• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikić pred finale: Da pronosimo slavu Banjaluke...

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

U subotu počinje finalna serija plej-ofa za rukometnog šampiona BiH. Borac m:tel domaćin Izviđaču u prvom meču (19 časova), druga i eventualno treća utakmica u Ljubuškom 8. i 12. juna.

 RK Borac m:tel RK Izviđač Ljubuški prva utakmica finala plej-ofa Premijer lige BiH Banjaluka 2019 Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Borac m:tel i Izviđač u finalnom dvomeču, ili "tromeču", odlučiće ko će biti novi rukometni šampion BiH.

Prva utakmica biće odigrana u Banjaluci, u subotu od 19 časova, a iako je postojala mogućnost da se igra dan kasnije u "Boriku", igraće se u dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci.

Trener "crveno-plavih" Mirko Mikić smatra da uopšte nije bitno da li će prvi meč biti igran u Banjaluci ili Ljubuškom. S obzirom da se igra na dvije pobjede, svjestan je da će njegova ekipa morati napraviti "brejk" u gostima ukoliko želi, a sigurno da želi, doći do titule.

Ipak, trenutno je prioritet pobjeda u "Kampusu", kako bi s prednošću u finalnoj seriji dočekali drugi i eventualno treći susret.

"Naše ambicije odavno su poznate i ukoliko želimo da ostvarimo svoj cilj, moraćemo slaviti i u Ljubuškom. Potrudio sam se, zajedno sa starijim igračima i upravom kluba, da igrači ne razmišljaju o dešavanjima van terena, nego da se koncentrišu samo na igru Izviđača i nas samih, jer to je naš posao. Mi smo tu da zabavljamo publiku, igramo da bi ljudi uživali i kako bi ovaj klub, kako to kaže pjesma, pronosio slavu Banjaluke", jasan je mladi stručnjak.

Iako Izviđač ove sezone nije nastupao u Premijer ligi BiH, Banjalučani i Ljubušaci susreli su se dva puta ove sezone, i to u finalu Kupa BiH. "Crveno-plavi" kao gosti slavili su 23:22, a zatim upravo u "Kampusu" remizirali 21:21, što je bilo dovoljno za odbranu trofeja.

"U tim mečevima pokazali smo da ih možemo dobiti, da imamo kvalitet i veću rotaciju od njih. Ali su i oni pokazali da se radi o mladoj, perspektivnoj ekipi, kod koje je lopta dosta 'tečna', dobro se trči, malo su konstitucijom niži, ali su zato jako nezgodni u tranziciji. Mislim da nam mogu napraviti problem ako ih ne shvatimo kako treba. Činjenica je da smo ih potcijenili u revanš utakmici Kupa BiH, tj. prerano počeli slaviti, tako da se takve stvari ne bi smjele ponavljati u ovom okršaju", naglasio je Mikić.

Kaže da je rival dobro skautiran, tako da u finalnim mečevima ne bi trebalo biti mnogo iznenađenja.

"Gledali smo njihove utakmice, znamo odakle nam prijeti najveća opasnost, mada očekujemo i neke promjene u odnosu na mečeve finala Kupa BiH, naročito u napadu. Kolektivno su jaki, ne bih nikoga izdvajao", dodao je Mikić.

Iako Banjalučani u polufinalnim dvobojima nisu postigli mnogo golova, odigrali su sjajnu odbranu, koju je predvodio fenomenalni golman Bojan Ljubušić. Mikić smatra da je, iako je u fazi napada moglo bolje, njegov tim odigrao zaista dobro protiv Gračanice.

"Ne volim statistiku. Važno je da smo davali golove kada je trebalo. Morate shvatiti da je ovo bila psihološki zaista teška utakmica. I za nas, i za njih. Ko je gledao utakmicu, mogao je da vidi koliko ova ekipa Borca m:tel ima karaktera. Bili smo na ivici, na dva-tri razlike stalno smo se vraćali i kad god treba, ova ekipa se izvuče i vrati se. Tako je bilo i u finalu Kupa i svim ključnim utakmicama u sezoni, izuzev ČSM Bukurešta, gdje smo bili nadigrani. Na svim ostalim važnim utakmicama ekipa je pokazala krarakter i zato je možda napad bio na lošijem nivou. Po meni, pravednije je reći da su odbrane i golmani bili odlični na obje strane", tvrdi Mikić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

SUDAR ISKUSTVA I MLADOSTI

Dejan Unčanin svojim iskustvom mnogo je doprinio odličnim rezultatima ekipe i mladi igrači sigurno su mogli mnogo da nauče od njega.

"Na nama je da napravimo 'brejk'. Znali smo ako se sastanemo sa ekipama koje su bolje plasirane od nas da ćemo morati da slavimo u gostima. Nisu nam nepoznanica. Mislim da su za 20-30 odsto podigli kvalitet igre u odnosu na Kup BiH i sigurno će nam trebati mnogo mentalne i fizičke snage da im ispariramo. Iako smo ih već ove sezone pobijedili, to je bio kup sistem, sada je sve drugačije. I oni razmišljaju da im trebaju dvije pobjede po jedan razlike. Neće biti lako, ali bitno je da povedemo 1:0 u seriji i drugu utakmicu dočekamo sa psihološkim momentom na našoj strani", smatra iskusni desni bek.

"Ako dođe do 'majstorice', ovu ekipu Borca m:tel treba pobijediti dva puta zaredom u kratkom roku. Pokazali smo da znamo odigrati kvalitetno i u Ljubuškom. Bilo kako bilo, ovo je dio života. Sa ove distance mogu da kažem da nije život, život ide dalje, a ovo je samo igra. Treba ostati pozitivan, pogledati se u oči nakon utakmice, kao što smo to uradili sa rukometašima Gračanice", kaže Unčanin i nastavlja u jednom dahu:

ŠTA KAŽU PROPOZICIJE?

U slučaju da neka od utakmica završi neriješenim rezultatom, igraće se produžeci dva puta po pet minuta, a zatim izvoditi sedmerci dok se ne dobije konačan pobjednik. Šampionsku titulu osvojiće ekipa koja zabilježi dvije pobjede.

"Ne bih da ulazim u škakljive teme, ali dokle god 98 odsto igrača pred utakmicu bude prvo postavljalo pitanje 'ko sudi', tu nešto treba mijenjati. Ljepše je igrati i pobjeđivati u sportskoj atmosferi. Nisam pobornik pobjede po svaku cijenu, tako da ove dvije ili tri utakmice prođu u sportskom nadmetanju. Izviđač ako bude bolji, pružićemo im ruku i čekati revanš nekom drugom prilikom. Isto bih volio da doživimo i ako mi budemo bolji."

Daleko više vremena za odmor imaće igrači Izviđača, koji su po okončanju sezone u SEHA ligi imali pauzu, dok su Banjalučani praktično igrali svaka tri dana. Ipak, u finalu nema mjesta za izgovore, smatra Unčanin.

"To jeste prednost, ali mi imamo adrenalin, koji će nas nositi kroz ovih 120 ili 180 minuta. Kup BiH im je došao rano, nisu bili fizički spremni, dok kasnije u plej-ofu nisu izgubili niti jedan meč. Pobjeđivali su i na strani, a ekipe Vogošće i Sloge iz Doboja nisu laki protivnici. To može biti njihov plus, ali nama je pomoglo iskustvo. Borac m:tel je sigurno po tom parametru najbolja ekipa u ligi. Sudariće se mladost i iskustvo. Imamo i mi našu mladost, vidjećemo da li oni imaju iskustvo", poručio je Unčanin na kraju.

Revanš meč na programu je u Ljubuškom 8. juna, dok će eventualna treća utakmica, tzv. "majstorica" biti odigrana u istom gradu četiri dana kasnije.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

IZVIĐAČ APSOLUTNI FAVORIT

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC