Međunarodna asocijacija proizvođača i konzumenata zaslađivača (ISA) objavila je kratki animirani film kako bi probudila svest javnosti o dijabatesu.
Danas, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa, ISA posebno skreće pažnju na važnost pravilne ishrane i zdravog načina života. U sklopu podrške Svetskom danu borbe protiv dijabetesa, ISA je predstavila crtani film u kojem je na zabavan i edukativan način promovisan zdrav način života, pravilnu ishranu, značaj doručka...
Dvominutni crtani film prati četiri "niskokalorična heroja" u gradu koji se odlikuje nepravilnim
navikama u ishrani i načinu života. Dok idu po gradu, svaki od likova, koji predstavljaju različite zdravstvene teme, pokazuju prednosti malih promena i pametnih zamena, uključujući upotrebu niskokaloričnih zaslađivača, koje pomažu stanovnicima ovog grada da vode zdraviji život.
Pored toga, uz podršku stručnjaka za dijabetes i ishranu iz cele Evrope, ISA je sakupila razne recepte za doručak sa malim sadržajem šećera da bi pomogla ljudima, uključujući osobe sa dijabetesom, da poruke iz crtanog filma primene u svakodnevnom životu. Ovi recepti pokazuju kako smanjenjem ili zamenom šećera niskokaloričnim zaslađivačima, svi mogu da naprave ukusna jela koja će im omogućiti da uživaju u slatkom ukusu za doručak bez viška kalorija.
Pogledajte
Stvaranje svesti je prvi korak ka smanjenju rizika od dijabetesa i zdravstveni stručnjaci se slažu da postoje jednostavne promene u ishrani i načinu života koje mogu da budu efikasne u sprečavanju/odlaganju pojave dijabetesa, kao i njegovoj kontroli.
Prema rečima dr Ajmilije Papakonstantinou, dijetetičaru i predavaču u oblasti ishrane i metabolizma na Univerzitetu za poljoprivredu u Atini, "niskokalorični i nekalorični zaslađivači ne utiču na nivo glukoze u krvi i u stvari pomažu u dugoročnoj glikemijskoj kontroli, što znači da osoba sa dijabetesom može da ima veći izbor i da se uspešnije pridržava predloženih planova ishrane".
Kroz redovno vežbanje i pametne zamene hrane i pića zaslađenih šećerom onima koji su zaslađeni niskokaloričnim zaslađivačima na dnevnom nivou, moguće je uživati u bogatijem izboru hrane i slatkom ukusu bez povećanja nivoa šećera u krvi ili veće potrebe za insulinom.