• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frka oko maratona na Olimpijskim igrama: Gde će se trčati u Japanu?

Izvor MONDO/Agencije

Gradski čelnici Tokija u sukobu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom zbog planova da se maratonska trka na OI 2020. godine pomeri 500 kilometara dalje u Saporo, kako bi se izbegla velika vrućina u Tokiju.

Čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ne odustaju od toga da maratonsku trku na Olimpijskim igrama 2020. izmeste van Tokija.

Oni su napravili plan još ranije da se održi u Saporou, kao i za takmičare u trci u brzom hodanju, i to bez konsultacija sa čelnicima Tokija. Smatraju da će u prestonici Japana biti velika vrućina.

Guvernerka Tokija Juriko Koike je ljuta zbog toga. Ona i njeni saradnici smatraju da promena nije potrebna i postavili su pitanje ko će snositi troškove promene lokacije, ako predlog prođe. Takođe, oni nisu odbacili mogućnost tužbe za povrat štete.

Gradski zakonodavci Taro Širato i Hiroši Jamada rekli su da će pomeranje maratona iz Tokija u Saporo koštati najmanje 310 miliona dolara. MOK je saopštio da želi promenu, pre svega zbog zaštite takmičara, pošto će u Tokiju tokom leta biti velikih vrućina. MOK je ove nedelje poslao svoju inspekciju u Tokio, da proveri pripreme za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, koja će se održati 24. jula.

U MOK strahuju da bi televizijska publika mogla da vidi isto što i na atletskom Svetskom prvenstvu u Dohi, na kome brojni učesnici maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji nisu završili trku.

U Dohi su trke počinjale u ponoć po lokalnom vremenu zbog velikih vrućina, a putem prenosa moglo se videti kako takmičari kolabiraju na stazi, što je, navodno, šokiralo predsednika MOK Tomasa Baha.

Gradski zvaničnici Japana su priznali da postoji rizik od vrućine i predložili su da maratonska trka počne u 5 sati ujutro. Procenjuje se da bi temperatura krajem jula u jutarnjim satima mogla da bude 27 stepeni Celzijusa, dok bi u Saporu u sedam časova iznosila tri stepena manje.

Temperatura na startu maratona u Dohi iznosila je 32,7 stepeni Celzijusa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC