samuela Sančeza, ali je iskoristio činjenicu da je bolji sprinter od rivala i uspio je da ga skine sa podijuma.



Najbolji mladi vozač je Endi Šlek, koji ima 25 godina i koji će i narednih sezona biti jedan od najvećih konkurenata za titulu.

Za razliku od njega, Armstrong se na pragu pete decenije života oprostio kao 23. u generalnom plasmanu, ali je njegov tim Radio Šek na krauju uspio da promoviše svoju akciju, odnosno borbu za prava oboljelih od raka. Oni su htjeli da počnu posljednju etapu u crnim majicama, svi sa brojem 28, koji simbolizuje 28 miliona ljudi u svijetu oboljelih od raka, ali im organizatori to nisu dozvolili, jer pravila Tura nalažu da svaki vozač mora da nastupi sa svojim brojem, koji zaduži na početku trke.

Stoga je i start posljednje etape kasnio, dok su vozači Radio Šeka, "šili" brojeve preko reklame.

Tur je počeo 3. jula, timskim prologom u Roterdamu, a vozači su do 25. jula prevezli 3.641 kilometar.

Zanimljivo, posljednja titula koju nije osvojio Armstrong ili neki Španac, otišla je 1998. godine u ruke Italijana Marka Pantanija, koji je kasnije u karijeri imao mnogo problema sa dopingom, a 14. februara 2004. godine preminuo od prevelike doze kokaina.

Za kraj i informacija da Kontador, pored Tura, ima i pobjede na Điru (2008) i Vuelti (2008), što ga čini jedinim Špancem, koji je osvojio tri najpriznatije trke u svijetu biciklizma, oko Francuske, Italije i Španije.

Kontador, za nadimkom "Pištoljdžija" (El Pistolero), rođen je 6. decembra 1982. godine u predgrađu Madrida, Pintu. Kao dječak, 15-godišnjak, kada je počinjao da se bavi biciklizmom, nadimak mu je bio upravo "Pantani".

Kontador živi u Madridu sa svojom vjerenicom Makarenom i kada ne vozi bicikl, obožava da ide u lov.



REZULTATI POSLJEDNJE, 20. ETAPE:

1. Mark Kevendiš (V. Britanija, Astana) 2:42,21
2. Alesandro Petaki (Italija, Lampre)
3. Džulijan Din (N. Zeland, Garmin)
4. Jirgen Rolands (Belgija, Omega Farma)
5. Oskar Freire (Španija, Rabobank)
6. Džerald Siolek (Njemačka, Milram)
7. Tor Hushovd (Norbeška, Servelo)
8. Mati Bresel (Danska, Sakso Bank)
9. Robi Mekiven (Australija, Kaćuša)
10. Danijel Os (Italija, Likvigas) svi u vremenu pobjednika

KONAČAN PLASMANA 97. TURA:

1. Alberto Kontador (Španija, Astana) 91:58, 48
2. Endi Šlek (Luksemburg, Sakso Bank) + 0,39
3. Denis Menčov (Rusija, Rabobank) + 2,01
4. Samuel Sančes (Španija, Euskaltel) + 3,40
5. Jirgen van den Bruk (Belgija, Omega Farma) + 6,54
6. Robert Hesink (Holandija, Rabobank) + 9,31
7. Rajder Hesjedal (Kanada, Garmin) + 10,15
8. Hoakim Rodriges (Španija, Kaćuša) + 11,37
9. Roman Krojciger (Češka, Likvigas) + 11,54
10. Kris Horner (SAD, Radio Šek) + 12,02

GENERALNI PLASMAN TIMOVA:

1. Radio Šek (SAD) 267 časova 55 minuta
2. Kas D'Empranj (Španija) +9,15 minuta
3. Rabobank (Holandija) + 27,49
4. Ag2r-La Mondijal (Francuska) + 41,10
5. Omega Farma (Belgija) +51,01
6. Astana (Kazahstan) +56,16
7. Kvik Step (Belgija) +1:06,23
8. Euskatel Euskadi (Španija) +1:23,02
9. Likvigas-Doimo (Italija) +1:29,14
10. Bboks Telekom (Francuska) +1:54,18

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC